Wat kost een camper?
Als je van plan bent om een camper te kopen, wil je natuurlijk weten hoe het totale kostenplaatje eruit ziet. Hoeveel kost een camper in aanschaf? Wat ben je kwijt aan vaste lasten? En welke variabele kosten zijn er? Eerst maar de open camperdeur intrappen: dat is compleet afhankelijk van je wensen. En als toekomstig camperaar heb je heel wat te kiezen. Verwacht daarom in dit artikel geen bedragen tot twee cijfers achter de komma nauwkeurig, maar reken wel op een stuk met waardevolle inzichten.
Disclaimer: de bedragen in dit artikel gelden anno november 2023.
1. Wat kost een camper in aanschaf?
De grootste (eenmalige) kostenpost van je vakantiehuis op wielen is de aanschaf. Alleen zijn er zoveel verschillende campers, dat de aanschafprijzen enorm variëren. Ga je voor een nieuwe camper, of bespaar je liever met een tweedehands exemplaar? Welke campersoort kies je? Voor welk merk ga je? En hoe luxe moet de uitrusting zijn? De antwoorden op dit soort vragen maken een wereld van verschil voor je portemonnee.
Aanschafkosten nieuwe camper
Welk type camper je kiest, is zeer bepalend voor de prijs. Een campervan, buscamper, alkoofcamper, integraal, halfintegraal of liner: elke campersoort heeft zijn eigen prijskaartje.
Relatief goed betaalbaar is de campervan – ook wel bekend als camperbus. De instapprijs van deze van oudsher omgebouwde bestelwagen ligt rond de 50.000 euro en wint mede hierdoor snel aan populariteit. Een nieuwe halfintegraal – misschien wel het meeste geliefde model op de markt - begint grofweg vanaf 70.000 euro. Wil je een liner? Haal dan maar een paar ton uit je spaarvarken.
Uiteraard zit daar nog van alles tussen. Oftewel: 50.000 euro is zo’n beetje het minimum voor een nieuwe camper en verder kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Ontdek waarop je moet letten bij het kopen van een camper.
Aanschafkosten tweedehands camper
Logischerwijs zijn tweedehands campers een stuk voordeliger in aanschaf. Wie voor het eerst een camper koopt, kiest daarom vaak voor een tweedehands exemplaar. Daarmee kun je een modelcamper treffen die jarenlang plezier brengt, maar je kunt ook pech hebben. Staar je bij het kopen van een tweedehandscamper dus niet blind op de prijs en kijk vooral naar de staat van de camper. Zo kan een goedkoop opknappertje meer in de papieren lopen dan een jonge occasion.
Wil je toch een paar voorbeelden om een globaal prijsidee te krijgen? Reken dan voor een goed onderhouden tweedehands campervan op een prijs vanaf 20.000 euro. De vraagprijs van een betrouwbare halfintegraal van tien jaar oud ligt op een prijs vanaf zo’n 50.000 euro. Lees de 7 tips voor het kopen van een tweedehands camper.
2. Wat kost een camperverzekering?
Camper gekocht? Dan moet je ‘m ook verzekeren. Hoeveel je hieraan kwijt bent, hangt af van verschillende factoren. Denk aan:
- Gekozen dekking (WA, WA+ beperkt casco of allrisk)
- Aanvullende dekking(en)
- Polisvoorwaarden
- Waarde van de camper
- No-claim korting
Verzekeringsmaatschappijen hanteren verschillende tarieven en polisvoorwaarden, dus het loont om camperverzekeringen met elkaar te vergelijken. De verzekeringspremie is afhankelijk van de gekozen dekking en de waarde van het voertuig. De gemiddelde jaarpremie ligt tussen de 700-2500 euro. Bereken jouw premie met de premiecalculator van de NKC.
3. Hoeveel wegenbelasting betaal je voor een camper?
Nog een kostenpost waar de meeste camperaars niet onderuit komen: wegenbelasting. Het ‘goede’ nieuws is dat de Belastingdienst voor kampeerauto’s die particulier worden gebruikt het speciale kwarttarief hanteert: een kwart van de wegenbelasting van een personenauto. Dit omdat veel camperaars maar een beperkt aantal kilometers rijden.
Hoeveel er naar de staatskas gaat, hangt van verschillende dingen af, zoals het gewicht van de camper, de brandstof en de provincie waarin je woont. Houd rekening met zo’n 1.000 euro per jaar aan wegenbelasting.
Let op! Het kabinet wil per 1 januari 2026 het kwarttarief verhogen naar het halftarief.
Campers van 40 jaar en ouder zijn vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting.
Elektrische campers zijn vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting tot en met 2024. In 2025 geldt een korting van 75% en in 2026 betaal je het volledige tarief.
