Bekijk alle klusvideo’s

Zo kun je een buitendouche aan de camper maken

Na het surfen even afspoelen onder de buitendouche voorkomt een zandbak in de camper. Ook wanneer de doucheruimte in de camper gebruikt wordt als opslagruimte biedt een buitendouche de oplossing. Een eenvoudige oplossing is de bestaande doucheslang door het badkamerraam naar buiten leiden en met een zuignap aan de camperwand hangen. Maar in deze video laten we zien hoe je een heuse douche-aansluitkast in de buitenkant van de camper monteert.

Benodigdheden

Wat heb je nodig:

 • Decoupeerzaag
 • Accuboor
 • Schroevendraaier
 • Hobbymes
 • Potlood
 • Kitpistool

Materiaal

 • Aansluitkast geleverd met douchekop en –slang.
 • Sterkte zuignap douchekophouder
 • Gewapende waterslag rood
 • Waterslag blauw
 • 2 T-stukken
 • Slangklemmen
 • Slangbevestigingsbeugels

Omschrijving

Stap 1: Keuzestress

Als je een buitendouche gaat bestellen zijn er verschillende dingen waar je rekening mee moet houden. Heb je een drukpomp in de camper dan kan je een inbouwkast kiezen zonder schakelaar. Bij een dompelpomp heb je ook een schakelaar nodig om de pomp in te schakelen. Wil je warm water kunnen mengen, kies dan een aansluitkast met mengkraan. Bouw je de aansluitkast in de buitenwand kies dan voor een variant die met sleutel afsluitbaar is.

Stap 2: Bepaal de locatie

Voor het bepalen van een logische inbouwlocatie dien je rekening te houden met een aantal zaken.

 1. Waar kan je gemakkelijk staan douchen? Aan de achterzijde of juist in buurt van toegangsdeur.
 2. Waar in de camper is de aansluitkast in te bouwen en zijn de waterleidingen aan te sluiten? Meestal in de buurt van boiler, keuken of badkamer.
 3. Inbouw achter een luik geeft een betere vorstbescherming en je kunt de camperwand in tact laten; Nadeel is dat het luik tijdens het douchen open staat.

Stap 3: Maak de uitsparing

Beschadig geen leidingwerk in of achter de camperwand, controleer eventueel vooraf met een leidingdetector. Verzwak de wandconstructie niet door dragende delen te doorbreken. Bij twijfel raadpleeg vooraf de fabrikant.

Teken de uitsparing af zodat de aansluitkast in de uitsparing valt, maar de randen nog wel houvast hebben voor de bevestiging. Boor gaten in de hoeken waartussen je met een decoupeerzaag of multitool de uitsparing uitzaagt. Gebruik hiervoor een ijzerzaagje indien er sprake is van een aluminium wand.

Tip: Om te voorkomen dat de decoupeerzaag de wand beschadigd plak je de wand af met papier en of schildertape.

Scherpe randen afwerken met fijn schuurpapiertje. Ook de binnenzijde van de uitsparing ontdoen van scherpe delen en daarna de binnenzijde van de camper van zaagselresten ontdoen.

Stap 4: Aansluitkast monteren

Maak de wand rond de uitsparing schoon zodat de kit goed hecht. Breng een afsluitende kit aan op de aansluitkast en druk deze in de uitsparing. Breng in de hoeken schroeven aan, gebruik zelftapschroeven of de gaatjes voorboren. Overtollige kit afstrijken met een afstrijktool of bevochtigde vinger.

Stap 5: Bestaande waterleiding aftakken

Voor de toevoer van water tappen we bestaande waterleidingen af, koud en warm. Snij een bestaande waterleiding door en voeg een T-stuk toe. Doe de slangklemmen om de 3 uiteinden van de slang voordat je deze aansluit. Koppel het T-stuk aan de bestaande delen en het nieuwe deel richting de buitendouche.

Stap 6: Waterleidingen aansluiten

Sluit het andere uiteinde van de warm- en koud-waterleiding aan op de mengkraan in de aansluitkast en zorg ook hier met slangklemmen voor een waterdichte aansluiting. Draai de slangklemmen bij voorkeur vast met een schroevendraaier of steeksleuteltje. De messing aansluitingen op de aansluitkast zijn verwisselbaar en moeten ook goed vastgedraaid worden. Zorg ervoor dat je voor warm en koud de juiste aansluiting op de kraan gebruikt.

Tip: Verwarm de waterleiding met een föhn zodat deze gemakkelijk om het kraanstuk of T-stuk schuift.

 

Optioneel: Aftapkraan toevoegen

Om te voorkomen dat er water in leiding kan blijven staan, bijvoorbeeld tijdens de stalling of bij vorst, monteer je een aftappunt in het laagste deel van de waterleidingen. In onze video nemen we deze optie niet mee. 

Stap 7: Controle

Werk al het leidingwerk netjes weg en bevestig het eventueel met bevestigingsbeugels langs de wand. Voorkom knikken in de leidingen door ruime bochten aan te houden. Controleer de hele installatie op lekkage zodat je van de zomer onbezorgd kunt douchen.

Kom je er niet uit?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs campertechniek
via telefoonnummer 033 - 467 70 77. Of vul het contactformulier in.

Ontdek andere video's

Andere categorieën