Klusvideo

Zo monteer je een hulpventilator achter de koelkast

De koelkast in de camper kan soms wel wat hulp gebruiken. Soms merk je dat de koelkast het vooral goed doet wanneer het buiten koud is, maar wat minder wanneer het warm is. Wat je kunt doen is een hulpventilator plaatsen achter de koelkast. Deze zorgt voor een betere luchtcirculatie waardoor de koelprestatie wordt verbeterd.

Benodigdheden

  • Ventilator
  • Temperatuursensor
  • Stroomdraad
  • Kroonsteen
  • Kabelschoentjes
  • Ventilator-houder
  • Schroeven
  • 3 standen schakelaartje

  Gereedschap:

  • Schroevendraaier
  • Draadstriptang
  • Kniptang
  • Kabelschoentang
Benodigdheden voor plaatsen koelkastventilator

Stap 1: Schakel installaties uit

Wanneer je aan het werk gaat met of in de buurt van de gas- of elektra-installatie, schakel je deze vooraf uit.

Stap 2: Maak bevestiging

Een koelkast onttrekt warmte uit het koelvak. Deze warme lucht, samen met de warmte van het koelsysteem hoopt zich op achter de koelkast. Warme lucht stijgt omhoog en wordt door het bovenste rooster afgevoerd naar buiten. Plaats daarom de ventilator achter het bovenste rooster. De hulpventilator zorgt ervoor dat de warmte beter wordt afgevoerd. Door de onderdruk die achter de koelkast ontstaat, wordt de aanvoer van koele lucht door het onderste rooster verbeterd.

Demonteren koelrooster koelkast - buitenzijde

Stap 3: Maak bevestiging

De montage van de ventilator is afhankelijk van de situatie in jouw eigen camper. Over het algemeen produceert een ventilator met grote diameter minder geluid. Kies een ventilator die past in de ruimte die er is. Er zijn complete sets beschikbaar die je gemakkelijk in je rooster aanbrengt.

Let op: zorg ervoor dat de luchtstroom naar buiten gericht wordt, dit staat met een pijltje op de ventilator aangegeven.

Monteren van draagbeugel of frame voor de ventilator achter de koelkast

Stap 4: Bevestig thermoschakelaar

Plaats de thermoschakelaar zo dicht mogelijk bij of op de koelribben van de condensator. Perforeer niet de koelleidingen! Een thermoschakelaar is er in verschillende waarden of zelfs regelbaar. De onze schakelt in bij een omgevingstemperatuur van rond de 40 graden. Je kunt er ook voor kiezen om deze optie te laten vervallen en de ventilator handmatig te bedienen.

Aanbrengen thermoschakelaar op koelblok

Stap 6: Verbind onderdelen

Je kunt de 12Volt aftakken van de 12Volt aansluiting van de koelkast. Gebruik kabelschoentjes voor goede verbindingen. Klik hier voor meer informatie: instructies kabelschoentjes. Sluit de aan-/uitschakelaar in serie met de thermoschakelaar en vervolgens naar de ventilator. Maak ook een verbinding van de schakelaar direct naar de ventilator. Beide op de ‘plus-draad’ van de ventilator. Verder loopt er een draad van de ventilator naar de de min-pool van de 12Volt aansluiting.

stap-6-edited

Stap 5: Monteer schakelaar

Om het hulpventilatorsysteem in of uit te schakelen, plaats je een schakelaartje. Kies een praktische locatie in de keuken. Wij maken in het frontje boven de koelkast een gat met de juiste diameter, in ons geval 20 millimeter. De schakelaar heeft 3 standen waarmee je schakelt tussen uit, aan, of aan via de thermoschakelaar.

Gat boren in bedieningspaneel voor bedieningsschakelaar van ventilator

Stap 7: Controleer

Altijd goed om even te checken of het hulpsysteem werkt voordat je ook het gas weer aankoppelt. Kun je hem aan- en uitschakelen? En gaat het ventilatortje draaien? Dan lijkt het allemaal te werken. Tijdens het camperen is ‘automatisch’ vaak de beste stand. Heb je last van het ventilatorgeluid, dan kan je hem altijd weer op ‘uit’ zetten.

gemonteerde koelkastventilator

Stap 8: Plaats roosters terug

Sommige roosters zijn in een houder geschroefd, sommigen kan je gemakkelijk vastklikken. Voorkom altijd dat er water naar binnen kan dringen en de ventilator nat wordt. Controleer als laatst of het rooster de ventilator niet blokkeert.

Montage koelrooster aan buitenzijde
Verder lezen