Maakt het uit welke brandblusser ik in de camper heb?

Het geeft niet alleen een veilig gevoel geven om een brandblusser in de camper te hebben; het is in sommige landen ook verplicht. Maar maakt het uit welke je koopt? Eerste hulp bij campervragen geeft antwoord.

Brandblusser in de camper in het buitenland

Het is zeker een goed idee om in de camper een brandblusser binnen handbereik te hebben. In sommige landen is het ook verplicht. Bekijk daarom de regelgeving van het land waar je heen gaat via de NKC landeninformatie.

Poederblussers en schuimblussers

Iedere blusser heeft zijn eigen specifieke eigenschappen. Een poederblusser is het goedkoopst, maar bij gebruik kan door het agressieve poeder extra schade ontstaan, met name aan elektronica. Voor gebruik in de camper is een ABF ­schuimblusser een goede keuze. Schuim werkt goed op branden van vaste en vloeibare stoffen, inclusief hete oliën zoals bakolie.

Meer weten? Lees dan over de verschillen tussen poederblussers en schuimblussers in de camper.

Vorstbestendige blusser

Kies liefst een vorstbestendige blusser, want die biedt ook ’s winters zekerheid. Een inhoud van twee liter is het minimum, anders is hij wel erg gauw leeggespoten. Plaats de blusser op een goed bereikbare plaats, liefst zo dat je er ook makkelijk van buitenaf bij kan en ook zo dat hij bij een aanrijding niet als een projectiel door de camper vliegt.

Blusdeken in de camper

Behalve een brandblusser is ook een blusdeken sterk aanbevolen. Zorg dat die voor het grijpen ligt of hangt, op een duidelijk zichtbare plaats.

Bekijk Advies - NKC voor antwoord op (al uw) campervragen.