Kan ik de gemeente aansprakelijk stellen voor schade aan mijn camper door sneeuw?

Na hevige sneeuwval ruimt de gemeente geen sneeuw van de weg en ontstaat er schade aan een camper. Kan de camperaar de gemeente hiervoor aansprakelijk stellen? Eerste hulp bij campervragen geeft antwoord.

Camperaar zelf verantwoordelijk

Als weggebruiker ben je zelf verantwoordelijk om voorzorgsmaatregelen te nemen, maar dat is in dit geval iets te kort door de (gladde) bocht. De gemeente heeft immers als wegbeheerder een zorgplicht en moet ervoor zorgen dat de weg in goede staat verkeert en geen gevaar oplevert. Hierbij kun je ook denken aan gladheid op de weg.

Zorgplicht gemeente

Om te achterhalen of de gemeente daadwerkelijk aansprakelijk is voor de geleden schade wegens gladheid, is het belangrijk om te weten of de gemeente deze zorgplicht geschonden heeft. Daarbij is het wel zo dat deze zorgplicht slechts een inspanningsverbintenis betreft. Met andere woorden: de gemeente hoeft op grond van de zorgplicht er niet voor te zorgen dat alle wegen te allen tijde vrij zijn van gladheid en sneeuw.

Winterbanden onder de camper

In een uitspraak van 21 april 2010 heeft de Rechtbank Assen daarnaast beslist dat de weggebruiker primair zelf maatregelen moet nemen. Denk aan het zorgen voor winterbanden onder de camper, voorzichtig rijden en het zoveel mogelijk vermijden van kleine wegen die niet sneeuwvrij gemaakt zijn. De gemeente heeft dus een zorgplicht als het gaat om gladheid van de weg, maar omdat het hierbij slechts om een inspanningsverplichting gaat, is het erg lastig om de gemeente aan te spreken op eventuele schade aan de camper. Heb jij ook een campervraag waar je niet uitkomt? Stel ‘m aan de NKC via mail.