Bekijk alle klusvideo’s

Zo kun je een kabelschoen of AMP klem aanzetten

In voertuigen wordt voor 12 Volt verbindingen veel gebruik gemaakt van kabelschoenen en andere klemverbindingen. Deze staan ook wel bekend als AMP klemmen, naar de oudste merknaam. Doordat de spanning laag is (12Volt), zijn de stromen relatief groot. Een slechte verbinding kan hitteontwikkeling en brand veroorzaken. Gebruik daarom voldoende dikke leidingen en goede verbinders.
Er is een veelheid aan verbinders met aan het eind een kabelschoen, een schroefoog of -vork, verlengkoppelingen etc. De kleur is gekoppeld aan de dikte van de kabel(kern) en dus niet aan plus of min spanning.

Benodigdheden

  • Kabelschoenen of andere ‘AMP’ krimp verbinders.
  • Kabelschoentang
  • Kabel van voldoende dikte.

Voor montage gebruik je een speciale tang. Deze kan je vaak in combinatie met een startsetje klemmen samen kopen. Bij gebruik van een willekeurige 'knijp'-tang kan je geen goede verbinding maken!
Voor de kabels zelf  is het makkelijk zowel rood (plus) te gebruiken als zwart of blauw (min).
De kabelschoenen (die over een lipje schuiven) zijn verkrijgbaar in een geïsoleerde en niet-ngeïsoleerde uitvoering. Hoewel 12Volt spanning voor het menselijk lichaam niet gevaarlijk is, adviseren we bij kabelschoenen zoveel mogelijk geïsoleerde versies te gebruiken, met name voor de spanningvoerende kabels (de ‘Plus’). Daarmee verminder je het risico dat losse connectors elkaar raken en kortsluiting veroorzaken. In deze instructie gebruiken we een niet-geïsoleerd exemplaar, om het duidelijker zichtbaar te maken.

Omschrijving

Stap 1: Knip kabel op lengte

Kijk of de kabel al op de juiste plaats ligt (als de kabelschoen eraan zit, kan de kabel niet meer makkelijk door een gat of dunne buis gehaald worden. Gebruik een kabel met een meeraderige, flexibele koperkern. Knip deze af op de juiste lengte. Vóór aan de tang zit een knipper.

Stap 2: Strip halve centimeter isolatie van ader af

Let op dat je geen losse aders van de flexibele koperkern afsnijdt. Je kan hiervoor één van de kleine gaatjes van de kabelschoentang gebruiken.

Stap 3: Knijp de ader vast aan de kabelschoen

Pak een kabelschoen met een passende maat voor de dikte van je koperkern van de draad en steek deze in de kabelschoen. Zorg dat de blanke aders in het diepste deel in het metalen kerngedeelte komen en dat de isolatie van de kabel iets minder diep tot binnen de isolatierand van de kabelschoen komt.
Knijp nu met de tang aan het uiteinde het diepste gedeelte van de kabelschoen zeer stevig dicht op het gedeelte waar de blanke aders in de huls zitten. Kies het gat in de tang wat met dezelfde maat (kleur) gemarkeerd is als het gebruikte schoentje en knijp zo hard dat de grepen van de tang geheel tegen elkaar aan komen! Dit is belangrijk voor een goed geleidende verbinding.

Stap 4: Knijp isolatierand vast

Knijp nu net daarnaast het isolatiegedeelte van de kabelschoen eveneens plat, dit dient als trekontlasting. Gebruik nu het grootste gat aan het uiteinde van de tang. Hier staat vaak "Isol." bij. Meestal heeft deze geen kleurmarkering.

Stap 5: Controleer

Op dezelfde manier kan je ook het contradeel of de permanente verlengverbinders met de platte lip vastzetten. Dat zijn langere ronde hulzen waar je van beide kanten een kabel insteekt en ze daarmee aan elkaar verbindt.

Schuif de klemverbinders altijd zo ver mogelijk over de lip en trek bij het losnemen niet aan de kabel, maar aan de connectors zelf. Als je de verbinders aanzet, kan je zeker zijn van een goede en betrouwbare elektrische verbinding.

Kom je er niet uit?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs campertechniek
via telefoonnummer 033 - 467 70 77. Of vul het contactformulier in.

Ontdek andere video's

Andere categorieën

Meer camperinspiratie opdoen?

Bij de NKC kun je terecht voor informatie en advies over alles wat met je camper of camperen te maken heeft. Wil je meer inspiratie opdoen? Vraag dan gratis ons inspiratiepakket aan of schrijf je in voor onze online nieuwsbrief!