Camper isoleren in de winter

Door Luuk Obbink (tekst) en Henk Timmermans (foto's)

Wat doe je als je voor het eerst met de camper naar een sneeuwgebied gaat? Dan verzin je slimme oplossingen om de kou buiten te houden. NKC’er Henk Timmermans bedacht onder meer hoe hij isolatiematten vast kan maken.

Wintertips Voor De Camper 1

De matten zijn aan de bovenkant makkelijk aan de deuren te bevestigen, maar de onderzijde is een ander verhaal. Timmermans probeerde het met scheerlijnen en metalen haakjes, maar dat bleek geen succes. ‘Bij het opruimen zijn de haakjes lastig en je kunt de camper er makkelijk mee beschadigen`, mailt hij.

Bij een kampeerwinkel vond hij tentspanners en voor een paar euro zuignapjes. Timmermans: ‘Deze bleken ook ideaal om de stroomkabel van de grond te houden, zodat deze niet kan insneeuwen of vastvriezen.’ Ook bleken de zuignapjes handig om natte handdoeken in de douchecabine op te hangen. ‘Let er wel op dat een koude zuignap op een warm oppervlak weer loslaat. Als ze dezelfde temperatuur hebben, gaat het prima’, tipt Timmermans.

Camper zonder ijspegels

De luchtsleuven boven op de motorkap heeft hij afgedekt met een strook magneetplaat, verkrijgbaar bij winkels die reclamebelettering maken. Het is een oprolbare, dunne, plaat met aan één zijde gekleurd kunststof voor belettering en aan de andere kant een magnetische laag.

‘Deze strook zorgt voor een perfecte water- en windafdichting en kost nog geen 25 euro.’ Het plasticfolie met luchtbelletjes dat hij voor de zekerheid had meegenomen, kwam goed van pas bij de isolatie van de deuren. ‘Daar komt een hoop koude vanaf.’

Op een forum las Timmermans de tip van het wasknijpertje op de uitlaat van de verbrandingsgassen van de kachel.

‘Dat werkt prima tegen ijspegels. Na twee nachten begon zich al een echte stalagmiet van ijs te vormen’, besluit Timmermans.

Dit artikel verscheen in een andere vorm in Kampeerauto nr. 1 2015

Zelf klussen? Zo kun je zelf raamisolatie voor het interieur van de camper maken.