Internet onderweg
We kunnen niet meer zonder Mobiel Internet in de camper onderweg, voor je mobieltje, tablet, computer of TV. Voor communicatie, Netflixen en video's te streamen of ouderwets TV kijken. Wij geven een overzicht van de mogelijkheden van gratis WiFi via MiFi, 4G en 5G routers met SIM tot aan Starlink Roam voor gebruik op camperreis.
Internet in je camper
Bijna iedereen heeft met zijn Smartphone tegenwoordig internet onderweg. Maar wat als je onderweg TV wilt kijken en videostreamen? Of wanneer je een betere verbinding wilt dan buiten staande met je telefoon in de hand, hoog in de lucht stekend?
We bekijken de mogelijkheden voor goed internet in je camper via WiFi of mobiele datanetwerken en of dit voor TV kijken ook een alternatief voor satelliet TV kan zijn.
WiFi is niet hetzelfde als internet. Voor een goed begrip is het belangrijk het verschil te kennen tussen WiFi, Internet en het mobiele datanetwerk zoals voor mobiel telefoons.
WiFi is een draadloos netwerk op de korte afstand. Je apparaat (telefoon, tablet of PC) is draadloos verbonden met een vast punt in huis of op een terrein, dat uiteindelijk via een kabel verbonden is met een groot bekabeld netwerk. Denk voor dat bekabelde netwerk aan ‘het internet’, ook aangeduid als WWW (World Wide Web).
Heb je een WiFi-verbinding op je telefoon, dan is dat dus naar dat vaste punt, maar dat nog niet hetzelfde als dat je internet verbinding hebt naar het WWW.
Internet heb je pas als de router (met modem) in je huis (of in het gebouw of op het terrein) verbinding gemaakt heeft met het internet. Bovendien moet je je soms eerst ook nog aanmelden en akkoord gaan met voorwaarden en eventueel betalen. Pas dàn heb je (via die WiFi) ook internet op je telefoon.
Mobiele data wordt geleverd via 3G, 4G en 5G zendmasten welke ook het mobiele telefoonnetwerk bedienen. 3G wordt langzaam uitgefaseerd, 4G is de norm en eigenlijk minimaal vereist voor mobiele data. 5G is veel sneller, maar nog in opkomst en is buiten Nederland nog maar beperkt beschikbaar. Omdat de mobiele netwerken op het internet zijn aangesloten, kan je via je telefoon, mobiele router of ander systeem bijna overal 'internetten' en TV kijken.
TV kijken op je telefoon.
Heeft de camperplaats of camping WiFi, dan kan je in principe TV kijken op je telefoon. Met een app van je TV-aanbieder van thuis (KPN, Ziggo, Canal Digitaal etc.) kan je je eigen TV pakket gebruiken. Je kan ook TV apps gebruiken als NPOstart, RTL.nl, Kijk.nl of tegen betaling bij nlziet.nl . Daarnaast kan je ook de bekende streamingdiensten gebruiken als Netflix, videoland, Amazon prime video, Disney+, Viaplay. Een overzicht vindt je bij internetten.nl.
Als je TV kijkt via je telefoon doe je dat via mobiele data, het internet. Onderstaande oplossingen zijn dus niet uitsluitend bedoeld voor TV kijken, maar ook voor ander internetgebruik als browsen, WhatsApp, CamperContact, mail, apps op je telefoon en heel veel meer.
WiFi op jouw camperplek
Voorwaarde is allereerst dat je op jouw plek een voldoende sterk WiFi signaal kan ontvangen èn dat de locatie voldoende netwerkcapaciteit heeft voor alle aanwezigen. Het gebeurt nogal eens dat het overdag prima lukt, maar ’s avonds om 18h00 als iedereen kijkt de prestatie dramatisch afneemt.
Om dat te voorkomen zijn er ook campings die videostreamen en andere data-intensieve diensten gewoon blokkeren, zodat je tenminste nog wel kan mailen, appen en een webpagina kan opzoeken.
