Rondje zwerven

5x wandelgenot in het Teutoburgerwald

Vanaf Enschede tuf je met de camper binnen twee uur naar het hart van het Teutoburgerwald. Een glooiend middelgebergte waar je heerlijk kunt bijtanken in de natuur. Zeker te voet.

1. Hermannshöhen

De langeafstandsroute Hermannshöhen is de moeder aller wandelroutes in het Teutoburgerwald. Gekwalificeerd als een van de Top Trails of Germany is dit hét uithangbord van de regio. De trail bestaat uit twee op elkaar aansluitende bergrugpaden: de Hermannsweg en de Eggeweg. Goed voor 226 km wandelplezier, opgesplitst in 13 etappes.

Wandelaars rusten uit op een helling in het Teutoburgerwald
De Hermannshöhen trakteert wandelaars op prachtige panorama’s – © Teutoburger Wald Tourismus / R. Lang

Tijdens dit onvergetelijke wandelavontuur trek je door romantische boslandschappen en geniet je vanaf de mooiste kamwegen van Duitsland van schilderachtige vergezichten. Maar laat je niet misleiden door het idyllische decor: met toppen tot ruim 400 meter is het flink klimmen en dalen op de beboste rug van het Teutoburgerwald.

Door de lengte barst het langeafstandspad van de bijzondere hoogtepunten. Zoals het middeleeuwse vakwerkstadje Tecklenburg annex Duitslands meest noordelijke bergstadje. Of de iconische Externsteine, zandstenen rotsformaties die zo’n 40 meter hoog oprijzen uit het heuvelachtige landschap.

De Externsteine weerspiegeld in het water
De Externsteine, ‘het Stonehenge van het Teutoburgerwoud’ – © Teutoburger Wald Tourismus / D. Ketz

Ook niet te missen: de Hermannsdenkmal, het hoogste standbeeld van Duitsland. Dit kolossale monument herinnert aan de Germaanse leider Hermann, die in 9 n.Chr de Romeinse legers van Varus in de pan hakte.

Het Hermannsdenkmal gezien vanuit de lucht.
Rond het imposante Hermannsdenkmal kun je ook korte wandelingen maken – © Teutoburger Wald Tourismus / D. Ketz

2. Dörenther Klippen

Uiteraard hoef je niet de gehele Hermansshöhen te lopen om in een fraaie omgeving te wandelen. Je kunt ook kiezen voor een van de zeven Teutoschleifen, rondwandelingen tussen de 6,5 en 13 km lang. Stuur je camper bijvoorbeeld naar de kliffen boven het gehucht Dörenthe.

De beroemde rots het Hockende Weib

De grillige rotsformaties van de Dörenther Klippen – J.-H. Janßen (CC BY 4.0) via Wikimedia Commons

Absolute blikvanger van de Dörenther Klippen zijn de spectaculaire zandsteenrotsen. Tijdens de 9,3 kilometer lange rondwandeling zie je ze allemaal. Je overbrugt hierbij 400 hoogtemeters, dus het is er wel een voor de getrainde kuiten. Geen berggeit? Kort de route dan in tot 5,8 km.

Hoe dan ook: hier wandel je in de bossen tussen tientallen meters hoge rotsformaties. Veelal met prachtige uitkijkpunten over het Bocketal en klinkende namen als Dreikaiserstuhl en Brochterbeckblick. Beroemdste visitekaartje is het Hockende Weib. En warempel, met een beetje fantasie is het net alsof er een dame tussen de heuvels hurkt.

3. Canyon Blick

Jaja, wirklich wahr, het Teutoburgerwald herbergt een canyon. Geen natuurlijke, maar een oude kalksteengroeve die gevuld is met turkooisblauw water. De blik hierop vanaf een uitgesleten en rotsige steilrand is ontegenzeggenlijk het hoogtepunt van de 11 km lange rondwandeling Canyon Blick.

Het turkooisblauwe water van Lengerich_Canyon

Het turkooisblauwe water steekt af tegen de grillige rotswanden – Benjamin Busche (CC BY-SA 2.0) via Flickr

Toch biedt de omgeving van de Lengericher Canyon meer dan alleen een imposante kloof. Hier wandel je op het ‘balkon van het Münsterland’ en geniet je vanuit de hoogte van grandioze uitzichten op het omliggende laagland. Ook het kloosterdorpje Leeden is een lust voor het oog.

4. Velmerstot-route

Het letterlijke hoogtepunt van het Teutoburgerwald? Dan moet je bij de Velmerstot zijn. Met zijn tweelingstoppen Preußische Velmerstot (464 meter hoog) en de Lippische Velmerstot (441 meter hoog) vormt de Velmerstot de markantste helling van het natuurgebied. Bovenop staat de Eggeturm, een 17 meter hoge uitkijktoren met uitzichten tot ver aan de horizon.

Wandelaars op weg naar de Eggeturm
De Eggeturm op de Preußische Velmerstot – © Teutoburger Wald Tourismus / D. Ketz

De zogeheten Velmerstot-route (circa 10 km) voert verder naar het zo’n 200 meter lager gelegen dorp Leopoldstal. Daarbij doorkruis je het schilderachtige Silberbachtal. Hier wandel je langs kabbelende beekjes en waan je je in een sprookjeslandschap.

5. Nieheimer Kunstpfad

Een andere dagtopper is het Nieheimer Kunstpfad. Zoals de naam verraadt, staat deze 10 km lange wandelroute in het teken van kunst. Het cirkelvormige traject omvat acht kunstwerken die perfect geïntegreerd zijn in de natuur. Van een verlovingsring in een koperbeuk tot een boot in een huis: elk kunstwerk intrigeert en laat je even stilstaan.

Wandelaars zitten op het kunstwerk Windwiege in het Teutoburgerwald
De Windwiege, een van de acht bijzondere kunstwerken – © Teutoburger Wald Tourismus / F. Grave

Daarnaast leiden de smalle paadjes in het bos op de Holsterberg naar schitterende uitkijkpunten. Oftewel: een bijzondere wandeling in vele opzichten.

Routekaart

routekaart teutoburgerwald

In ‘Rondje Zwerven’ in het magazine Kampeerauto 2-2025 lees je meer over het Teutoburgerwald. De gpx-routebestanden zijn gebaseerd op dit artikel.

GPX-routebestanden

Meer informatie over het downloaden van gpx-bestanden staat hier.

marce
Geschreven door: Marc Erwich

Allround schrijfkanon dat jou helpt aan kneitergoede teksten. Freelance Journalist & Tekstschrijver. marcerwich.nl

Meer over
Deel artikel