Zo houd (en maak) je de ruiten van je camper ijsvrij

De winter brengt zijn eigen uitdagingen met zich mee voor camperaars, vooral als het gaat om het ijsvrij houden van de ruiten. Een bevroren voorruit kan niet alleen je vertrek vertragen, maar goed zicht is ook essentieel voor je veiligheid. In dit korte artikel delen we enkele praktische tips over hoe je ijsvorming kunt voorkomen en hoe je effectief en veilig de ruiten van je camper ijsvrij maakt.

Zo voorkom je ijsvorming

Een eerste tip is het gebruik van een isolatiedeken. Leg zo’n deken bij vorst op je voorruit. Dat helpt niet alleen tegen de kou, maar voorkomt ook dat ijs zich hecht aan het glas. Isolatiedekens voor campers zijn te koop in camper- en kampeerwinkels, maar ook online.

Gebruik je geen isolatiedeken, dan is een oplossing van azijn en water (verhouding 3:1) een idee. Breng deze antivriesoplossing aan op de ruiten de avond voordat er vorst verwacht wordt. Dat verlaagt het vriespunt van water, waardoor er minder snel ijsvorming optreedt. Let bij het gebruik van azijn wel op rubberafdichtingen, ruitenwissers en lakwerk. Dit kan aangetast worden.

Toch krabben? Dat doe je zo

Zijn je ruiten toch bevroren? Gebruik dan een ijskrabber met lange steel (telescoop). Gezien de hoogte van camperruiten, is een ijskrabber met een lange steel onmisbaar. Zo bereik je gemakkelijk alle hoeken zonder op een trapje te hoeven staan. Dit type ijskrabber is o.a. verkrijgbaar via (online) autoshops.

Wil je je ruit snel ontdooien, dan kun je daarvoor een ontdooispray inzetten. Zo’n spray laat het ijs snel en effectief smelten. Let wel op: niet alle ontdooisprays zijn even milieuvriendelijk. Liever zelf ontdooispray maken? Dat kan ook. Meng 2 delen alcohol en 1 deel water en doe daarin een paar druppels afwasmiddel. Spuit dit op het ijs en het zal snel smelten.

Warm water kun je overigens beter niet gebruiken. Dat kan je ruit namelijk laten barsten door de plotselinge temperatuurverandering. Gebruik liever lauw water als je toch voor deze methode kiest. Je hoeft het water trouwens niet over de ruit te gieten, je kunt het ook in een kruik of in een lege plastic zak doen en daarmee over de ruit bewegen. 

Extra tips:

  • Gebruik een ruitenwisserhoes: voor je ruitenwissers kun je speciale hoezen gebruiken. Zo vriezen ze niet vast aan de ruit.
  • Regelmatig schoonmaken: zorg ervoor dat je de camperruiten regelmatig schoonmaakt, ook in de winter. Vuil en zout kunnen het krabben moeilijker maken.
  • Zorg ervoor dat alle ruiten en zijspiegels ijs- en sneeuwvrij zijn voordat je gaat rijden. Anders volgt een hoge boete, ook in het buitenland.