De 5 mooiste meren van de Jura

Marc Erwich

De Franse Jura is de perfecte camperbestemming voor natuurliefhebbers. Zo geniet je in dit haast onontgonnen stukje Frankrijk niet alleen van weidse uitzichten over een golvend groen landschap, maar kun je er ook zwemmen in de mooiste meren. Ontdek onze vijf tips voor een verfrissende stop.

1. Lac de Vouglans

Op ruim 400 meter hoogte kronkelt het Lac de Vouglans 35 km lang als een turquoise slang door het Jura-massief. Een van de hoogtepunten van dit langgerekte stuwmeer is de enorme stuwdam van 130 meter hoog, die in 1968 op de rivier de Ain is gebouwd. Dankzij dit huzarenstukje is een zomerparadijs ontstaan dat alles in huis heeft voor ultiem waterplezier: van luieren op zandstranden tot wedstrijdjes windsurfen en van vissen tot waterfietsen.

De 5 mooiste meren van de Jura - Istock 803331596 Meer Van Vouglans
Het Meer van Vouglans

2. Vallée des 4 lacs

Wauw! Dat is wat menig toerist uitroept op de 993 meter hoge top van Pic de l’Aigle. Vanaf hier heb je een vorstelijk 360 graden uitzicht over de hele Jura en zie je bij helder weer zelfs de Mont Blanc. Kers op de taart is de aanblik op de ‘4 meren’: Narlay, Ilay, Petit en Grand Maclu. Vanwege de schitterende kleuren en bijzondere lichtinval wordt dit indrukwekkende kwartet ook wel ‘Klein Schotland’ genoemd. Tip: maak een wandeling door het blauwgroene landschap en koel af met een verfrissende duik.

De 5 mooiste meren van de Jura - Vallée des 4 lacs meer-van-narlay
Het Meer van Narlay, een van de '4 meren'

3. Lac de Clairvaux

Ben je met je gezin op vakantie? Rijd dan zeker ook met je camper naar Clairvaux-les-Lacs, een toeristisch stadje midden in het merengebied. De twee diepblauwe meren ten zuiden van het dorp staan bekend als echte gezinstoppers en bieden tal van activiteiten. Je waant je er in een ansichtkaartdecor door de fijne zandstranden en bosrijke heuveltoppen. Overnachten kan onder meer op camperplaats Aire Municipale (2556).

4. Lac de Chalain

Dit gletsjermeer op zo’n 500 meter hoogte is het grootste natuurlijke meer van de Jura. Gelegen aan de voet van tot 80 meter hoge kalkkliffen en gezegend met fonkelblauw water is Lac de Chalain een klein paradijs. Uitgezwommen? Wandel dan naar uitkijkpunt Fontenu of bekijk aan de rand van het meer de goed bewaarde overblijfselen van prehistorische paalwoningen.

5. Lac de Saint-Pont

Lac de Saint-Point is het op twee na grootste natuurlijke meer van Frankrijk. Hier zwem je in glashelder water en rust je uit op fijne zandstranden of groene weiden. Gooi je liever je hengel uit? Beproef dan je geluk aan de oevers van het vissersdorpje Port Titi. Voor fietsers en wandelaars is het 23 km lange pad rondom het meer een aanrader.

Camperplaatsen

Wil je overnachten in de buurt van een van deze meren? Dat kan op onderstaande camperlocaties: