Is één markeringsbord in Europa voldoende voor het vervoer van fietsen achterop de camper?

Veel camperaars nemen hun fietsen mee achterop de camper als ze op reis gaan. Volstaat dan één markeringsbord? Eerste hulp bij campervragen geeft antwoord.

Fietsen achterop de camper: eerst achteras controleren

Om je fietsen veilig achterop de camper mee te nemen, moet je uiteraard eerst weten of jouw camper het extra gewicht aankan van de fietsdrager en de fietsen. Controleer dus of de achteras voldoende reserve heeft om het extra gewicht van de fietsen te kunnen dragen, zonder dat je daarmee in de problemen te komt met de overschrijding van de maximaal toegestane achterasbelasting.

Tip: ontdek in het artikel ‘Camper beladen’ aan welke ladingvoorschriften fietsendragers nog meer moeten voldoen.

Markeringsbord op de camper: regelgeving in het buitenland

Zitten de fietsen veilig achterop je camper en ga je op vakantie naar het buitenland? Dan is het voor vertrek belangrijk om te weten welke wetten er daar gelden. Nu zijn gelukkig de meeste regels in EU-landen hetzelfde. Zo is over het algemeen de maatvoering van markeringsborden 50 x 50 centimeter en accepteren de meeste landen kunststoffen exemplaren. 

 

Toch bestaan er ook kleine verschillen. Sommige landen in Europa hanteren namelijk hun eigen voorschriften voor het toegepaste materiaal en de uitvoering van de markeringsborden. Bekijk daarom altijd voor vertrek de specifieke regels over belading en markeringsborden bij de camper reisinformatie per land.

Markeringsborden op de camper in Spanje

In Spanje is een markeringsbord verplicht bij het vervoer van fietsen achterop de camper. En soms zelfs twee als de fietsendrager of lading net zo breed zijn als de camper. Het markeringsbord in Spanje moet aan de volgende eisen voldoen:

  • 50 x 50 cm groot.
  • Drie witte en drie rode diagonale strepen.
  • Van aluminium of staal.

Zo ziet het markeringsbord in Spanje eruit.

Let er verder op dat de lading in Spanje niet in de breedte uitsteekt en naar achter niet meer dan tien procent van de lengte van de camper. De Spaanse markeringsborden zijn ook in Portugal geldig.

Markeringsborden op de camper in Italië

Ook Italië stelt specifieke eisen aan het markeringsbord. Zo moet het metalen en reflecterende bord van 50 x 50 cm beschikken over vijf rode en vier witte diagonale strepen. Verder moet het markeringsbord een Italiaanse goedkeuring hebben en is het ook verplicht bij een leeg of opgeklapt bagagerek.

Zo ziet het markeringsbord in Italië eruit

In Italië mag de lading dertig procent van de lengte van de camper aan de achterkant uitsteken. In de rest van Europa is vaak bij naar achter uitstekende bagage van meer dan een meter ook een waarschuwingsbord verplicht.

Tip: er bestaan dubbelzijdige markeringsborden met een kant voor Spanje en een voor Italië, die ook elders in Europa volstaan.

Heb jij ook een campervraag waar je niet uitkomt? Stel ‘m aan de NKC via mail.