Wat kan ik doen tegen condens tussen de camperramen?

In mijn dubbelwandige camperramen zit condens. Is daar iets aan te doen of moet ik ze vervangen? Eerste hulp bij campervragen geeft antwoord.

Camperramen niet vervangen

Goed nieuws: als er condens zit tussen de dubbelwandige kunststof ramen, is dit geen reden om de ramen te vervangen. Ze zijn vervaardigd van hoogwaardige, gegoten acrylaat (PMMA). Dit materiaal heeft­ veel voordelen op het gebied van isolatie en gewichtsbesparing en ook qua design is er veel mogelijk. Acrylaat hee­ft wel de eigenschap dat het in zeer geringe mate diffuus is: lucht- en vochtdoorlatend. Als gevolg daarvan kan de lucht tussen de binnen- en de buitenruit een kleine hoeveelheid vocht bevatten. Dit vocht kan bij snelle temperatuurwijzigingen en een hoge luchtvochtigheid condenseren. Dan slaat dit neer op het koudste oppervlak, in de vorm van kleine druppeltjes.

Condens tussen de camperramen verdwijnt vanzelf

Condens is een natuurkundig verschijnsel en betekent niet dat het venster lek is en moet worden vervangen. Na enige tijd trekt deze condens weer weg. Dit kan je versnellen door het raam bloot te stellen aan direct zonlicht. Goede ventilatie van de camper kan dit verschijnsel tegengaan.
condens op de ramen van je camper

Vochtmeting in de camper

Omdat vocht een grote vijand is van de camper, is het belangrijk om regelmatig een vochtmeting uit te laten voeren. Als je een vochtmeter koopt, kun je ook zelf een vochtmeting in de camper uitvoeren. Heb jij ook een campervraag waar je niet uitkomt? Stel ‘m aan de NKC via mail.