Klusvideo

Zo kun je een raam vervangen van de camper

Wanneer je raam lek of defect is, moet je deze vervangen. In de video laten we zien hoe je een klapraam zelf kunt vervangen. Wanneer je een nieuw raam gaat bestellen, let dan op dezelfde afmetingen. Meestal is het voldoende alleen het venster te vervangen. Controleer wel vooraf of het kozijn nog inorde is en of het hang- en sluitwerk passend is voor de te bestellen ruit.

Stap 1: Maak uitzetters los

Schroef de uitzetters van het oude raam los van het kozijn. Het is prettig als iemand je helpt het raam vast te houden.

Raamuitzetters losschroeven

Stap 2: Verwijder oude raam

Verwijder het raam. Hiervoor moet je hem helemaal omhoog kiepen, zonder te forceren. Zo komt het los uit het profiel dat aan het kozijn vastzit.

omhooggekanteld raam uitnemen

Stap 3: Plaats nieuwe raam

Houd het raam omhoog en haak het raamprofiel vast in het kozijnprofiel, met twee personen gaat dit makkelijker. Daarna kun je het raam omlaag laten zakken. Het scharnier moet dan in elkaar vallen. Indien nodig kun je de positie van het raam nog naar links of naar rechts corrigeren zodat hij midden in het kozijn zit. Probeer meteen of de afsluiters aan het raam goed vastgrijpen op de afsluitpunten in het kozijn.

Nieuw raam inzetten

Stap 4: Bevestig uitzetters

Schroef de raamuitzetters in het kozijn vast, we kunnen de oude gaten in het kozijn gebruiken. Draai de schroef dusdanig aan zodat de uitzetter vrij kan blijven bewegen. Sluitingen en uitzetters waren al voorgemonteerd op het nieuwe raam. Wil je weten hoe je zelf een uitzetter moet bevestigen? Kijk dan even naar deze pagina.

Uitzetters terugplaatsen

Stap 5: Verwijder beschermfolie

De laatste stap is dat je de beschermfolie verwijdert aan zowel de binnen- als buitenzijde.

beschermfolie losnemen

Zit er condens in het camperraam?

Het raam hoeft dan niet meteen te worden vervangen. De dubbelwandige vensters in de camper zijn vervaardigd van acrylaat (PMMA). Acrylaat is in kleine mate diffuus. Daardoor kan de lucht, die zich tussen de binnen- en buitenruit bevindt, een kleine hoeveelheid vocht bevatten. Dit vocht kan bij snelle temperatuurwijzigingen en een hoge luchtvochtigheid condenseren. In dat geval slaat het vocht in de vorm van zeer kleine druppeltjes neer op het koudste oppervlak, meestal de buitenruit. Dit is een natuurkundig verschijnsel en betekent niet dat het venster lek is. Na enige tijd trekt deze condens altijd vanzelf weer weg. Je kunt dit versnellen door op een zonnige dag, wanneer de zon vol op jouw raam staat, het ontluchtingsdopje uit het raam te verwijderen. Als de zon onder is, druk je hem er weer in. De ontluchtingsdopjes zijn soms moeilijk te vinden, goed zoeken dus!

Deel dit bericht