Kan ik mijn camper op straat stallen?

Een camperaar ontvangt een boete, omdat de camper te lang voor zijn huis geparkeerd staat. Welke regels gelden er voor het parkeren van de camper op de openbare weg? Eerste hulp bij campervragen geeft antwoord.

Of je nu je camper reisklaar wilt maken of dat je er gewoon stomweg niet meer aan gedacht hebt: als je je camper te lang op de openbare weg laat staan, kun je een boete krijgen. Hoe lang je ergens met je camper mag staan, verschilt in Nederland per gemeente.

Camper parkeren? Let op de APV!

In Nederland heeft elke gemeente de regels rond het parkeren van campers vastgelegd in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Het gros van de gemeenten volgt daarbij de model-APV.

Camper drie opeenvolgende dagen parkeren

Hierin staat onder meer dat je een camper niet langer dan drie opeenvolgende dagen op de openbare weg mag parkeren. Houd je je niet aan de APV, dan riskeer je een boete. Uiteraard is bezwaar maken tegen de boete mogelijk, maar omdat de regels erg duidelijk zijn heeft dit weinig kans van slagen. 

Tip: Soms is de parkeerlimiet voor campers nog korter, maar soms ook langer. Daarnaast mogen campers die langer zijn dan 6 meter en breder dan 2,40 meter soms helemaal niet binnen de bebouwde kom staan. Vraag de regels daarom op bij de gemeente.

Camper langer parkeren: overleg met de buren

Een boete voorkomen is uiteraard veel beter. Gemeenten handhaven meestal niet actief, maar als er iemand klaagt, moet de gemeente optreden. Het is dus raadzaam om niemand te hinderen met de camper en even te overleggen met de buren als de camper eens wat langer op de openbare weg staat.

Heb jij ook een campervraag waar je niet uitkomt? Stel ‘m aan de NKC via mail.