De 10 mooiste nationale parken van Europa

Bernadet Heimans

Een van de mooiste dingen aan het leven in een camper is de overweldigende natuur waar je je huis kunt parkeren. En daar hebben we stiekem best wat van in Europa. Zo is ons continentje rijk aan majestueuze bergen, weelderige bossen en schilderachtige kustlijnen. Europa is prachtig. Dus bij deze een van mijn favoriete lijstjes: de 10 mooiste nationale parken van Europa. Een beetje subjectief natuurlijk, maar je snapt de bedoeling.

Triglavski Narodni Park – Slovenië

Het is net alsof je door een ansichtkaart rijdt. Je weet wel, zo’n veel te dure kaart in een toeristisch rekje waarvan de foto’s gewoon niet echt kúnnen zijn. Ongerepte berglandschappen, turquoise rivieren en glooiende velden met eeuwig blauwe luchten. Het is té scherp, té kleurrijk, té mooi. Zulke plaatsen bestaan niet echt toch? Kennelijk toch wel, en je vindt ze dus in Slovenië. Want Triglav is net zo mooi als de ansichtkaarten.

Durmitor nationaal park – Montenegro

Montenegro is van oudsher niet een land dat je vaak in lijstjes aantreft. Het was lange tijd natuurlijk ook een heel ontoegankelijk deel van de Balkan. Maar de laatste jaren vinden steeds meer mensen hun weg naar de ongerepte natuur van deze hidden gem. Dit nationale park staan dan ook garant voor spectaculaire berglandschappen en gletsjermeren zo helder dat ze “bergogen” genoemd worden. En met die schoonheid verdient Montenegro absoluut een plek in dit lijstje.

Tatrzański Park Narodowy - Slowakije

Nog zo’n land dat vaak over het hoofd wordt gezien. Ik had ook geen bijster hoge verwachtingen, to be honest. Tatrzański park was dan misschien ook wel de grootste underdog én verassing uit deze lijst. Maar dit nationale park (en heel Slowakije eigenlijk) completely blew my mind. Het is er goedkoop, rustig en adem-be-nemend mooi en ruig.

Dikke tip van een naïeveling: Slowakije huist een van de grootste berenpopulaties in Europa. En dan bedoel ik geen hypothetische “ver van je bed-beren” maar de uiterst tastbare “hé, er staat een beer op m’n camper-beren.” Bereid je voor en tref maatregelen. Echt.

Nacionalni park Plitvička jezera – Kroatië

De magie van de welbekende Plitvice meren behoeft eigenlijk geen verdere uitleg meer denk ik. Groene bergkammen, gigantische watervallen, turquoise baden. Plitvice is zo buitenaards mooi dat je er bijna eenhoorns en elfjes verwacht te zien. Dus als je het niet erg vindt om de pret met een grote hoeveelheid andere mensen-van-het-goede-leven te delen, is Plitvice een absolute must-see.

Parque Nacional De Ordesa Y Monte Perdido – Spanje

Met afstand mijn absolute favoriet. Want de diepe ravijnen, bulderende watervallen en bergmassieven van dit nationale park lijken zo uit een sprookje te zijn gelopen. Hier vind je uitgestrekte valleien omringd door grillige drieduizenders en wandelpaden voor een leven lang. Lonely Planet bekroonde dit park dan ook met de felbegeerde stempel van het mooiste nationale park van Spanje. En met goed recht.

Picos de Europa – Spanje

Nóg een park uit Spanje? Ja. Want deze parel verdient een plekje in de spotlight. Op slechts dertig kilometer van de Atlantische Oceaan torenen de pieken van Picos de Europa aan de horizon, het oudste doch minst bekende nationale park van Spanje. De bergdorpjes hebben hier nog die karakteristieke middeleeuwse charme en worden omringd door uitgestrekte wijngaarden, kastelen en overblijfselen uit de oudheid. Het is een van de best bewaarde geheimen van Spanje.

Nationaal park Vatnajökull – IJsland

IJsland is het land van de superlatieven. Super uniek, super verlaten, super spectaculair. Dit land is het einde van de wereld. Letterlijk en figuurlijk. Want in dit nationale park kun je nog écht even van de radar verdwijnen. Vatnajökull is een vulkaangebied waar de miljoenenoude dans tussen vuur en ijs geresulteerd heeft in een landschap dat je nergens anders in Europa zult vinden. Kratermeren, subglaciale vulkanen, zwarte stranden. Oh en natuurlijk het noorderlicht. Need I say more?

Nationaal park Jotunheimen – Noorwegen

Noorwegen; het land van de duizelingwekkende fjorden, dramatische gletsjers en spectaculaire vergezichten. Hier kun je nog verdwalen. Het park huist de 29 hoogste punten van Noorwegen en wordt daarom ook wel “Home of the Giants” genoemd. De grillige weersomstandigheden zijn zichtbaar in de extreme contrasten van het landschap; van ruige rotsformaties en desolate maanlandschappen tot weelderige alpenweides.

Nationalpark Hohe Tauern – Oostenrijk

Pas op dat je je camper niet van de weg rijdt in dit nationale park.  Want gegarandeerd dat je, net als ik, ademloos over je stuur hangt om je te vergapen aan het overweldigende panorama van bergmassieven en gletsjers. Hier kun je de ongebreidelde kracht van de natuur nog ervaren. Hohe Tauern is namelijk het thuis van grote jongens als de Großglockner en Großvenediger.  Het is een landschap van extremen: grillig maar vriendelijk en ruig maar schilderachtig.

Lake District – Engeland

Het unieke landschap van dit nationale park vormde een onuitputtelijke bron van inspiratie voor vele schrijvers en kunstenaars. Het is het grootste nationale park van Engeland en huist een aantal letterlijke en figuurlijke nationale hoogtepunten. Zo vind je hier bijvoorbeeld de hoogste berg én het diepste meer. Kilometerslang passeer je niets dan slaperige dorpjes, bloemenvalleien en oeverbossen. In Lake District waan je je inderdaad in een klassieke roman.