Rondje zwerven op de grens Overijssel-Drenthe

Door Rob en Elze Klute-Dalfsen (tekst en foto's)
Wij camperen al zo’n 25 jaar en hebben in de loop der tijd al vele uithoeken van Europa en daarbuiten bezocht. Eigenlijk is het gek, dat je niet zo gauw in je directe woonomgeving een paar dagen met je camper erop uit trekt. We vonden het tijd om dat eens te doen en we kozen voor het grensgebied van de provincies Overijssel en Drenthe, dat voor het grootste gedeelte uit het prachtige Reestdal bestaat.
Kasteel Coevorden Kasteel Coevorden We beginnen in Coevorden, waar we ons eerst maar eens laten verwennen op een heerlijke lunch in het prachtige Kasteel Coevorden, dat tegenwoordig dienst doet als restaurant en trouwlocatie. Op het grote plein in het centrum staan we even stil bij een beeld van de ganzenhoedster. Coevorden staat bekend om de jaarlijkse ganzenmarkt, die in op de tweede maandag in november wordt gehouden. Bij de plaatselijke VVV is een wandelkaart te koop waarop de interessantste bezienswaardigheden staan. We fietsen de volgende dag vanaf de mini camping Rheezerend in Dedemsvaart , waar we hebben overnacht in gezelschap van een lama, enkele ganzen en een paar ezels, naar de Tippe, waar het riviertje de Reest ontspringt. Dan volgen we het landelijke fietsknooppuntennet via nr. 21 naar het centrum van Dedemsvaart en laten ons rondleiden in het streekmuseum met o.a. een echte oude gashouder en drie kalkovens en een turfschip, kortom: een prachtig stukje twee eeuwen oud industrieel erfgoed.

Koffie en meer

Aan de Spekopswijk 11 in Dedemsvaart is een heel bijzonder rustpunt; het heet “Op Klompen”. De gastvrouw loopt inderdaad altijd op klompen en overal zie je de houten schoenen in deze grote, lommerrijke tuin waar het heerlijk toeven is. De gastvrouw maakt alles zoveel mogelijk zelf en gebruikt veel producten uit eigen tuin, zoals verse eieren van haar kippen, honing van haar bijen maar ook munt uit de eigen kruidentuin, sla uit de kas en seizoen fruit. Leuk om te zien is de ouderwetse composttoilet. Rusthuis 'Op Klompen' Het rusthuis 'Op Klompen' De volgende ochtend wandelen we door de beroemde Tuinen van Mien Ruys in Dedemsvaart. In 30 verschillend ingerichte tuinen doen we de nodige inspiratie op.

Het Reestdal

Als we ’s middags richting Balkbrug rijden komen we in het rustieke Reestdal. De Reest is een veenbeek, die nog in z’n oorspronkelijke bedding door het landschap meandert. Er zijn in het verre verleden wel plannen geweest om het riviertje te kanaliseren, maar dat ging door geldgebrek gelukkig niet door. In dit gebied zijn behoorlijk wat galerieën, ateliers en proeverijen. Wij bezoeken het Wijngoed De Reestlandhoeve en lopen het wijnwandelpad over het terrein, dat we afsluiten met een heerlijk glas ‘druivensap’. Voor de liefhebbers van kunst onder ons is er het gehele jaar door een expositie op het wijngoed. Fles wijn mee op de fiets Wijngoed de Reestlandhoeve in Balkbrug Bij het bezoekerscentrum De Wheem in Oud-Avereest tegenover de Reestdalkerk zien we dat er in Balkbrug een shiitake kwekerij zit. Daar worden paddenstoelen op eikenhout gekweekt. We treffen het dat de eigenaar ons wil rondleiden (iets wat hij anders alleen op afspraak doet) en legt ons uitgebreid uit hoe het proces in z’n werk gaat. “Eigenlijk bestaat het meeste werk uit het verslepen van boomstammen” grinnikt hij. Het eindresultaat mag er zijn; hij is o.a. leverancier aan een aantal vooraanstaande restaurants. De shiitake-kwekerij in het buitengebied van Balkbrug De shiitake-kwekerij in het buitengebied van Balkbrug Als we bij schilder/tekenaar Maarten ’t Hart aankomen zijn we eigenlijk te vroeg in het seizoen. Hij heeft zijn fraaie schuur nog niet ingericht, maar is graag bereid ons zijn werken in zijn atelier te laten zien. Deze kunstenaar legt zich voornamelijk toe op het schilderen en tekenen van gebouwen, wat hij zeer gedetailleerd doet. Logisch dat daar erg veel uren in gaan zitten.

