Met de camper naar Zwitserland

Alpenland Zwitserland is een geweldige bestemming voor een actieve vakantie. Met zijn prachtige bergen en meren nodigt het landschap uit tot lange wandelingen en fietstochten. Avontuurlijker kan natuurlijk ook. En vergeet niet om de schilderachtige dorpjes en steden te bekijken!

CAmper op parkeerplaats in hooggebergte - Zwitserland

Overnachten

  • Overnachten in Zwitserland kan op speciaal daarvoor ingerichte en aangewezen parkeerplaatsen en op campings. Kijk voor de camperlocaties op Campercontact.
  • Vrij kamperen is verboden, al kunnen de regels per kanton verschillen.
  • SwissTerroir. Overnachten bij wijnboeren, kaasmakers en chocolatiers voor een vast bedrag per jaar.

Algemene Informatie

Betaalmiddel Zwitserse frank
Landnummer +41
Alarmnummers 112
Nederlandse Ambassade A: Seftigenstrasse 7, 3000 Bern 14T: +41 313 50 87 00 (24/7 bereikbaar)
E: [email protected]
Verkeersbureau Kijk voor meer toeristische informatie op  My Zwitserland
Pechhulp Bel de alarmcentrale van je camperverzekering voor pechhulp. Zet vooraf het telefoonnummer in je telefoon en houdt deze altijd in de buurt.


Verplicht meenemen

Een gevarendriehoek is verplicht. Brildragende camperaars moeten een reservebril meenemen. Veiligheidshesjes en verbandtrommel worden aangeraden.

Voor andere benodigde documenten, kijk op de website van de rijksoverheid en neem contact op met de ambassade voor de meest recente informatie.

Wegen en verkeer

Tol

In Zwitserland is op de meeste Autobahnen en - strassen voor voertuigen en voor aanhangers tot en met 3500 kg een tolvignet verplicht. Klik voor een kaart van betroffen wegen. Het vignet is ruim 1 jaar geldig, namelijk vanaf 1 dec in het voorliggende kalenderjaar t/m 31 januari van het opvolgende jaar en kost CHF 40. De boete voor het niet hebben bedraagt CHF 200. Het vignet is verkrijgbaar aan de Zwitserse grens, bij  Zwitserse tankstations of postkantoren. Sinds 1 december 2023 is er ook een digitaal vignet, de E-vignette beschikbaar. Beide zijn te bestellen via www.e-vignette.ch.

Daarnaast is er een tol voor de tunnel van de Grote St. Bernard. Via de link vind je ook de tarieven.

Voor campers boven de 3.500 kg geldt de Schwerverkehrsabgabe. Dit is een tolbelasting voor zwaardere voertuigen. Voor campers is dit een vast bedrag per dag, ongeacht de kilometers en geldt ook als de camper op de camping staat. Meer details hierover vind je in de factsheet in Engels of Duits.  Download e tarieven (2024) via deze bijlage.

Met dit downloadformulier kun je een schriftelijke aanvraag aan de Zwitserse grens bij de douane regelen bij deze douanekantoren.  Handiger en flexibeler is de speciale telefoonapp ‘VIA’ van de Zwitserse douane. 

Autobahnvignet Zwitserland 2024 - Zwitserland

 

Brandstof

  Type  Beschikbaarheid
Diesel B7 (ma. 7% bio) Goed
LPG   Beperkt (ca. 50 stations)
E-laadpalen   Ca. 3.000 locaties

Rijden in winterse omstandigheden

Sneeuwkettingen zijn verplicht op bepaalde bergtrajecten wanneer de wegtoestand dit noodzakelijk maakt. De trajecten zijn vaak al aangegeven in dalen door middel van waarschuwingsborden. De maximumsnelheid met sneeuwkettingen bedraagt 50 km/u. Winterbanden zijn niet verplicht voor Nederlandse auto's, echter de auto dient wel voldoende uitgerust te zijn voor de heersende weg- en weersomstandigheden. Spijkerbanden zijn onder voorwaarden toegestaan tussen 1 november en 30 april.

Maximumsnelheden

De maximumsnelheden voor een camper in Zwitserland:

  ≤ 3,5 ton
> 3,5 ton tot < 7,5 ton
Binnen bebouwde kom 50 km/u 50 km/u
Buiten bebouwde kom 80 km/u 80 km/u
Snelwegen 120 km/u 100 km/u

Verlichting

Het voeren van dimlicht overdag is verplicht.

Tunnels

Zwitserland kent diverse lange en kortere tunnels. Denk om de volgende zaken: zorg voor voldoende brandstof in de tank, zet je zonnebril af, verlichting aan (dus ook de achterlichten), houdt extra veiligheidsafstand aan en let op de max. snelheid. NB. de snelheid weergave van de navigatie werkt hier niet, dus kijk op je teller!
Bij pech: alarmlichten aan, zoek zo mogelijk een schuilhaven of stop zo rechts mogelijk en zet de motor uit. Verlaat het voertuig met een veiligheidshesje aan en informeer de hulpdiensten. Ook bij een ongeval of eventuele file: zo ver mogelijk rechts gaan staan om hulpvoertuigen door te laten en houdt 5 meter afstand aan.
Sommige tunnels kennen geplande (nacht)sluitingen voor onderhoud. Klik voor een overzicht op de links voor de Gotthardtunnel en de Mont Blanc tunnel.

Alcohol

De maximale toegestane alcoholpromillage in Zwitserland is 0,5 promille en voor beginnende bestuurders 0,1 promille (absoluut verbod). Beginnend bestuurder ben je als je nog geen 3 jaar je rijbewijs hebt.

Flitswaarschuwingen

Het gebruik van navigatieapparatuur in de auto is toegestaan in Zwitserland, behalve als die software bevat die waarschuwt voor radarverklikkers/flitspalen. Bij overtreding volgt een boete en kan de apparatuur in beslag genomen worden. Informeer bij de fabrikant van de apparatuur hoe je de bewuste software kunt verwijderen.

Huisdier mee op reis

  • Voor dieren jonger dan drie maanden gelden vaak uitzonderingen. In Zwitserland hoeven puppy’s niet ingeënt te zijn tegen hondsdolheid, op voorwaarde dat het moederdier aanwezig is, of er een verklaring is dat zowel het jonge dier als de moeder niet in contact zijn geweest met mogelijk besmette dieren.
  • Meer informatie over in en uitvoer van huisdieren in Zwitserland vind u hier en hier .

Neem voordat je op reis gaat met een huisdier kennis van de regels die gelden in de landen waar je naartoe gaat. Lees hierover meer op ‘Huisdier mee in de camper’.

Overige (camper)reistips

  • Je kunt gebruik maken van het Zwitserse omruilsysteem voor lokale gasflessen..
  • Ga vóór de reis na waar vulstations zijn of waar gasflessen te koop zijn.
  • In Zwitserland wordt er voor stroom gebruik gemaakt van een stekker type-J met een derde pin voor de aarde. Neem daarom een reisstekker mee.

Checklist

Klaar om te gaan, maar bang dat je iets bent vergeten? Neem dan onze ‘Checklist reizen met een camper’ door en ga goed voorbereid op reis.