Camperen bij de mooiste dorpen in Nederland

14 januari 2025

Camperen dicht bij huis kun je op plekken genoeg: Nederland bestaat uit maar liefst 342 gemeenten, die op hun beurt weer zijn opgedeeld in heel wat dorpjes. En daar zijn er best mooie bij. Per provincie geven we je een niet-te-missen tip, mét camperplaats in de buurt. Vandaag: deel 1.

Oudewater, Utrecht 

In het westen van de provincie Utrecht vind je deze stad die al in de dertiende eeuw stadsrechten kreeg. Het is een fotogenieke plek, met straten waar de geschiedenis van de gebouwen afdruipt. Bovendien zijn er heel wat gezellige terrasjes te vinden op het marktplein en kun je langs het water mooie wandelingen maken.  

Frans Berkelaar (CC BY 2.0) via Flickr 

Oudewater is bekend van de Heksenwaag uit 1545. Daar werden van de zestiende tot achttiende eeuw personen gewogen die ervan verdacht werden heks te zijn. Aangezien heksen met een bezem kunnen vliegen, dacht men dat ze een flink stuk minder wogen dan de ‘normale’ mensen. Als enige waag in Europa was hier een eerlijk weegproces, en zo werd er niemand ooit tot heks bevonden. 

Camperplaatsen in de buurt van Oudewater vind je op Campercontact. 

Goedereede, Zuid-Holland 

Goedereede op het voormalige eiland Goeree. De plek kreeg al stadsrechten in 1312 en nog geen twintig jaar later kreeg het een vrije weekmarkt. Ook de haven was een belangrijke troef; vissers, kooplieden en boeren vestigden zich in het stadje. 

bertknot (CC BY-SA 2.0) via Flickr

De charmante haven is ook nu nog een grote trekpleister: neem er een drankje of vink gerechtjes af van de menukaarten. De schilderachtige straten zorgen voor mooie foto’s en het letterlijke hoogtepunt is de Toren van Goedereede, een kerktoren uit de vijftiende eeuw die tot 1924 dienstdeed als baken voor de scheepsvaart. 

Camperplaatsen in de buurt van Goedereede vind je op Campercontact. 

Baarle-Nassau, Noord-Brabant 

Iets onder Tilburg ligt in Noord-Brabant Baarle-Nassau. Dit is een speciale plaats: het dorp Baarle bestaat bestaat uit het Nederlandse Baarle-Nassau en het Belgische Baarle-Hertog. De grenzen lopen meermaals in elkaar over; er zijn 22 exclaves van Baarle-Hertog in Baarle-Nassau en 8 exclaves van Baarle-Nassau in Baarle-Hertog. In exclaves van Baarle-Hertog in Baarle-Nassau zijn nog enkele enclaves van Baarle-Nassau. 

Jan M (CC BY 2.0) via Flickr

Maar ook al is de gemeente een samenraapsel aan stukjes België in Nederland, een trip naar Baarle-Nassau is wel een indrukwekkend uitje. Zo kun je er enkele oorlogsmonumenten en -herdenkingsplaatsen, het huis met zowel een Belgisch als Nederlands huisnummer, en het bezoekerscentrum bezoeken. Dat laatste vertelt je alles over Baarles unieke enclavepuzzel. In het voormalige treinstation met douanepost is nu een wokrestaurant gevestigd. 

Camperplaatsen in de buurt van Baarle-Nassau vind je op Campercontact. 

Winsum, Groningen  

Vijftien kilometer boven de stad Groningen ligt in de gemeente Het Hogeland het dorp Winsum, waar drie wierden terug te vinden zijn. Het is een levendig dorp met gezellige straatjes en gemoedelijke cafés. 

Daan Franken (CC BY-NC 2.0) via Flickr

Winsum telt twee achtkantige stellingmolens, eentje uit 1801 en eentje uit 1851. Na een recente restauratie draaien door enkele vrijwillige molenaars beide molens nog regelmatig. Wat je niet mag overslaan is het Winsumerdiep, een kanaal dat door het centrum heen meandert. Je kunt er vaartochten maken. 

Camperplaatsen in de buurt van Winsum vind je op Campercontact. 

Frederiksoord, Drenthe  

Dit dorp is nog niet zo oud: in 1818 werd Frederiksoord pas gesticht, als proefkolonie door de Maatschappij van Weldadigheid. Je kunt Museum de Proefkolonie bezoeken als je hier meer over wilt weten. Het hele dorp staat sinds 2021 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. 

Arend (CC BY 2.0) via Flickr

De typische huisjes onder een rieten kap met een enkel raam liggen in straten die grotendeels loodrecht op elkaar staan. De beukenhagen en rijen eiken langs kaarsrechte straten geven een statige indruk. 

Camperplaatsen in de buurt van Frederiksoord vind je op Campercontact 

Schokland, Flevoland 

Het voormalige eiland Schokland bevat al sporen van bewoning die dateren uit de prehistorie en staat mede daardoor al bijna dertig jaar op de Werelderfgoedlijst van Unesco, als eerste monument in Nederland. 

Agnes Monkelbaan (CC BY-SA 4.0) via Wikimedia Commons

Door stormen en overstromingen werd het eiland in de negentiende eeuw steeds kleiner, tot het ontruimd werd. In de eerste helft van de twintigste eeuw werd Schokland ingepolderd en vanaf de jaren 80 werden er voor het Museum Schokland enkele houten huizen gebouwd. In 2008 werd het opnieuw een echt dorp, met ook een aantal permanente inwoners. 

Camperplaatsen in de buurt van Schokland vind je op Campercontact 

Deel 2, met dorpjes uit de overige zes provincies van Nederland, is intussen te vinden op de website.

Meer over
Deel artikel