Kasteelhoppen in de Achterhoek

Als je een korte campertrip maakt door het fraaie coulisselandschap van de Achterhoek, stuit je vanzelf op een van de tientallen kastelen die de regio rijk is. Vooral in Vorden barst het van de imposante buitenverblijven van de oud-Gelderse adel. Met maar liefst acht kastelen is Vorden zelfs het meest kasteelrijke dorp van Nederland.
Kasteel Vorden
De 34 km lange Achtkastelenroute is de mooiste en sportiefste manier om de kastelen en bijbehorende landgoederen van Vorden te ontdekken. Deze fietstocht, die sinds 1913 bestaat en geldt als de oudste bewegwijzerde fietsroute van Nederland, voert je dwars door het Achterhoekse natuurschoon en rijgt de meest bijzondere buitenverblijven aaneen. Vele daarvan zijn particulier bewoond en dus niet publiekelijk toegankelijk, maar het omringende kostuumdramadecor van statige bomenlanen en romantische kasteeltuinen vergoedt veel. Bovendien blijven er onderweg genoeg plekken over waar je wel kunt binnenfietsen.

Kasteel Vorden

Dit 13de-eeuwse Rijksmonument heeft al veel meegemaakt in zijn lange leven en is dé plek om de middeleeuwse sfeer te proeven. Het kasteel is door de huidige bewoners zo veel mogelijk in oude glorie hersteld en ademt dan ook de sfeer van lang vervlogen tijden. Tegen betaling kun je op eigen houtje het grootste deel van het vijfentwintig kamers tellende kasteel ontdekken, zelfs met audiotour. Tip: plof na de bezichtiging neer op het terras van het bijbehorende restaurant ’t Kasteelhaantje en geniet in het groen van een lekkere lunch.

Kasteel Hackfort

Het eeuwenoude Kasteel Hackfort is weliswaar niet van binnen te bewonderen, maar heeft wel een brasserie met riant terras. In dit voormalige koetshuis geniet je van gerechten met ingrediënten uit eigen (moes)tuin en heb je een fraai zicht over de omliggende landerijen. Het aanpalende historische landgoed is overigens wel vrij toegankelijk. Ook leuk: eigenaar Natuurmonumenten organiseert regelmatig een activiteit rond het kasteel.
Kasteel Hackfort

Kasteel De Wiersse

Hongerig naar meer monumentaal groen? Op landgoed de Wiersse vind je de mooiste tuin van Nederland. Althans, volgens de huidige beheerders. En eerlijk is eerlijk: daar valt wat voor te zeggen. De historische buitenplaats met XXL-afmetingen ligt fraai ingebed in het Achterhoekse coulisselandschap en is een lust voor het oog. Check uiteraard wel even van tevoren op de website van De Wiersse of de strak onderhouden tuinen open zijn voor publiek. Doorgaans is er van mei tot en met september op zaterdagochtend een rondleiding en kun je er verder alleen terecht op donderdagen en tijdens de open tuinen dagen.

Routekaart

Routekaart Kastelen in de Achterhoek In 'Rondje Zwerven' in KA 6-2021 lees je meer over de Achterhoek.

GPX-Routebestanden

Opgelet! Camping Groot Willink in Haarlo biedt geen camperplaatsen meer aan. Vind een alternatief via Campercontact. De GPX-bestanden gaan wel nog uit van de voormalige camping. Meer informatie over het downloaden van gpx-bestanden staat hier.
Tekst: Marc Erwich Beeld: Rob en Elze Klute, Sjoerd Cats e.a. Eerste publicatie: 2 juli 2021