Oud-Avereest

Van het grensgebied tussen de beide provincies is het stukje Reestdal in Oud-Avereest verreweg het mooist. We volgen de rode wandeling door het gebied en zien onderweg schitterende boerderijen. Bij één van de boerderijen pauzeren we bij een ouderwetse muurkast, waarin allerlei attributen en ingrediënten aanwezig zijn om tegen een geringe vergoeding een kopje koffie, thee of frisdrank te nemen. Heel uitnodigend om jezelf zo even lekker te verwennen. Het geld laat je gepast achter in een bekertje en we zijn ervan overtuigd, dat het er ’s avonds nog gewoon ligt. Zoiets kan hier nog!

Culinair plus

Een heel andere verwennerij kun je krijgen in de Proefkamer Het Reestdal op de camping Het Reestdal. De chef-kok Daniel Poolman heeft de ambitie om het Reestdal culinair op de kaart te zetten en werkt vooral met producten van de omliggende ondernemers. Hij neemt zijn gasten mee op foodwalks om samen naderhand de vondsten te bereiden en te proeven. Het is aan te raden je eerst op internet te oriënteren en om hiervoor een afspraak te maken. Très petit restaurant Oud Avereest Très petit restaurant Oud Avereest We vervolgen onze ontdekkingsreis door het enigszins onbekende Reestdal en drinken een kopje koffie in het prachtige landhuis De Havixhorst in De Wijk. De aangrenzende beeldentuin is gratis te bezoeken en we treffen daar een scala aan beelden aan van diverse steeds wisselende kunstenaars. Onze aandacht wordt getrokken door een aantal bustes van steen en brons van (toen nog) Koningin Beatrix. Bronzen beeld van Beatrix in beeldentuin de Havixhorst Bronzen beeld van Beatrix in beeldentuin de Havixhorst Na een korte wandeling komen we aan bij het ooievaarsbuitenstation De Lokkerij, waar rond de zestig ooievaars af en aan vliegen. Hier worden zwakke en/of gewonde ooievaars weer klaar gemaakt voor de terugkeer in de natuur. Een prachtig initiatief. We genieten volop van de indrukwekkende vogels, die het druk hebben met het maken van nesten of zelfs al het voederen van jongen. Het is mooi om de paartjes te horen klepperen; dat doen ze bij elk begroetingsritueel op het nest. Het schijnt, dat volwassen ooievaars geen ander geluid kunnen produceren. Als fotograaf kan je hier je hart ophalen.

Meppel

Onderweg naar Meppel stoppen we nog even bij een uitzichttoren aan de rand van Meppel, die precies tussen twee drukke snelwegen ingeklemd staat. We constateren dat het stille Reestdal plaats heeft gemaakt voor het stadse leven. We kijken de ene kant uit op de ‘skyline’ van Meppel en naar de andere kant op het laatste stukje Reestdal. Onze voorkeur gaat duidelijk uit naar het tweede. Na een overnachting op de camperplaats in de jachthaven van Meppel wandelen we nog even door het centrum met gebouwen in Jugendstil, maar kunnen, na een paar dagen genoten te hebben van een prachtige natuur, onze draai daar niet vinden.

Belangrijke websites

Overnachten

Gpx-bestand

Download hier het gpx-bestand van de route. Meer informatie over het downloaden van gpx-bestanden staat hier. Dit artikel verscheen in een andere vorm in Kampeerauto nr. 5 2017.