Utrechtse Heuvelrug

Een van de mooiste natuurgebieden van ons land is de Utrechtse Heuvelrug, een zandrug met uitgestrekte heidevelden, stuifzanden, gevarieerde bossen en uiterwaarden. En laten we vooral de dorpjes, landgoederen en kastelen niet vergeten.

 

Rhenen

Wij nemen het pontje over de Nederrijn en fietsen daarna al snel omhoog langs restanten van de Grebbebergstellingen. Veel herinnert hier aan de Slag om de Grebbeberg en ontroerd staan we stil bij het monument van de gevallenen en overzien de vele kruisen op het Militair Ereveld. Het stadje Rhenen ligt schitterend tegen een berg langs de rivier en daarvandaan heb je fraai zicht op de 500 jaar oude Cunerakerk, waarvan het interieur in 1655 is geschilderd door de Haarlemse schilder Saenredam.

> Cunerakerk
> Toeristische attracties Rhenen

 

Renswoude

Wij hoppen naar een ander stukje van de Heuvelrug, elke keer toch anders. Vanaf de camperplaats pakken we de stalen rosjes naar Renswoude, een van Utrechts allermooiste dorpen. In de Dorpsstraat valt ons oog snel op een rij prachtige huisjes: personeelswoningen voor de arbeiders die op het kasteel werkten. Het park rondom Kasteel Renswoude is ook een architectonisch hoogstandje: vanuit elk punt heb je een doorkijk naar het fraaie kasteel. Het is met recht een prijswinnend dorp in 2020. Ook hier werd gestreden en we verzamelen veel informatie en een coffee to go met appeltaart bij het nabije Grebbelinie Bezoekerscentrum.

> Grebbelinie
> Kasteel Renswoude

 

Baarn

We rijden een klein uurtje langs Leusden, Amersfoort en Soest, om in Baarn ons bivak op te slaan. In de achtertuin van onze camper ligt Boswachterij De Vuursche met De Stulp, een uitgestrekt bos- en heidegebied. De Stulpse heide is omgeven door bossen met grazende witte Franse charolais-koeien, die minder zorg nodig schijnen te hebben dan schapen. Dit is ons favoriete heuvelachtige stuk, met die open plekken vol zandverstuivingen. Het dorp Lage Vuursche vinden we pittoresk, met al die fraai tot horeca omgebouwde boerderijen.

> Lage Vuursche
> Wandelen De Stulp en kasteeltuin

 

Zeist

De dieren die in natuurgebieden de Krakeling, de Kozakkenput en Witte Hull leven, kunnen slechts via een smalle strook natuur van noord naar zuid. Ecoducten rondom het versteende Zeist en Soesterberg helpen ze deze tocht veilig te maken. Vanaf de camping lopen we door het Zeisterbos, richting het chique zeventiende-eeuwse Slot Zeist, met slottuinen en een rits intrigerende beeldende kunst, die zelfs tot het centrum doorloopt. Bijna terug bij de camper worden we nog verrast door een kudde schapen op landgoed Heidestein. Een mooie toegift.

> Zeisterbos
> Slot Zeist

 

Doorn

Langs groene, maar drukke dreven rijden we naar Doorn, om daar relaxed door de Kaapse Bossen met statige beukenlanen en kronkelige bospaden te struinen. Na een fikse klim op de houten uitkijktoren De Kaap zijn we bijna in de hemel, even uithijgen. Beloond met prachtig uitzicht, helaas vandaag niet tot de Utrechtse Domtoren, vanwege dikke wolken. Om Huis Doorn te zien, waar de laatste Duitse keizer in ballingschap verbleef, pakken wij de fietsen. Mag je eigenlijk zeuren als je op zo’n groot prachtig landgoed kan wonen? De Langbroekwetering kunnen wij niet overslaan. Sommige kastelen hier worden nog bewoond. Al van een afstand vallen de torens van kasteel Sterkenburg op, met botergele narcissen ervoor. Verderop Hindersteyn met eeuwenoude moestuinen en dan de robuuste kasteeltoren Lunenburg. Tot slot zien we het witte sprookjeskasteel Sandenburg, oogverblindend.

> Huis Doorn
> Kaapse Bossen

 

Amerongen

Vanaf camping de Boterbloem maken we een fietsrondje dwars over de Heuvelrug naar Overberg en door Boswachterij De Amerongse Berg, een deftig bos met rechte lanen en dikke beuken. Op de 69 meter hoge berg zitten we even in het zonnetje met zicht op dikke bossen. Het is genieten hier. In Amerongen bezoeken wij Kasteel Amerongen, waar vanaf de zestiende eeuw de familie Van Reede en later de familie Van Aldenburg Bentinck zetelden. Wij ervaren het als een authentiek ingericht kasteel met fantastische zeventiende-eeuwse tuinen. Helaas, aan alles komt een eind en in stijl verlaten wij op de pont over de Nederrijn de bekoorlijke Utrechtse Heuvelrug.

> Kasteel Amerongen

 

Tekst: Marja van Kampen

Beeld: Marja van Kampen, Dirk-Jan Kraan, Mieke Scharloo, e.a.

Eerste publicatie: 31 mei 2021

 

Overnachten

Camping de Linie, Opheusden 54386
Camperplaats De Grote Glind, Barneveld 53571
Allurepark De Zeven Linden, Baarn 19073
Camping Allurepark De Krakeling, Zeist 69828
Vakantiepark Bonte Vlucht, Doorn Bonte Vlucht
Camping de Boterbloem, Amerongen 98015

De sitecodes verwijzen naar locaties op Campercontact.com.

Opgelet! Vakantiepark Bonte Vlucht heeft geen pagina op Campercontact, maar wel een website. Een andere optie, te vinden op Campercontact, in Doorn is RCN Het Grote Bos. Houd er dan rekening mee dat de GPX-bestanden hieronder uitgaan van een verblijf bij Vakantiepark Bonte Vlucht.