Tips: wat kun je zelf doen?

Een betere wereld begint bij jezelf is niet voor niets een gevleugelde uitspraak. Wat kun jij doen om beter op reis te gaan? Het is vaak simpeler dan je denkt! De NKC helpt je op weg.

 

1. Voor de reis

Als je voor je reis al verdiept in gewoonten, tradities en sociale omstandigheden van de bestemming die je bezoekt, zorgt dat ter plekke voor meer begrip én het geeft je veel voorpret. Je krijgt een leuker contact met de bevolking als je een paar woorden van de taal leert. Geniet en respecteer de gewoonten van de landen die je bezoekt. Of het nu om een andere geschiedenis, godsdienst, architectuur, kleding, eten, muziek of communicatiegewoonten gaat.

Wanneer je open staat en respect toont voor lokale mensen, en je aanpast aan gewoonten en gebruiken van een land, draagt dit bij aan unieke ervaringen en aan het behoud van culturen. En waar je ook bent, vraag altijd vooraf of je een foto mag maken van mensen, want hun privacy doet er net zoveel toe als die van jou. En je foto wordt vast beter!

 

2. Op weg

Je kunt er op veel verschillende manieren voor zorgen dat jouw camperreis duurzamer en milieuvriendelijker wordt. Er zijn bijvoorbeeld campers die niet op diesel of benzine rijden en meer elektrische campers zijn in aantocht.

Maar ook als jouw camper op diesel rijdt, kun je bijdragen aan een schoner en gezonder milieu. Zo kun je al schoner tanken. Denk aan: blauwe diesel B20/30/50 (op de pomp staat B7) of 100% hernieuwbare diesel zoals HVO100, NesteMY* (op de pomp staat XTL) Er zijn steeds meer pompstations in Nederland waar deze hernieuwbare brandstoffen getankt kunnen worden. Kijk hier voor een overzicht van de tankstations in Nederland.

Ook kun je met je camper energie opwekken door zonnepanelen te plaatsen. Maar ook op ander manieren kun je jouw voetafdruk beperken. Of jij nu dichterbij of verder in Europa een rondtocht gepland hebt. Ook kun je een stapje zetten met energiezuiniger rijgedrag. Verder kan jij je steentje bijdragen door slim om te gaan met materialen en je camper duurzaam in te richten. NKC-bloggers Laura en Rick schreven een blog met handige tips om je camper milieuvriendelijker te maken. 

* HVO100 ‘Neste MY Renewable Diesel’, ‘CO2 saving Diesel’, voldoen aan EN15940 en is volgens de fabrikanten geschikt voor iedere dieselmotor. Echter in de praktijk blijkt dat voor vele campermerken nog niet is toegestaan deze hoogwaardige schone diesel te tanken. Check dit voor de zekerheid van tevoren bij jouw merk.

 

3. Gezond genieten van de omgeving

En heb je met behulp van de app Campercontact een mooie camperlocatie gevonden? Tijd om te genieten van de omgeving. Ontdek de omgeving bijvoorbeeld per fiets, al wandelend, per kajak of een andere gezonde, leuke en milieuvriendelijke activiteit.

 

4. Bescherm de natuur

Niets is mooier dan ‘s ochtends in je camper wakker worden in de prachtige natuur. Maar het ultieme gevoel van vrijheid moet natuurlijk wel zonder de natuur te belasten. Bekijk daarom de blog van Laura en Rick met vijf tips over camperen in de natuur. Je wilt tijdens jouw bezoekje aan een natuurgebied natuurlijk niets meer dan een voetafdruk en een goede indruk achterlaten.

Probeer zoveel mogelijk je impact op de natuur te verminderen door onze natuurlijke bronnen te beschermen zoals oerwouden, bossen, de zeeën meren rivieren etc. Maar ook door de dieren en de natuurlijke omstandigheden zoveel mogelijk te respecteren. Koop geen producten die gemaakt zijn van uitstervende planten of dieren. Gebruik in beschermde gebieden alleen de paden die geschikt zijn voor bezoekers.

Betalen voor de natuur lijkt misschien een beetje vreemd. Maar dat geld voor een natuurgebied levert jezelf veel op. Het gebied hoeft zo niet te worden opengesteld voor landbouw of woningbouw en en de dieren in het gebied worden beschermd. Met je bezoek aan een nationaal park of natuurlijk erfgoed draag je dus bij aan het behoud ervan, zodat we er ook in de toekomst van kunnen blijven genieten. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor cultureel erfgoed of deelname aan een culturele activiteit.

