Starlink: een gamechanger voor de off the grid vanlifer?

Bernadet Heimans

Je hebt de meest perfecte overnachtingsplek gevonden. Besneeuwde bergen, kabbelend beekje, rollende grasvelden met bloemen. Maar als je op je telefoon kijkt zie je dat gevreesde rondje met een dikke vette streep erdoor. Geen bereik. En je hebt morgen een belangrijke meeting over de oplevering van je project. Doorrijden dan maar weer. Herkenbaar? Ja, I know. Story of my vanlife.

Ik ben in een bus gaan wonen omdat ik mijn huis diep de natuur in wil kunnen rijden. Maar ik moet ook gewoon werken voor m’n centen en heb daar écht internet voor nodig. En die dingen leken elkaar lange tijd toch wel behoorlijk uit te sluiten. Want in de verlatenheid ga je het niet redden met een mobiele hotspot of je MiFi-routertje. Maar daar heeft ruimtevaartbedrijf SpaceX wat op bedacht: een sattelietconstellatie waarmee je overal ter wereld toegang kunt krijgen tot internet. Dit revolutionaire speelgoed draagt de passende naam Starlink. Klinkt als de ultieme oplossing voor de off-the-grid vanlifer. Maar er hangt een behoorlijk prijskaartje aan deze vrijheid. Uiteraard. Is het de investering waard en werkt het wel echt? Gedreven door 4 jaar frustratie over gebrekkig internet, waagde ik de gok. Ik vertel je mijn ervaring.

Starlink is al in veel landen beschikbaar.

Dekking

De heer Musk timmert hard aan de (melk)weg. Er worden in hoog tempo satellieten de lucht in geschoten om alle delen van de wereld aan te sluiten. Je kunt op de kaart zien dat Starlink al in heel veel landen beschikbaar is. Dat gezegd hebbende, is het goed om te weten dat de kwaliteit van de verbinding nog enorm verschilt per locatie. Want niet elk gebied is ook daadwerkelijk even goed voorzien van satellieten. De functionaliteit van je Starlink is op dit moment dus grotendeels afhankelijk van waar je verblijft.

Niet elk land is even goed voorzien van satellieten op dit moment. Je kunt de constellatie hier bekijken.

Als je Spanje bijvoorbeeld vergelijkt met Scandinavië, zie je een enorm verschil in de dichtheid van satellieten. En dit betekent wat voor je verbinding heb ik ervaren. Want hoe minder satellieten, hoe slechter en instabieler je verbinding. In landen als Noorwegen zul je dus misschien merken dat Starlink veel meer moeite heeft met het maken en behouden van verbinding. Dit kan resulteren in lagere snelheden en drop-outs. Niet zo erg voor het kijken van een YouTubevideo maar wel wanneer je wilt beeldbellen met je baas. Over het algemeen varieert mijn internetsnelheid in Europa tussen de 40Mbps en 200Mbps, meer dan genoeg voor zakelijk gebruik dus. Maar manage je verwachtingen als je naar bepaalde delen van de wereld reist. Het goede nieuws is dat dit over tijd alleen maar beter zal gaan worden.

Obstructies

De kwaliteit van je verbinding hangt dus sterk af van waar je verblijft in de wereld. De andere bepalende factor is de aanwezigheid van eventuele obstructies. De schotel heeft namelijk helder zicht nodig om contact te kunnen maken met de satellieten. Dit betekent dat er niets in de weg mag staan. Maar dan ook écht niets. Je kunt de schotel dus niet onder een boom, tussen een huizenblok of vlak naast je grote camper zetten. In de praktijk blijkt dit niet zo lastig als het nu misschien klinkt. Ik parkeerde mijn camper eigenlijk altijd al in omgevingen met ‘vrij zicht’, daar houden mijn zonnepaneel en ik namelijk van. Daarnaast heb je 15m snoer tot je beschikking dus dat biedt aardig wat ruimte om je schotel gunstig te positioneren. Desondanks dien je hier wel rekening mee te houden.

Verbruik

Ook belangrijk om rekening mee te houden: deze futuristische schotel is power-hungry. Ga uit van een gemiddeld verbruik van zo’n 50W per uur. Als je de aanschaf van Starlink overweegt is het dus belangrijk om na te gaan of je elektrische systeem daar op ingericht is. Want zelfs met 200Ah aan lithiumbatterijen en een 250W zonnepaneel is het verbruik voor mij behoorlijk merkbaar. Op lange werkdagen in de wintermaanden kan ik niet genoeg bijladen om te compenseren voor dit verbruik en trekt het mijn batterijen snel leeg.

Samengevat

Zou ik Starlink aanbevelen voor vanlifers? Ja, absoluut. Het heeft mijn bestaan op wielen vele malen gemakkelijker gemaakt. Ik kan op aanzienlijk meer plekken werken en dat bespaart me een enorme hoeveelheid tijd, energie en diesel. Het leven in een bus is al vermoeiend genoeg en de hoeveelheid energie die ik op dagelijkse basis kwijt was aan het zoeken naar telefoonbereik was too much. Nu kan, bijna, overal online werken en de rust die dat geeft is wat mij betreft de grootste winst.

De kwaliteit van de verbinding binnen Europa is daarnaast boven verwachting. De internetsnelheid is in veel gevallen vergelijkbaar of zelfs hoger dan een bekabelde verbinding in Nederland. Op Scandinavië na, heb ik tot op heden altijd zonder problemen kunnen beeldbellen, up- en downloaden binnen Europa. De onbeperkte hoeveelheid data maakt dit alles ook veel gemakkelijker. Geen geklooi meer met meerdere bundels of extra simkaarten. Wat mij betreft is het de maandelijkse 100 euro dus meer dan waard.

However, het is belangrijk om je te realiseren dat het geen perfect systeem is. Er zullen landen en locaties zijn waarin ook je Starlink niet toereikend is. Beschouw het dus als het vergroten van je bereik en niet als de garantie van wereldwijd internet.