Tips: wat kun je zelf doen?

Een betere wereld begint bij jezelf is niet voor niets een gevleugelde uitspraak. Wat kun jij doen om beter op reis te gaan? Het is vaak simpeler dan je denkt! Hier zijn negen geweldige tips om jouw camperreis duurzaam en maatschappelijk verantwoord te maken. Laat de wereld zien dat camperaars niet alleen avonturiers zijn, maar ook bewuste reizigers!

1. Minimaliseer plastic afval

Het verminderen van plastic afval is een belangrijke stap naar duurzaam reizen. Neem herbruikbare waterflessen mee en vul ze bij lokale waterbronnen. Kies voor herbruikbare boodschappentassen in plaats van plastic zakken en vermijd het gebruik van plastic rietjes en wegwerpbekers. Denk eraan dat plastic afval al die mooie bestemmingen kan vervuilen en schade kan toebrengen aan de natuur en dieren in het wild. Plastic afval is niet te vermijden, maar op deze manier dring je toch het gebruik ervan terug. Om ook op je vakantie verantwoord met ander afval om te gaan, kun je in het blog van Laura en Rick over afval scheiden in de camper meer lezen.

2. Rijd zuinig

Tijdens je camperreis kun je de impact op het milieu verminderen door zuinig te rijden. Houd een constante snelheid aan, gebruik cruise control wanneer mogelijk en verminder het gebruik van airconditioning en verwarming wanneer het niet nodig is. Een lagere snelheid en minder brandstofverbruik dragen bij aan een groenere reis. En denk ook aan je watertank. Vul deze niet volledig als je een eind gaat rijden. Hoe meer gewicht je meeneemt, hoe meer brandstof je verbruikt. Lees hier nog meer suggesties voor zuiniger rijden.

Ook als jouw camper op diesel rijdt, kun je bijdragen aan een schoner en gezonder milieu. Zo kun je al schoner tanken. Denk aan: blauwe diesel B20/30/50 (op de pomp staat B7) of 100% hernieuwbare diesel zoals HVO100, NesteMY* (op de pomp staat XTL) Er zijn steeds meer pompstations in Nederland waar deze hernieuwbare brandstoffen getankt kunnen worden. Kijk hier voor een overzicht van de tankstations in Nederland.

* HVO100 ‘Neste MY Renewable Diesel’, ‘CO2 saving Diesel’, voldoen aan EN15940 en is volgens de fabrikanten geschikt voor iedere dieselmotor. Echter in de praktijk blijkt dat voor vele campermerken nog niet is toegestaan deze hoogwaardige schone diesel te tanken. Check dit voor de zekerheid van tevoren bij jouw merk.


3. Inrichting en accessoires

Overweeg om zonnepanelen op je camper te installeren of gebruik draagbare zonne-opladers om je elektriciteitsverbruik te verminderen. LED-verlichting is niet alleen energiezuinig, maar gaat ook langer mee. Ook op ander manieren kun je jouw voetafdruk beperken. Of jij nu dichterbij of verder in Europa een rondtocht gepland hebt, kan jij je steentje bijdragen door slim om te gaan met materialen en je camper duurzaam in te richten. Koop niet alles nieuw, gebruik tweedehands platformen als Marktplaats en Vinted voor je camperaccessoires en aankleding. Onze NKC-bloggers Laura en Rick schreven een blog met handige tips om je camper milieuvriendelijker te maken.

4. Natuurvriendelijke activiteiten

Kies voor outdoor activiteiten die de natuur respecteren en behouden. Ga wandelen, fietsen, kajakken of vogels kijken om van de natuurlijke schoonheid van je omgeving te genieten zonder schade toe te brengen aan ecosystemen en wilde dieren.

Niets is mooier dan ‘s ochtends in je camper wakker worden in de prachtige natuur. Maar het ultieme gevoel van vrijheid moet natuurlijk wel zonder de natuur te belasten. Je wilt tijdens jouw bezoekje aan een natuurgebied natuurlijk niets meer dan een voetafdruk en een goede indruk achterlaten. 

