Bekijk alle klusvideo’s

Zo kun je een nieuwe plafondspot monteren

In deze video laat ik je zien hoe je een nieuwe plafondspot kunt monteren in je camper.
Voordat je een lamp of spotje gaat bestellen is het belangrijk om op de volgende punten te letten:

 1. De lamp moet werken op 12 Volt.
 2. Als er al een lamp zit, kijk dan naar de grootte van het aanwezige gat.
  Groter maken kan altijd, kleiner is vaak wat ingewikkelder.
 3. Kies bij voorkeur voor een led-lampje. Die gebruikt aanmerkelijk minder stroom dan een gloeilamp.
 4. Is er een schakelaar in het armatuur nodig of schakel je de lamp elders in de camper aan en uit?

Wanneer je met stroom gaat werken, zorg er dan altijd voor dat deze uitgeschakeld is voordat je begint met de klus. Ook bij 12V!

Benodigdheden

 • Led-lampje
 • Inbouwarmatuur
 • Gatenzaag
 • Schroevendraaiers
 • Knip- / striptang
 • Kabelschoentjes (of kroonsteen)

Omschrijving

Stap 1: Maak stroomdraden los

We beginnen met het losmaken van de oude verbinding van de stroomdraden. Het beste is de huidige bevestiging losmaken, maar indien onbereikbaar is doorknippen van de stroomdraden nodig.

Stap 2: Demonteer oude lampje

En vervolgens halen we de oude lamp met armatuur er uit. Deze is vastgeschroefd, maar het kan ook vastgeklemd zijn, afhankelijk van gebruikte armatuur.

Stap 3: Zaag gat op maat

Nu is de vraag of het gat groot genoeg is voor het nieuwe plafondspotje. Bij een inbouwspot kan je met een gatenzaag een passend gat uitzagen. Als je een inbouwgat moet vergroten, is het lastiger met de gatenzaag. Je maakt makkelijk een beschadiging dus boor bij voorkeur van binnenuit, houd de boormachine stevig vast en begin met hele lichte druk tot je een ronde groef hebt waaruit de de zaagtanden niet meer makkelijk wegschieten. Houd een stofzuiger bij de hand.

Een bestaand gat uit de losse hand vergroten is best lastig. Vindt je dit te moeilijk dan kan je misschien tijdelijk een plankje aan de achterkant schroeven. Daarna gebruik je alsnog de gatenzaag die door de boor in het midden mooi gecentreerd zal blijven. 

Stap 4: Plaats armatuur

Vervolgens kun je het nieuwe armatuur plaatsen in de uitsparing. Bij dit montuur hoort een spot-lampje wat we in het montuur vastzetten met de meegeleverde ronde veerring.

Stap 5: Sluit bedrading aan

Sluit de kabel aan op de lampfitting. In ons geval is een kroonsteen gebruikt. Voor het aansluiten van de stroomdraden gebruik je bij voorkeur kabelschoentjes met een speciale klemtang. Bekijk zo nodig onze instructie over kabelschoentjes monteren

Stap 6: Sluit lamp aan

Nu het armatuur goed op zijn plek zit en de bedrading is aangesloten, bevestigen we het lampje in het armatuur en drukken het lampvoetje er op. De nieuwe lamp kan nu worden uitgeprobeerd.

Kom je er niet uit?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs campertechniek
via telefoonnummer 033 - 467 70 77. Of vul het contactformulier in.

Ontdek andere video's

Andere categorieën