Hoe onderhoud je een accu als de camper de stalling in gaat?

Hoe moet je die net nieuw aangeschafte huishoudaccu onderhouden als de camper lange tijd de stalling in gaat? Eerste hulp bij campervragen geeft antwoord.

Accu in je camper: voorkom diepontlading

Iedere accu kent een mate van zelfontlading. De snelheid hiervan is afhankelijk van de accuconditie. Ook kunnen er sluipverbruikers zijn die zelfs bij een uitgeschakelde elektrische installatie voor ontlading zorgen. Wordt een accu in je camper diep ontladen, dan bekort dat mogelijk de levensduur en de accu kan zelfs kapotgaan.

Controleer de laadtoestand van de accu

Het is raadzaam om de laadtoestand van de accu regelmatig te controleren, ook bij inactiviteit tijdens bijvoorbeeld de winterstalling. Is de accu enige tijd in rust, dan is de laadtoestand af te lezen op het bedieningspaneel. Als het accupeil gezakt is, kan dit op verschillende manieren worden opgekrikt.

Afhankelijk van de stallingsmogelijkheden en de laadregelaar in de camper, kan de 230V­aansluiting worden gebruikt. Of de daglichtpanelen op het camperdak voldoende zijn om de huishoudaccu op peil te houden, is afhankelijk van de lichtval en het paneelvermogen. Staat de camper binnen, dan is dit vaak niet toereikend.

Huishoudaccu camper thuis onderhouden

Mocht de huishoudaccu makkelijk te verwijderen zijn, dan is deze ook thuis met een druppellader te onderhouden. Wel moet een eventueel zonnepaneel op de camper eerst van de bijbehorende lader worden losgekoppeld. Een andere mogelijkheid is een flink stuk met de camper te gaan rijden, wat ook de staat van de draaiende delen van de camper ten goede komt.

Bekijk Advies - NKC voor antwoord op (al uw) campervragen.