Probeer zoveel mogelijk je impact op de natuur te verminderen door de natuur te beschermen zoals oerwouden, bossen, de zeeën, meren, rivieren etc. Maar ook door de dieren en de natuurlijke omstandigheden zoveel mogelijk te respecteren. Dus koop geen producten die gemaakt zijn van uitstervende planten of dieren en wandel alleen op de paden die geschikt zijn voor bezoekers. Soms wordt er een bijdrage gevraagd voor een bezoek aan een natuurgebied of park. Dat lijkt misschien vreemd, maar hiermee wordt vaak de toekomst van de natuur veiliggesteld en op die manier draag jij bij aan het behoud van een groene omgeving.


5. Ontdek en leef het lokale leven

Als je bent aangekomen op je camping/camperplaats is er natuurlijk niets leuker dan lokaal boodschappen te gaan doen. Dus spring op de fiets en koop lokale en seizoensgebonden producten om zowel de lokale economie te ondersteunen als CO2-uitstoot te verminderen. Bezoek lokale markten om verse en smaakvolle ingrediënten te ontdekken voor je maaltijden. Vaak zijn er lekkere lokaal geproduceerde producten te vinden en groente en fruit is er vaak goedkoper en niet met plastic omwikkeld. Sla ook de lokale bakkers en winkels niet over, dan stimuleer je de lokale economie ook nog een beetje.

Heb je de smaak te pakken? Denk ook eens aan slapen op een camperplaats bij de boer of een bewoner met een passie voor ambachtelijke pure producten. Je ontmoet niet alleen bijzondere gepassioneerde gastvrije locals, maar proeft vaak de lokale lekkernijen met passie gemaakt en je leert er ook nog wat. En heb je de mogelijkheid ga dan ook eens op pad met een lokale gids. Je leert de omgeving te ontdekken op een bijzondere, inspirerende manier met verhalen die je nog lang bij blijven.

6. Spaar water en energie

Water is kostbaar, vooral tijdens het reizen met een camper. Beperk je waterverbruik door kortere douches te nemen en het gebruik van waterbesparende douchekoppen. Overweeg ook het hergebruik van grijs water, bijvoorbeeld voor het doorspoelen van het toilet, om verspilling te voorkomen.

Gebruik eventuele airconditioning, verwarming en het licht alleen als je het nodig hebt en neem een waterfles van huis mee. Op veel plekken zijn vaak gratis drinkwatertappunten te vinden. Als water echt niet drinkbaar is, kun je de waterfles bijvullen met bijvoorbeeld een 5 literfles of je kan een herbruikbare fles met ingebouwde filter aanschaffen. Dat scheelt dan weer een hoop plastic afval.


7. Milieuvriendelijke producten

Voor het onderhoud van je camper toilet, gebruik biologisch afbreekbare schoonmaakproducten. Deze producten zijn vriendelijk voor het milieu en voorkomen schade aan sanitaire voorzieningen op campings. Kies ook voor een milieuvriendelijke toilet vloeistof. NKC ging hiervoor op onderzoek uit en deed de NKC toiletvloeistoffen test. Wil jij weten welk product je kunt kiezen? Lees de uitkomsten van de NKC toiletvloeistoffentest

8. Zelf een handje meehelpen

We noemden het al eerder; laat niet meer dan je voetsporen achter. Neem dus al je afval mee. Helaas zorgt de plasticsoep en ander zwerfaval ervoor dat in de mooiste natuurgebieden en zelfs op camperplekken afval te vinden is. Gelukkig ben je met de camper en kun je ook indien er geen afvalbakken in de buurt zijn afval meenemen. Er zijn steeds meer initiatieven vanuit vrijwilligers om zelf een handje te helpen. 

Dus ruim je eigen afval op en erger je je aan afval dat je ziet liggen? Raap het op! Kleine moeite toch?

Of neem een prikker of grijper mee op camperreis en prik gerust wat afval mee op de camperplek of tijdens een wandeling. Je helpt niet alleen je zelf met een mooier uitzicht maar de natuur en omwonenden zullen je ook dankbaar zijn! Dat voelt oprecht een stuk beter toch?

9. Deel jouw duurzame reiservaringen

Als laatste, deel je duurzame reiservaringen en tips met anderen. Gebruik social media om je reisverhalen en foto’s te delen en moedig medereizigers aan om ook duurzame keuzes te maken. Samen kunnen we een positieve verandering teweegbrengen en de wereld mooi houden voor toekomstige generaties. En deel ook je eerlijke reviews over de mooiste camperlocaties en deel je positieve ervaringen via Campercontact.

Happy camping en blijf bewust en duurzaam reizen!