Campings in Marokko

Door Nico van der Maat (tekst en foto's)

Zand, zand en nog eens zand. Dat is het zuiden van Marokko, aan de rand van de Sahara. Dat geldt ook voor de campings, die de mogelijkheid bieden om een tocht per kameel of met een gehuurde fourwheeldrive te maken door de verderop gelegen zandwoestijn richting Algerijnse grens.

Mhamid is het laatste dorpje in het zuidwesten van Marokko voordat de Sahara begint en is vanaf Agdz alleen te bereiken via Zagora. De steeds smaller wordende N9 eindigt er op een pleintje, dus omkeren is de boodschap. Veel voorzieningen zijn er niet. Geen bank om te pinnen en ook geen tankstation. Brandstof tanken kan wel, maar alleen met een trechter vanuit oude plastic waterflessen.

Brandstof tanken in Mhamid

In stalletjes wordt groente en fruit aangeboden. In een groezelig donker hokje is brood te koop, dat in een glazen vitrine in de brandende zon al een tijdje ligt uit te drogen. Aan te raden is daarom met voldoende contant geld, een gevulde brandstoftank en wat etenswaren te arriveren.

Camping Hamada de Draa 

Vlak bij het kleine dorpje is camping Hamada de Draa, volgens diverse reisgidsen de beste in de regio. Stevig ommuurd, hier en daar een boom, elektriciteit, redelijke sanitaire ruimte, een mooi zwembad en een koel stenen gebouw, waarin de receptie en een eenvoudig restaurant zijn ondergebracht en waar wifi is. Enkele personeelsleden spreken Engels, wat het wel zo gemakkelijk maakt. Vooral als we moeten onderhandelen over een tocht door de woestijn. Er zijn vele mogelijkheden, zelfs van enkele dagen. Wij kiezen voor een dagtocht per auto met airco. Inclusief een lunch onderweg, ergens op de zandvlakte, op vijftig kilometer vanaf de basis.

De Sahara in 

De volgende ochtend staat de auto keurig op tijd te wachten, met achter het stuur een traditioneel geklede Marokkaan, die gebrekkig Frans spreekt. Zelfverzekerd stuurt hij de jeepachtige wagen door en over de mulle zandbergen. Het voelt soms alsof we in een boot varen, maar het gevaarte blijft rijden.

Campings Marokko WoestijnRestaurant en tent, ver in de hete zandwoestijn

Als we uitstappen bij een oase, lijkt het alsof we tegen een warme muur aanlopen. Het eten in het restaurant dat in een tent is gevestigd, verbaast ons: mooi opgemaakt, gevarieerd en erg lekker. Hoe bestaat het, dat ze dit kunnen klaarmaken op een plek waar alles moet worden aangevoerd? Het campingrestaurant kan hier een voorbeeld aan nemen.

Camping naast de kasbah

Anders is dat op camping Kasbah de La Palmeraie, in het noordelijkere Agdz. Ook van hieruit worden tochten naar en door de Sahara ondernomen. De camping ligt in een palmentuin, dus de plaatsen hebben voldoende schaduw.

Schaduw van palmbomen op camping Kasbah de La Palmeraie in Agdz

Er zijn een prachtig, hoger gelegen zwembad, een theetuin en een restaurant, waar je zowel binnen als buiten kan zitten.

Traditionele thee als welkomstdrank

De geheel ommuurde camping is gelegen naast een kasbah, vandaar de naam. De westers uitziende vrouw van de campingbaas spreekt ook Duits en houdt op verzoek rondleidingen door de kasbah. De sanitaire ruimten zijn heel goed. Er is zelfs een wasmachine en ook de voorzieningen voor de camper zijn goed. Brood bestellen kan dagelijks bij de receptie van de camping. Maar even buiten de camping is ook een markt en op de weg naar het dorpje is een bakker. De ondergrond bestaat uit grove steenslag. Daardoor is er weinig zand en stof en is het er aangenaam toeven.

Goulmima

Meer naar het oosten ligt Goulmima, met camping Les Tamaris aan de rand van het dorpje. Ook deze camping is een goed uitgangspunt voor een Saharatocht. Het is een zwaar ommuurde camping, nabij de doorgaande weg. Op vijf minuten lopen is het dorpje, met allerlei kraampjes en winkels. Maar ook op de camping is brood te koop. Het restaurant heeft een redelijk gevarieerde kaart en er is wifi. De geblondeerde eigenaresse, een struise dame van niet-Marokkaanse afkomst, zwaait er de scepter en spreekt zowel Duits als Engels, naast Frans en Marokkaans. Het is tevens een hotel met een zwembad, dat ook voor de campinggasten toegankelijk is. De camping heeft steenslag als ondergrond en redelijk veel bomen voor schaduw. Ernaast is een kleine dierentuin gevestigd, met opvallend veel balkende ezels.

Campings in Marokko

Dit artikel verscheen in een andere vorm in Kampeerauto nr. 9 2015.