Vanlife in Noorwegen; alles wat je moet weten

Bernadet Heimans

Noorwegen; het land van de fjorden, ongerepte verlatenheid en het allemansrecht. Klinkt als de natte droom van elke vanlifer, nietwaar? Maar dit ruige land staat ook bekend om haar grillige weersomstandigheden en dure boodschappen. En is wildkamperen wel écht zo gemakkelijk? Ik vroeg het vanlifer Emma. Zij trok met haar vriend en knalgele Ford Transit helemaal naar de Lofoten. Zij vertelt je alles wat je moet weten over vanlifen in Noorwegen.

Emma bouwde deze opvallende Transit zelf om tot camperbus en reist inmiddels al 2 jaar met haar 2 honden naar alle uithoeken van Europa. Je volgt hen via @emma_vanrooijen.

Hoe heb je het land ervaren?

“Een van de dingen die ons meteen opviel is dat Noorse mensen heel ingetogen zijn. Ze zijn heel vriendelijk hoor, maar ook heel gematigd. Dat verschil was vooral heel zichtbaar op de surfplekken waar we geweest zijn. Ik ben gewend dat Europese surfers over het algemeen vrij uitbundige mensen zijn en dat dergelijke communities energieke plekken zijn. Maar in Noorwegen is de sfeer eigenlijk overal heel ingetogen en rustig. Het land staat echt in het teken van rust en het buitenleven. De natuur is de cultuur. Nou ben ikzelf hartstikke introvert en een buitenmens dus dat paste mij heel goed, maar daar moet je wel van houden.

Het land zelf is overweldigend mooi en compleet anders dan de rest in Europa. Het is desolaat en ruig en onaangeraakt door de mens. Maar ondanks die verlatenheid voelt het overal heel veilig. Het land geeft het gevoel dat je je deuren niet op slot hoeft te doen.”

Ja, die verlatenheid. Hoe was dat? 

“Wij waren er in augustus maar zelfs, het hoogseizoen in Noorwegen is niet te vergelijken met andere landen. Op bepaalde plekken vind je natuurlijk wel toeristen en de campings stonden super vol, maar daar buiten is het al snel verlaten. Dus dat is wel echt iets om rekening mee te houden. Zowel in praktische als psychologische zin. Als je hier namelijk strandt met motorpech, hoef je er niet vanuit te gaan dat er mensen in de buurt zijn om je te kunnen helpen. Je kunt hier uren rijden of wandelen zonder iemand tegen te komen. Het land vereist dus wel echt een hoger level van zelfredzaamheid denk ik. Ik vond het heerlijk, als introverte vanlifer zijnde. Maar ik kan me voorstellen dat als je moeite met leegte en stilte hebt, dat dit land dan misschien overweldigend eenzaam voelt. In dat geval zou ik mensen aanraden om de surfspots op te zoeken. Dat zijn wel echt de plekken waar jonge mensen samenkomen en je gezelligheid en contact kunt vinden. Ongeacht of je zelf surft.”

De natuur is de cultuur.

Hoe is het wegennetwerk?

“De kwaliteit van de wegen heeft ons eigenlijk positief verrast. De wegen zijn over het algemeen redelijk onderhouden en toegankelijk voor campers. Naarmate je noordelijker komt, wordt de kwaliteit wel merkbaar slechter. De wegen hebben daar natuurlijk flink te lijden onder de strenge winters. De afstanden op de kaart lijken overigens veel minder groot lijken dan ze daadwerkelijk zijn. Houd er ook rekening mee dat de wegen in de afgelegen gebieden écht heel bochtig en smal zijn en dat dat soms best spannend is met een grote camper. Die combinatie van dingen maakt dat je reistijd verdubbeld.

Voortbouwend op de kwaliteit van de wegen: je vindt hier vaak cattle grids op de weg. Dit is een plaat die (hevig) onder stroom staat om het vee binnen te houden. Er staan geen waarschuwingsbordjes bij dus als je daar nietsvermoedend met je honden overheen loopt krijgen ze een enorme schok. Been there, done that. Wees gewaarschuwd.”

Is het weer echt zo grillig als beloofd? 

“Absoluut, je leeft soms 4 seizoenen in 1 dag. Daar moet je je wel echt op instellen. In een camper kan het soms best vermoeiend zijn om dat te managen. Natte kleren die niet drogen, alles ranzig, slechte ondergrond op parkeerplaatsen. We hebben best wel wat regen gehad, maar zodra de zon dan weer schijnt is het heerlijk buiten. Het varieert gewoon enorm en kan snel omslaan. Het nadeel is dat de wolken vaak lang blijven hangen tussen de fjorden en dat de regenachtige dagen dan lang en donker aanvoelen. De midzomernacht is overigens wel echt heel fijn. Je hebt licht tot na middernacht dus je kunt zoveel meer uit je dag halen.”

Campings, camperplaatsen of wildkamperen?

“Noorwegen staat natuurlijk bekend om het allemansrecht, wat theoretisch betekent dat je overal mag overnachten. However, in de praktijk blijkt dat niet zo gemakkelijk als het klinkt. Op de toeristische plekken worden campers veelal geweerd of zijn er locals die het niet waarderen als je er met een camper verblijft. De idyllische, instagramwaardige plekken bleken dus vrij moeilijk te vinden in het hoogseizoen. Er zijn wel natuurplekjes maar daarvan is het vaak onduidelijk hoe goed ze bereikbaar zijn. Hou er dus rekening mee dat je voornamelijk bent aangewezen op wildkampeerplekjes langs de weg. Wat overigens niet perse erg is, want de wegen zijn erg rustig. Wat het met name ook lastig maakt is dat er vaak maar plek voor één of twee campers is. Wat betekent dat als er al iemand staat, je dus moet doorrijden. En gezien de afstanden kan het best even duren voor je weer een plekje tegekomt. Wacht dus niet tot ‘s avonds laat met het zoeken van een plek om te overnachten.

Wij hebben zelf geen gebruik gemaakt van campings en camperplaatsen. Met name omdat ze vreselijk druk én echt heel duur bleken. Je betaalt al snel tussen de 35 en 50 euro voor een nacht op een overvolle camping. Een goed alternatief zijn de camperplaatsen in de havens. Hier kun je water vullen, overnachten en vaak zelfs douchen. Het werkt via de app GoMarina, waar bijna alle havens bij zijn aangesloten. Je betaalt voor wat je gebruikt of voor een overnachting. Een stuk betaalbaarder dan de campings en super gemakkelijk.”

Kampvuren op het strand en onvergetelijke uitzichten. Noorwegen doet wat het beloofd.

Zijn er voldoende voorzieningen voor camperaars?

“Ik heb geen toilet en geen douche in mijn camper. En in de meeste landen is dat tot op heden eigenlijk nooit zo’n probleem geweest. Tankstations, cafeetjes, restaurants  en zwembaden voorzien doorgaans in beide behoeften. However, in een uitgestrekt land als Noorwegen vind je al die dingen gewoon veel (veel!) minder. Er zijn hier echt gebieden waar je amper voorzieningen tegenkomt. Dat is een groot verschil met de rest van Europa. Hou daar rekening mee en bepaal strategisch waar je gaat tanken en boodschappen doen. Reis je met een hond, neem dan je eigen hondenvoer mee. Dat bleek namelijk echt bijna onmogelijk te vinden.

Aan water is er overigens geen gebrek. Je vindt werkelijk overal waterpunten met vers bergwater dus dat is wel heel goed geregeld. Daarnaast ontdekten we dat er wel heel veel sauna’s zijn. Op de meest mooie plekken en, je gelooft het niet, ook heel betaalbaar. We hebben dus heel vaak een sauna geboekt; je hebt een heerlijke dag, een unieke ervaring én een warme douche. Op de surfplekken, in boulderhallen en in eerder genoemde havens kun je overigens ook vaak douches vinden.

Op de meeste plekken kun je overigens met een pinpas en/of creditcard betalen, maar zorg ervoor dat je altijd wat cash op zak hebt. Op de meer afgelegen plekken kun je soms niet pinnen en tol moet soms contant voldaan worden.”

Dit is voor velen toch wel de ultieme droom, overnachten op een plek als deze.

Hoe zat het met je internet en telefoonbereik?

“Ik werk fulltime en heb veel online meetings dus ik heb wel fatsoenlijk internet nodig. Ik heb een MIFI router met een Vodafone simkaart en dat is eigenlijk erg goed gegaan. Het is echt maar een enkele keer voorgekomen dat ik nergens bereik kon vinden, zelfs in de afgelegen gebieden. Veel vrienden met een Starlink bleken overigens veel meer moeite te hebben met het vinden van een satelliet signaal. De dekking van satellieten is in het noorden momenteel namelijk nog zeer beperkt. Mocht je dus gebruik willen maken van een Starlink, hou dan rekening met een verminderde functionaliteit.”

En wat iedereen natuurlijk wil weten: is Noorwegen écht zo duur?

“Haha ja, daar kan ik heel kort over zijn. Noorwegen is inderdaad écht heel duur. Levensmiddelen zijn al snel 25% duurder dan Nederland. Dus voor een brood betaal je bijna 5 euro en een volle tank diesel kost je een stukje van je ziel. Op een incidenteel kopje koffie en een kleine lunch na, hebben we verder ook nooit buiten de deur gegeten. Dat is gewoon niet te te betalen. Mijn beste tip zou dan ook zijn om heel veel droog eten en blikvoer mee te nemen uit Nederland. Dat hebben wij ook gedaan en dat scheelt gewoon echt heel veel monies. Als je boodschappen doet, doe dat dan bij de Kiwi, Rimi of de REMA 1000, die zijn het voordeligst. Daarnaast is brandstof aanzienlijk goedkoper in Zweden. Dus er valt wat voor te zeggen, zeker naarmate je noordelijker komt, om de grens over te steken en te tanken in Zweden.”

Meer informatie

Meer over camperen in Noorwegen vind je op onze pagina Landeninformatie Noorwegen.

Nat, duur en smal. Maar de uitzichten maken alles goed.