5x zien en doen in Bad Bentheim

Het historische stadje Bad Bentheim ligt in het westen van Duitsland, net over de grens bij Oldenzaal. Het is daarom ideaal voor een buitenlandse campertrip om de hoek.

1. Bewonder Kasteel Bentheim

Je krijgt nooit een tweede kans voor een eerste indruk. Het is net alsof Bad Bentheim deze tegeltjeswijsheid belichaamt, want als je met je camper de stadsgrenzen nadert, doemt direct hét icoon van de stad op: Kasteel Bentheim

© Grafschaft Bentheim Tourismus

Zo’n duizend jaar oud en gelegen op een 90 meter hoge heuvel is het uit zandsteen opgetrokken bouwwerk met recht een plaatje van een kasteel. Dus hup, camper uit, kasteel in.

© Grafschaft Bentheim Tourismus

Je moet dan wel de ‘berg’ beklimmen, maar eenmaal boven wacht een geweldige beloning. Vanuit de eeuwenoude kruittoren heb je een prachtig uitzicht over de stad en kun je bij helder weer zelfs Enschede zien liggen. 

© Grafschaft Bentheim Tourismus

Grappig genoeg wordt het kasteel nog altijd bewoond door de adellijke familie zu Bentheim und Steinfurt, die gelukkig zo gastvrij zijn om de burcht grotendeels open te stellen voor publiek.

2. Camperen in de kasteeltuin

Wakker worden met uitzicht op een sprookjeskasteel: in Bad Bentheim is dit voor camperaars geen droom, maar werkelijkheid. Aan de voet van het kasteel ligt namelijk een camperplaats met alles erop en eraan, direct naast de fraaie kasteeltuin. Hoe luxe kun je het hebben?

© Grafschaft Bentheim Tourismus

Na het ontwaken is een Spaziergang door het mooie kasteelpark bijna letterlijk de volgende stap. In een groene omgeving compleet met vijver en fontein is het heerlijk flaneren en kun je zelfs een midgetgolfballetje slaan.

3. Ontspan in Bentheimer Mineraltherme

Wellnessliefhebbers opgelet: Bad Bentheim is ook een geliefd kuuroord. Iets ten noorden van de stad vind je midden in de bossen Kurpark Bentheim. 

© Grafschaft Bentheim Tourismus

Vooral Bentheimer Mineraltherme is dankzij de vele sauna’s, stoombaden, ontspanningsruimtes, muzikale waterwerelden een heerlijke plek om ultiem te ontspannen. Hier glijdt de stress vanzelf van je schouders en voel je je als een vis in het heilzame water.

4. Trek door het Bentheimer Wald

Ontspan jij meer door te wandelen of te fietsen? Dan is een tocht door het oeroude Bentheimer Wald jou op het lijf geschreven. Dit bos, dat zich uitstrekt rond het kuurcentrum, is zo’n 1.700 voetbalvelden groot en nodigt uit tot een duik in de natuur.

© Grafschaft Bentheim Tourismus

Tussen de eeuwenoude eiken en enorme rotspartijen waan je je in een compleet andere wereld – en dat op hemelsbreed zo’n acht kilometer van de Nederlandse grens.

5. Volg het spoor van het Bentheimer Gold

Bad Bentheim geniet niet alleen internationale bekendheid door zijn burcht en kuurbaden, maar ook door het ‘Bentheimer Gold’. Overal in de stad vind je dan ook Bentheimer zandsteen en ligt het ‘goud’ op straat. Deze gewilde steensoort tref je in Nederland vooral in belangrijke gebouwen, zoals het Koninklijk Paleis in Amsterdam en de Dom in Utrecht. Tijdens je campertrip in Bad Bentheim is een bezoek aan het Sandtsteinmuseum daarom min of meer een must.

© Grafschaft Bentheim Tourismus

Een andere leuke manier om kennis te maken met het Bentheimer zandsteen is door het volgen van de 17 kilometer lange zandsteenroute. Deze route is verkrijgbaar bij de VVV en in het museum.

Routekaart

In 'Rondje Zwerven' in het magazine Kampeerauto 5-2023 lees je meer over de hunebeddentour door Duitsland. De gpx-routebestanden zijn gebaseerd op dit artikel.