Bekijk alle klusvideo’s

Zo kun je een lekkende toiletcassette repareren (C250/260)

Als je toiletcassette lekt, is dat niet fijn. Je kan er zelf wat aan doen door het lipseal te vervangen of een van de andere dichtingen te repareren. In deze video leggen we uit hoe je dat kan doen voor deze Thetford toiletcasettes.
Wil je vóór je begint de cassette extra goed schoonmaken, kijk dan eerst even op deze pagina: “Hoe kun je de toiletcasette schoonmaken”.

Tip: Maak vooraf even een foto van hoe het precies zit. Ook tussendoor kan dat handig zijn, want je gaat soms toch twijfelen.

Benodigdheden

  • Thetford Lipseal Let op: voor modellen gemaakt vóór of juist ná juni-2000
  • Schroevendraaier
  • Siliconenspray
  • Handschoenen
  • Milde huishoudreiniger
  • Schoonmaakdoekjes, borstel

Omschrijving

Stap 1: Open deksel

Zet de gekleurde draaiknop op de ‘open’ stand, dat is dwars t.o.v. de cassette.
Schuif de slede iets naar buiten zodat je hem als ‘hefboom' kunt gebruiken om de ronde deksel los te draaien. Let op: bij sommige uitvoeringen, zoals deze met de oranje knoppen, kan je zien dat de uitgeschoven schuif niet vrij kan draaien door de richels op de bovenkant. Haal daarom de schuif er eerst uit en steek hem vanaf de andere kant terug in de deksel. Draai de deksel nu linksom tot het pijltje staat bij het open rondje en gebruik de uitgeschoven schuif als hefboom. 

Stap 2: Controleer vlotter

In de cassette zie je de witte vlotter zitten die aangeeft wanneer de tank vol is. Kijk even of die wel vrij kan bewegen en maak hem zo nodig schoon. Vaak zit er wat WC-papier aan geplakt.

Stap 3: Demonteer lipseal

Verwijder nu de schroef (1) en de ringetjes waar de sluiter (met de ronde deksel) om scharniert en verwijder de sluiter zijdelings uit het mechanisme. Deze moet straks schoongemaakt worden.
Nu zie je in een cirkel de 6 schroeven (2) die de kunststof ring van binnenuit vasthouden. Draai deze los en haal de aandrukring er tussenuit. De rubber afdichting ligt nu vrij. Haal deze rubberring (‘lipseal’) eruit, let goed op hoe de lipseal gemonteerd zit (wat de buitenkant is). De schuine kant  zit  aan de onderkant zoals hij hier ligt.

Stap 4: Maak onderdelen schoon

Maak vervolgens alles lekker schoon. Ook de grote O-ring die buitenom de deksel zit. Gebruik geen agressieve middelen. 

Stap 5: Monteer lipseal

Als de lipseal is beschadigd of slap geworden, vervang je hem. Bij een gewone schoonmaakbeurt kan je hem gewoon weer terugplaatsen. Smeer de ring in met siliconenspray of eventueel wat olijfolie en veeg het teveel aan olie af met een doekje of tissue. Plaats nu de lipseal weer terug. Houd de schuine rand onder (dus naar de buitenkant). Plaats de plastic sluitring er weer op. Let op de positie van de pen en het gat. Draai de 6 schroeven er weer in. Om te voorkomen dat de ring niet krom trekt, doe je niet alle schroeven op een rij, maar neem je steeds een overliggende schroef en vanaf daar weer schuin naar de overkant. Plaats dan weer de sluiterarm terug met het ringetje en de schroef. Schroef hem licht vast, anders beweegt het straks niet meer. Op de sluiterarm ligt de sluiter zelf, het ronde dekseltje. Als deze beschadigd is, vervang je hem ook door een nieuwe.

Schuif nu de ‘pizzapunt’ (P) over de sluiter en onder de banaanvormige geleider (B) en probeer of alles weer werkt via de draaiknop aan de buitenkant. Kijk zo nodig nog even terug op de foto die je gemaakt hebt of alles goed zit.

Het kan zijn dat jouw toilet mechanisme iets anders is en niet zo’n ‘pizzapunt’ heeft. Dat maakt het dan nog eenvoudiger.
Plaats de grote O-ring weer om het deksel na hem licht ingesprayd te hebben met siliconenspray.

Stap 6: Plaats deksel terug

Keer nu de hele ronde deksel weer om, plaats hem in het gat in de stand ‘open’ en draai hem met de schuif als hefboom in de richting van de wijzers va de klok naar de stand dicht. Het driehoekspijltje staat daarna tegenover het gesloten rondje. Daarna uiteraard de schuif weer aan de goede kant erin schuiven zoals het oorspronkelijk zat.