Hoe kom ik op campervakantie in Frankrijk aan gas?

Reis jij deze zomer met de camper naar of door Frankrijk? Houd er dan rekening mee dat je daar je lege gasfles niet kunt bijvullen. Hoe je dan aan gas komt? Eerste hulp bij campervragen geeft antwoord.

Wil je in Frankrijk eventjes je lege, Nederlandse DIN-gasfles laten bijvullen? Dan krijg je waarschijnlijk dit te horen: Je suis désolé, ce n’est pas possible. In Frankrijk worden namelijk alleen gasflessen gevuld die in Frankrijk zijn gekocht.

Laat gasflessen in de camper altijd bijvullen door een professional in een speciaal vulstation. Je mag het vanwege veiligheidsredenen niet zelf doen.

Franse gasfles in de camper

Wat nu? Heel simpel: schaf een Franse gasfles aan. Die zijn onder meer verkrijgbaar in tankstations, bouwmarkten, kleine dorpswinkeltjes en bij campings. Let er wel op dat je een Euro-adapter nodig hebt om de Franse gasfles te kunnen aansluiten op de gasinstallatie van je camper. Het is daarom verstandig om deze zogeheten Euro-aansluitadapterset met vier aansluitnippels al voor vertrek in Nederland te kopen. 

Let op! Er bestaan twee soorten adaptersets: een voor het aansluiten van een buitenlandse fles op het DIN-systeem in de camper en een set om een DIN-fles te kunnen vullen bij een buitenlands vulstation, in landen waar dat wel is toegestaan.  

Gasfles in de camper in Spanje

Dient Frankrijk alleen als doorreisland en ga je met de camper naar Spanje? Dan moet je een Spaanse gasfles aanschaffen; Cepsa of Repsol. Deze gasfles kun je eenmaal leeg niet bijvullen, maar wel omruilen voor een volle fles.

Weet ook dat een Nederlandse drukregelaar niet past op de Spaanse gasfles. Hiervoor is een clip-on adapter nodig. Zo’n adapter kan je voorafgaand aan de reis online bestellen of in Spanje bij een bouwmarkt kopen.  

Heb jij ook een campervraag waar je niet uitkomt? Stel ‘m aan de NKC via mail.