Mag mijn huisdier in de camper mee naar het buitenland?

Je huisdier meenemen in de camper op reis naar het buitenland is natuurlijk heel gezellig. Alleen: met welke regels moet je dan rekening houden? Eerste hulp bij campervragen geeft antwoord.

Huisdieren in de camper: Europese regelgeving​

De regels voor het meenemen van honden en katten in de camper zijn voor een deel gelijk in de Europese Unie, maar sommige verschillen ook per land. In alle EU-landen geldt in ieder geval dat het huisdier een paspoort moet hebben, dat sinds 2014 alleen nog wordt verstrekt door de dierenarts.
Ook moet het dier te identificeren zijn aan de hand van een chip, of een tatoeage als het dier voor 3 juli 2011 is geboren. Voor honden geldt bovendien dat ze minimaal 21 dagen voor vertrek ingeënt moeten zijn tegen hondsdolheid, eventueel aantoonbaar met een inentingsschema.

Aanvullende regels per land

In sommige landen gelden aanvullende regels. Zo is het in Duitsland verplicht om de hond veilig te vervoeren in een hondengordel, bench of achter een hondenrek. In Frankrijk moet de eigenaar van een staffordshire, een pitbull, een mastiff en kruisingen hiervan een stamboom en een gedragstest kunnen laten zien, omdat deze rassen als gevaarlijk worden beschouwd.
In Italië is het in sommige steden verplicht om honden in een openbare ruimte aan te lijnen en een muilkorf aan te doen. In Spanje geldt in sommige regio’s een aanlijn- en muilkorfplicht voor een pitbull, een rottweiler en voor kruisingen hiervan. Bekijk dus voor vertrek de regels van het land van bestemming via onze landeninformatie.
Bekijk Advies - NKC voor antwoord op (al uw) campervragen.