 

5. Verantwoord kijkplezier

Soms maak je het mee, ook in Europa,  dat je wilde dieren kunt spotten in het wild of in natuurparken. De mooiste en meest avontuurlijke manier om kennis te maken met wilde dieren is door ze in hun natuurlijke omgeving te zien. Houd hierbij altijd gepaste afstand, beperk geluidshinder tot een minimum, jaag de dieren niet op, geef geen voedsel om ze te lokken en laat geen rommel achter.

 

6. Lokaal onderdompelen

Niets is leuker dan jezelf onder te dompelen in de lokale cultuur. Wat dacht je van slapen bij een camperplaats bij de boer of een bewoner met een passie voor ambachtelijke pure producten. Je ontmoet niet alleen bijzondere gepassioneerde gastvrije locals, maar proeft vaak de lokale lekkernijen met passie gemaakt en je leert er ook nog wat. En heb je de mogelijkheid ga dan ook eens op pad met een lokale gids. Je leert de omgeving te ontdekken op een bijzondere, inspirerende manier met verhalen die je nog lang bij blijven.

Met shoppen in lokale winkels en eten in lokale restaurants sla je twee vliegen in een klap. Je koopt niet alleen de leukste spullen en proeft de lekkerste gerechten, maar geeft ook de lokale economie een impuls. Restaurants kopen hun ingrediënten vaak in bij lokale vissers en boeren, waardoor jouw heerlijke bord eten ook nog eens verser dan vers is. Maar ook de streekeigengerechten dragen bij aan het behoud van de cultuur en economie ter plaatse. Geniet daarom volop van de lokale lekkernijen uit de omgeving.

Ga ook eens naar een markt. Vaak zijn er lekkere lokaal geproduceerde producten te vinden en groente en fruit is er vaak goedkoper en niet met plastic omwikkeld. Sla ook de lokale bakkers en winkels niet over, dan stimuleer je de lokale economie ook nog een beetje.

 

7. Spaarzaam met water en energie

Water en energie zijn vaak schaars op zonnige bestemmingen. Gebruik eventuele airconditioning, verwarming en het licht alleen als je het nodig hebt en wees zuinig met water, douche kort en neem een waterfles van huis mee. Op veel plekken zijn vaak gratis drinkwatertappunten te vinden. Als water echt niet drinkbaar is, kun je de waterfles bijvullen met bijvoorbeeld een 5 literfles of je kan een herbruikbare fles met ingebouwde filter aanschaffen. Dat scheelt dan weer een hoop plastic afval.

 

8. Zo min mogelijk afval

Omdat je goed bezig bent, neem je herbruikbare stoffen zakjes en tassen mee op reis. Makkelijk bij het boodschappen doen en beter voor het milieu. Laat er altijd wat in je camper liggen, dan kan je ze ook niet vergeten mee te nemen. Steeds meer kun je pasta en rijst los te kopen, dus een paar voorraadpotten meenemen is ook een handige tip om beter te camperen. Plastic afval is niet altijd te vermijden, maar op deze manier dring je toch het gebruik ervan terug.

Neem een wasbaar vaatdoekje mee in plaats van vochtige schoonmaakdoekjes. Neem je hervulbare waterflesje mee als je onderweg bent en vermijd plastic wegwerpflesjes. Om ook op je vakantie verantwoord met afval om te gaan, kun je in het blog van Laura en Rick over afval scheiden in de camper meer lezen.

 

9. Een handje meehelpen

Laat niet meer dan je voetsporen achter. Neem dus al je afval mee. Helaas zorgt de plasticsoep en ander zwerfaval ervoor dat zelfs op de mooiste camperplekken afval te vinden is. Gelukkig ben je met de camper en kun je ook indien er geen afvalbakken in de buurt zijn afval meenemen. Er zijn steeds meer initiatieven vanuit vrijwilligers om zelf een handje te helpen.

Neem een prikker mee op camperreis en prik gerust wat afval mee op de camperplek of tijdens een wandeling. Je helpt niet alleen je zelf met een mooier uitzicht maar de natuur en omwonenden zullen je ook dankbaar zijn! Dat voelt oprecht een stuk beter toch?

 

10. Bij thuiskomst

Je bent weer thuisgekomen van een prachtige camperreis. Deel je foto’s en ervaringen met anderen en laat ze meegenieten. Geef thuis eerlijke reviews over de mooiste camperlocaties en deel je positieve ervaringen via de app Campercontact. Geniet bij thuiskomst nog eens na van de keuken van je vakantieland, deel je waardevolle herinneringen met elkaar en koester je betere ervaring.