Je kunt besparen op wegenbelasting door je camper te schorsen. Wegenbelasting berekenen? Check het bij de NKC.
4. Wat kost het om de camper te stallen?
Als je je camper niet op eigen terrein kwijt kunt, moet je ‘m ergens stallen. En je raadt het al: de stallingskosten lopen erg uiteen. Doorgaans bepalen camperstallingen hun tarieven aan de hand van de lengte van de camper en de geboden voorzieningen. Zo betaal je voor een privéstalling fors meer dan bij een boer in de open lucht. Ruwweg variëren de prijzen van 50 euro tot 100 euro per strekkende meter of meer, afhankelijk van de voorzieningen.
Daarnaast zijn de prijzen sterk regionaal bepaald. Die liggen op het platteland (aanzienlijk) lager dan in de Randstad. Bedenk dus hoe en waar je jouw camper wilt stallen en ga gezien de schaarste tijdig op zoek naar een stalling. Kijk voor een overzicht van stallingsmogelijkheden in de bedrijvengids op Campercontact.
5. Wat zijn de brandstofkosten voor een camper?
Hoeveel je kwijt bent aan brandstof, hangt grotendeels af van hoe je de camper gebruikt. Reis je vaak en ver, of juist weinig en dichtbij? Heb je een zware rechtervoet of rij je juist zuinig? Zoek je graag kronkelende binnendoorweggetjes op in de bergen, of stuur je de camper vooral over vlakke snelwegen? Op dit soort zaken heb je zelf veel invloed.
Ook het type camper is bepalend voor het brandstofverbruik. Een kleine buscamper kan zo’n 1 op 10 tot 12 halen, terwijl de grotere alkoof ongeveer 1 op 6 tot 8 verbruikt. Elektrische camperbussen hebben een bereik van zo’n 250 kilometer.
Rekenvoorbeeld brandstofkosten camper Stel: jouw camper verbruikt 1 op 10 en je rijdt jaarlijks 9.000 km. Dan slurpt je camper 900 liter brandstof per jaar. Als we uitgaan van een gemiddelde literprijs van 1,80 euro voor het tanken in binnen- en (vooral) buitenland, ben je 900 x 1,80 = 1.620 euro kwijt aan brandstof. Ontdek hoe je als rustige camperbestuurder je brandstofverbruik tot wel 10% kunt verminderen.
6. Wat ben je kwijt aan camperplaatsen en campings?
Misschien denk je als aankomend camperaar aan het romantische beeld van reizen op de bonnefooi en gratis wildkamperen. Realiteit is echter dat bijna alle overnachtingen in de camper plaatsvinden op betaalde camperplaatsen en campings. Hoeveel je voor een nacht moet afrekenen, is sterk afhankelijk van het seizoen en de voorzieningen.
Wel kun je ervan uitgaan dat overnachten op een camping het duurste is. Reken – met alle variabelen die er zijn - op 30 tot 50 euro voor een camper met twee personen en stroom. Op een camperplaats sta je vaak voor 10 à 20 euro per dag.
7. Wat kost een camper aan onderhoud?
Je camper in goede staat houden is niet gratis. Vaak is het zo: hoe ouder de camper, hoe hoger de onderhoudskosten. En hoe intensiever het verbruik, hoe groter de kans dat er iets kapot gaat. In zijn algemeenheid moet je rekenen op een jaarlijkse onderhoudsbeurt, een apk-keuring en reparaties. Voor veel camperaars is daarom 750 à 1.000 euro per jaar aan onderhoud een gemiddeld bedrag.
8. Wat is de afschrijving van een camper?
De afschrijving van je camper voel je niet meteen in je portemonnee en is daarom een enigszins verborgen kostenpost. De afschrijving van een camper is afhankelijk van de marktomstandigheden, vraag en aanbod. Reken op gemiddeld 10% afschrijving per jaar. Naarmate de camper ouder is wordt dit percentage minder. Voor een oude camper is er nauwelijks nog een afschrijving.
9. Wat zijn de overige kosten voor een camper(aar)?
Tot slot zijn er nog diverse andere kosten waarmee je als camperaar rekening mee moet houden. Hoeveel je hieraan kwijt bent, is compleet afhankelijk van je wensen en gebruik. Denk hierbij aan:
- Tol en vignetten (In veel landen moet je tol betalen of heb je een vignet of tolbox nodig)
- Gasverbruik (om te koken en voor warm water)
- C1-Rijbewijs: kosten vanaf 1.295 euro voor 1 dagopleiding inclusief theorie-en praktijkexamen. (Voor campers tussen de 3.500 kg en 7.500 kg moet je in het bezit zijn van een C1-rijbewijs)
- Lidmaatschappen (bijvoorbeeld het NKC-lidmaatschap)