Het ontstaan van Solo

Twintig jaar geleden besloten twee alleenstaande dames lotgenoten te zoeken en onder de vleugels van de NKC een afdeling Solo te beginnen. Dat bleek een schot in de roos. Op dit moment telt de club 507 leden en barsten de gezamenlijke weekenden zowat uit hun voegen.

Heel veel solo’s hebben, nadat ze  - om wat voor reden dan ook – alleen kwamen te staan, met de gedachten gespeeld de camper te verkopen. Alleen op pad gaan was geen aantrekkelijk vooruitzicht. Maar waar vind je andere alleengaande camperaars en hoe kom je daarmee in contact? Op die vraag speelt Solo in.

Doel
Het belangrijkste doel van Solo is ruimte te bieden om onderling contact te leggen en saamhorigheid te kweken, zodat mensen zich niet meer zo alleen voelen en middels de contacten potentiële reisgenoten kunnen vinden. Voor een nieuw lid is de eerste stap om naar een evenement te gaan groot. Maar voor het zover is, heeft de nieuweling bij de aanmelding al uitgebreid met Joke Patutschnick gesproken, die samen met Margriet Bijker sinds vijf jaar Solo leidt. Sinds drie jaar is bovendien per regio een aantal contactpersonen actief, dat met de nieuwe leden belt. Zo is er ruimte voor een persoonlijk gesprek en wordt het nieuwe lid alvast wegwijs gemaakt met het reilen en zeilen van de club. Ook op de evenementen, waar een speciale bijeenkomst is voor de nieuwe leden, zijn de regiocontactpersonen aanwezig, zodat niemand zich ‘alleen’ hoeft te voelen in de massa. Er wordt alles aan gedaan om nieuwe leden zich thuis te laten voelen en voor zij het weten, voelen ze zich opgenomen in de Solofamilie.

Activiteiten 
In de beginjaren werd in het voor- en najaar een bijeenkomst gepland, maar al snel kwam daar de zomerweek bij, die lang de naam ‘De gezelligste week’ droeg. Eén van de oprichters, Suze Lijbrink, verwoordt het zo: “Op de evenementen kan men elkaar leren kennen. Want niemand wil natuurlijk met wildvreemde mensen op reis. Door het ontstaan van Solo hebben velen de kans gekregen om met hun camper te blijven reizen en dáár gaat het om.’

Tijdens de evenementen is er tijd om met oude bekenden bij te praten en nieuwe contacten te leggen. Overdag zijn er tal van excursies en activiteiten, één avond is altijd ingeruimd voor een heerlijke maaltijd en een feestavond. Het zogenaamde ‘Reisplein’ geeft gegadigden een aanknopingspunt om reisgezelschap te zoeken om er samen op uit te trekken. Op persoonlijke titel worden er in de wintermaanden koffieochtenden georganiseerd. Er is bijzonder veel animo voor deze bijeenkomsten, waar men elkaar in een iets kleiner verband beter kan leren kennen. Zowel op de evenementen als koffieochtenden worden vele plannen gesmeed voor kleine uitstapjes en grote reizen. En is er even geen tijd om elkaar te ontmoeten? Dan bestaat nog de mogelijkheid om berichten te verspreiden via de ‘Solokoerier’. Daarnaast worden de leden door middel van een digitale nieuwsbrief, via het Verenigingsnieuws in Kampeerauto en via de website geïnformeerd.

Nieuw tijdperk
Daarmee is het doel waarvoor Solo is opgericht bereikt. De club is springlevend en groeit nog steeds. Binnenkort wordt weer een nieuw tijdperk ingeluid want dan gaat de club onder een nieuwe leiding verder. Na vijf jaar dragen Joke Patutschnick en Margriet Bijker het stokje over. “ Een mooie klus die veel energie kost, maar waar we dubbel zoveel energie voor terug krijgen. Blije mensen, mensen die het leven weer zien zitten en door Solo een doorstart maken. We hebben veel in gang gezet en hebben het volste vertrouwen dat onze opvolgsters daarmee verder kunnen”,  zegt Margriet.

Maar eerst is er feest. Want 20 jaar Solo, dat moet gevierd worden! Van 12 tot 19 juni vindt de Jubileumzomerweek plaats op Camping Marveld in Groenlo. Er wordt achter de schermen al hard gewerkt om er een groots feest van te maken. Ook oud solo-leden (de zogenaamde ‘Solexen’) zijn van harte welkom op dit festijn.

Anja Eerdmans