Normandië - Le Perche

Als je met de camper naar Normandië gaat ligt het voor de hand naar de kust te gaan maar wij kiezen voor Le Perche, een groot regionaal natuurpark in het binnenland. Dit park bestaat voornamelijk uit bos en glooiende weides rijkelijk voorzien van fraaie kastelen, landhuizen en stoeterijen. 

Verneuil-sur-Avre

Voordat we het park inrijden, bezoeken we de middeleeuwse stad Verneuil-sur-Avre met een twintigtal monumentale panden. Deze krijgen we allemaal te zien als we de stadswandeling volgen die bij het Office du Tourisme hebben gekregen. Als eyecatcher staat op het centrale plein de imposante Sainte Madeleine-kerk. Er is een camperplaats bij de Salle des Fêtes voor drie campers maar er is plaats voor meer als er in de feestzaal geen activiteiten zijn. 

Spookkasteel

We vervolgen onze weg en komen langs het spookkasteel in La Ferté-Vidame. Van dit kasteel staat alleen nog een soort karkas waar je dwars doorheen kijkt. In de omgeving zien we de eerste maneges en stoeterijen waar Le Perche om bekend staat. Hier wordt namelijk een bijzonder paardenras, de percheron, gefokt. Het is een sterk ras dat o.a. wordt ingezet in de bosbouw voor het verslepen van boomstammen. Ook worden speciale krachtwedstrijden gehouden. 

Bijzonder paardenras

In La Perrière komen we in contact met een paardenfokker die op het punt staat met een tweespan een bruidspaar in Bellême op te halen. Toch vindt hij nog even tijd om ons de stallen en zijn paarden te laten zien en vertelt hij dat het ras percheron alleen in de kleuren schimmel en zwart voorkomt. Vol trots laat hij ons iets verderop twee prachtige veulens zien. We spreken af dat we elkaar bij de kerk in Bellême zullen treffen. Omdat we er op tijd zijn wandelen we eerst nog even door het centrum met middeleeuwse panden en een fraaie poort. Bellême is een wat grotere plaats met iets meer stadsallure dan de kleine dorpen in Le Perche. 

La Perrière: bekend om borduurwerk

La Perrière is een van de vier Petites Cités de Caractère in het natuurpark met kleurrijke huisjes in pittoreske straten. Kunst en brocante zijn belangrijke trekpleisters voor dit dorp. La Perrière is wereldwijd bekend vanwege het borduurwerk waarbij een specifieke techniek wordt toegepast. Met ruit- of vierkante steken worden kunstnetten gemaakt die in kleding worden verwerkt en waarmee handschoenen worden gemaakt. In het Office du Tourisme is een kleine tentoonstelling over dit speciale borduurwerk en in het bijzonder over le filet perlé, waarbij als extra parels in het borduurwerk worden aangebracht. Middenin het centrum staat La Maison d'Horbé, een zeer chique salon de thé waar we een kopje thee drinken en een groot assortiment aan brocante en antiek bekijken. Achter de Église Notre-Dame du Rosaire hebben we een magnifiek uitzicht over het platteland van Le Perche en staan we even stil bij de eeuwenoude gevangenis. 

Rondrit met tweespan

Dan rijden we door naar Nocé waar we voor een paar euro een rondrit maken met een tweespan door het Parc du Maison. Hier bevindt zich het bezoekerscentrum van Le Perche. In het park staat Le Manoir de Courboyer, een iconisch herenhuis uit de 15e eeuw, een van de grootste in zijn soort. Het is voor publiek geopend en biedt op drie etages verschillende tentoonstellingen over het park en de paarden. 

Stalen rossen

De volgende dag pakken we bij het station Condé-sur-Huisne onze eigen stalen rossen en fietsen een flink stuk van een voie verte, exclusief bestemd voor niet-gemotoriseerd verkeer. Dit stuk maakt deel uit van de fietsroute van Mont Saint-Michel naar Parijs. Het voordeel is dat het pad vlak is omdat het op het vroegere tracé van de trein ligt. We passeren verschillende oude stationnetjes zoals in Rémalard-Bellou en Dorceau. De bestemming voor vandaag is de wekelijkse markt met streekproducten in Boissy-Maugis. We vinden het leuk om over zo’n markt te slenteren en ontkomen er niet aan om diverse delicatessen te proeven. Het gevolg is dat we met een stuk kaas en een droge worst in onze rugzak terug fietsen richting camper. 

Frazé

Een voorbeeld van een prachtig kasteel in Le Perche is dit complex in Frazé. Hier worden regelmatig tentoonstellingen gehouden en zijn er op cultureel gebied het hele jaar door allerlei activiteiten. Een gedeelte is voor het publiek toegankelijk. We wandelen een klein stukje door het prachtige park in Franse stijl langs het middeleeuwse verdedigingskasteel met kantelen. Over de droge gracht ligt een fraaie gotisch gedecoreerde ophaalbrug. Het hele park is op afspraak te bezichtigen.  

Het was een mooie rit door een prachtig stukje Frankrijk dat kennelijk nog niet is ontdekt door de camperaars want die hebben we er niet zo veel gezien. Voor wie van rust, natuur en van paarden houdt, is deze streek van harte aan te bevelen. Als we het gebied verlaten worden we op een rotonde nog even herinnerd aan het bijzondere paardenras.  

Tekst en foto’s: Rob en Elze Klute