Met de camper naar Hongarije

Let op, door de Russische inval in Oekraïne in februari 2022 kan de veiligheidssituatie (bijvoorbeeld in de grensgebieden) veranderen. Kijk voor meer informatie op het reisadvies van de overheid. De vlakten, de blonde Tisza, Boedapest, Szeged: allemaal redenen om naar Hongarije te gaan. Natuur en cultuur gaan er hand in hand. En wie van lekker en veel eten houdt, zit er helemaal goed. De Hongaren zijn nogal royaal met de porties.
Hongaars dorpje aan de rivier

Overnachten

  • Overnachten in Hongarije kan op campings en op speciaal voor campers ingerichte en aangewezen parkeerplaatsen. Kijk voor de camperlocaties op Campercontact.
  • Vrij kamperen is verboden.
Burcht met kerk in Hongarije

Algemene informatie

Betaalmiddel Hongaarse Forint HUF
Landnummer +36
Alarmnummers 112
Nederlandse ambassade A: Kapás u. 6-12, Víziváros Officer Center, H-1027 Boedapest T: +36 13 36 63 00 (24/7 bereikbaar) E: [email protected]
Verkeersbureau Kijk voor meer toeristische informatie op visit Hungary
Pechhulp Bel de alarmcentrale van je camperverzekering voor pechhulp. Zet vooraf het telefoonnummer in je telefoon en houdt deze altijd in de buurt.
Oroshaza zaterdagmarkt - Hongarije

Verplicht meenemen

Een gevarendriehoek, veiligheidshesje en verbandtrommel zijn verplicht. Een brandblusser is verplicht in een camper van boven de 3500kg. Voor andere benodigde documenten, kijk op de website van de rijksoverheid en neem contact op met de ambassade voor de meest recente informatie.
Rivier de Drava in Felsoszentmarton - Hongarije

Wegen en verkeer

Tol

In Hongarije betaal je vooraf om tolwegen te gebruiken en ontvang je daarbij als betalingsbewijs een e-vignet . Dit betalingsbewijs moet na afloop van de geldigheid nog twaalf maanden bewaard blijven, vanwege eventueel onterechte boetes. Bij het aanschaffen van een e-vignet wordt het kenteken van de camper geregistreerd en de controle op de tolwegen wordt aan de hand van het kenteken uitgevoerd. Campers vallen in categorie D2, onafhankelijk van het gewicht. Voordat je een tolweg oprijd verkrijg je een vignet bij de grens en bij de meeste pompstations in Hongarije. Het e-vignet kan ook online verkregen worden via deze website, vooraf is registratie noodzakelijk.

Brandstof

Type  Beschikbaarheid
Diesel B7 (max. 7% bio) Goed
LPG Redelijk (500+ locaties)
E-laadpalen Beperkt (800+ locaties)

Rijden in winterse omstandigheden

Winterbanden zijn niet verplicht. Sneeuwkettingen zijn verplicht daar waar aangegeven.

Maximumsnelheden

De maximumsnelheden voor een camper in Hongarije:
  ≤ 3,5 ton > 3,5 ton tot < 7,5 ton
Binnen bebouwde kom 50 km/u 50 km/u
Buiten bebouwde kom 90 km/u 70 km/u
Autoweg 110 km/u 70 km/u
Snelweg 130 km/u 80 km/u
Let op: Met aanhanger is de maximumsnelheid altijd 70km/u buiten de bebouwde kom en op autosnelwegen 80 km/u.

Flitswaarschuwing

Het gebruik en bezit van flitspaalsignalering op GPS is in Hongarije toegestaan. Het meenemen en gebruiken van radardetectieapparatuur is verboden.

Overige regels

  • Groen knipperlicht betekent dat men zich gereed moet maken om te stoppen.
  • Dimlicht overdag is verplicht.

Alcohol

Het is verboden om alcohol in het lichaam te hebben tijdens het rijden.

Milieu

In Hongarije gelden geen vaste milieuzones. Echter, wanneer er in Boedapest een hoge mate van luchtvervuiling is, kan er een ‘smog alert’ worden geactiveerd. Als deze van kracht is mogen er tussen 06:00 en 22:00 geen voertuigen circuleren die niet in de emissieklasse Euro-5 staan. De snelweg 0 is uitgesloten van dit verbod. Als je niet weet in welke klasse jouw voertuig behoort, kijk dan op milieuzones.nl.
Luchtbeeld van Budapest - Hongarije

Huisdier mee op reis

In de Europese Unie zijn veel uitzonderingen voor dieren jonger dan drie maanden. In Hongarije hoeven puppy’s niet ingeënt te zijn tegen hondsdolheid, op voorwaarde dat het moederdier aanwezig is, of er een verklaring is dat zowel het jonge dier als de moeder niet in contact zijn geweest met mogelijk besmette dieren. Verder moet je altijd een muilkorf bij je hebben en is het in het openbaar verplicht je hond te muilkorven. Voor honden, katten en fretten gelden voor reizen binnen de Europese Unie drie algemene regels:
  • In het bezit zijn van een Europees dierenpaspoort.
  • Met een chip gechipt zijn.
  • Tegen rabiës zijn ingeënt.
Neem voordat je op reis gaat met een huisdier kennis van de regels die gelden in de landen waar je naartoe gaat. Lees hierover meer op ‘Huisdier mee in de camper’.

Overige (camper)reistips

Klaar om te gaan, maar bang dat je iets bent vergeten? Neem dan onze ‘Checklist reizen met een camper’ door en ga goed voorbereid op reis.