Vier historische fietsroutes rond Nijmegen

In het Rijk van Nijmegen ligt de geschiedenis op straat. Tenminste, als je weet waar je moet zijn. Gelukkig zijn er verschillende fietsroutes die de rijke historie van de streek een gezicht geven. Verruil je camper dus zeker voor de fiets en maak een kleine reis door de tijd.

1. Via Romana

Dik tweeduizend jaar geleden vonden de Romeinen een heuvel aan de Waal strategisch zó interessant, dat ze er een nederzetting uit de grond stampten: Noviomagus. Inderdaad, het huidige Nijmegen, de oudste stad van Nederland. Noviomagus groeide uit tot een bruisend handelscentrum, maar uiteraard waaierden de Romeinen uit over het omringende gebied. Vandaar dat er ook in tal van andere plaatsen Romeinse resten zichtbaar zijn. Zoveel zelfs, dat de grensoverschrijdende fietstocht ‘Via Romana’ maar liefst 249 kilometer beslaat en je van Nijmegen tot aan het Duitse Xanten meevoert langs de mooiste bezienswaardigheden van de ‘limes’, de noordelijke grens van het Romeinse Rijk. Zijn de zes etappes iets te veel van het goede? Pik er dan gewoon een deellus uit.

romeins-aquaduct

Romeins aquaduct, ©  Frans Aleven en Peter Hendriks

2. Liberation Route Nijmegen

Niet alleen de Romeinen hebben hun stempel gedrukt op Nijmegen en omstreken. Ook de Tweede Wereldoorlog heeft zichtbare sporen achtergelaten in het landschap. Wat heet: in 1944 wordt de Nijmeegse binnenstad grotendeels verwoest en tijdens Operation Market Garden komt Groesbeek vol in de vuurlinie te liggen. Tijdens de fietstocht Liberation Route Nijmegen – onderdeel van de internationale herdenkingsroute Liberation Route Europe - passeer je dan ook historische plekken waar je stil kunt staan bij de gebeurtenissen die zich daar hebben afgespeeld.

liberation_route Europa Nijmegen informatiebord

3. Wederopbouw 1940-1965 fietsroute

Na de enorme oorlogsschade in het Rijk van Nijmegen begonnen ze onder meer in Wijchen snel aan de wederopbouw. Of eigenlijk al tijdens de Tweede Wereldoorlog, want tijdens deze 41 kilometer lange fietstocht draait het om de architectuur uit de periode 1940-1965.Beeldbepalende bouwstijlen in die tijd zijn het modernisme en het traditionalisme, die na de oorlog letterlijk onder één dak verenigd worden. Het resultaat van het huwelijk tussen beton en baksteen? Fiets langs de 23 gebouwen en monumenten en oordeel zelf.

4. Heerlijkheden fietsroute

Dat het in Gelderland wemelt van de kastelen en landgoederen, blijkt ook in het Rijk van Nijmegen. Zeker als je de Heerlijkheden fietsroute volgt. Deze route neemt je mee naar meerdere ’heerlijkheden’, riante gebieden met dito optrekjes van de welgestelden uit de (vroege) middeleeuwen. Meest in het oog springend is Kasteel Wijchen, een prachtig renaissancebouwwerk uit de 14e eeuw dat nu dienst doet als museum.

Kasteel Wijchen

Kasteel Wijchen, © Visit Nijmegen

Ook Kasteel Hernen – feitelijk gelegen in het schilderachtige Land van Maas en Waal – heeft de tand des tijds goed doorstaan en was ooit decor voor de televisieserie Floris. Kasteel Batenburg is er door de eeuwen heen minder goed vanaf gekomen, maar toch is de ruïne een bezoek meer dan waard.

heerlijkheid_batenburg

Heerlijkheid Batenburg, © Visit Nijmegen

Routekaart

In 'Rondje Zwerven' in KA 8-2021 lees je meer over het Rijk van Nijmegen.

GPX-routebestanden

Meer informatie over het downloaden van gpx-bestanden staat hier.

Tekst: Marc Erwich