Sommige campings hebben een sterk WiFi signaal op het hele terrein, maar soms slechts in en om de receptie. Bij een slechte ontvangst kan een WiFi-versterker een goede optie zijn. Deze ontvangt het Wifi signaal (liefst met een antenne buiten op de camper) en versterkt het voor binnen de camper. Meestal maakt het apparaat een eigen lokaal WiFi netwerkje voor in en om de camper. Dan kan je ineens ook alle telefoons, tablets en laptops tegelijk gebruiken. Sommige campings staan het niet toe eigen WiFi netwerken op te starten, omdat daarmee de zorgvuldig geplande WiFi dekking van het terrein verstoord kan worden.
Overigens, als je in een Duitstalig land naar WiFi vraagt en ze kijken je erg vreemd aan, vraag dan gewoon om WLAN (uitgesproken als w-laan), je zult zien, dat doet wonderen.
Bedenk dat lokale WiFi niet altijd veilig is. Alleen als je een persoonlijk wachtwoord hebt gekregen is de communicatie versleuteld en kan niemand ‘meeluisteren’ met wat je doet aan e-mailen, whatsappen en misschien wel bankieren! Je kan altijd veilig surfen middels een goede VPN dienst (Virtual Private Network).
Als lokale WiFi niet de oplossing is kan je gebruik maken van een mobiel data abonnement, dat je meestal al bij je telefoon hebt afgesloten. Je telefoon gebruikt dan data via het 4G netwerk (of zelfs al het 5G netwerk) en je gebruikt internet en kijkt TV via de databundel van je telefoon. Let wel op je dataverbruik, verderop in dit artikel meer daarover.
Je kan één telefoon instellen als mobiele hotspot. Deze ontvangt data van het draadloze 4G (of 5G) netwerkt en zet dat om in een lokaal eigen WiFi netwerk in en om je camper.
Nu kan je met een andere telefoon, tablet(s) en of computer(s) aanmelden op deze hotspot en zo TV kijken of andere dingen op het internet doen.
Een groter scherm
TV kijken op je telefoon is niet prettig en het scherm is erg klein. Je kan daarom ook kijken op een groter tablet of je laptop.
Maar als je op een groter (TV) scherm wilt kijken kan dat ook. Vanaf de computer kan je een (HDMI) kabel aansluiten op je TV. Maar het gaat ook goed met een Dongle als de Google Chromecast aan je TV. Je bedient deze bijvoorbeeld met een telefoon en hij ontvangt dan zelf het beeld van de hotspot en geeft dat direct aan de TV door. Nieuwe (Smart) Tv’s hebben deze mogelijkheden soms al ingebouwd.
Let wel op dat bij een groot scherm met hoge resolutie ook de hoeveelheid data erg snel toeneemt. Het kan de moeite waard zijn om een wat lagere resolutie in te stellen.
Betere ontvangst
De telefoon die als hotspot functioneert zal binnenin de camper geen bijzonder goede ontvangst hebben. Wat beter werkt is een MiFi router (MiFi staat voor Mobile WiFi). Dit is een klein doosje waar ook een Simkaart in gaat met een eigen data-abonnement.
Deze MiFi router maakt ook zijn eigen hotspot met lokaal persoonlijk WiFi netwerk. Hij is meestal klein en vaak voorzien van een oplaadbare accu. Zo kan je hem ook meenemen en op een terrasje voor de hele familie internet leveren. Een voorbeeld is de D-link DWR-932, de TP-Link M7350 of de zeer uitgebreide Netgear Nighthawk M1.
Maar net als de telefoon als hotspot zal het binnenin de camper wat minder werken. Beter zou hij boven de camper uitsteken, maar dat is niet praktisch. Hier komt de speciale (camping)router in beeld met 4G (of 5G data). Een buitenantenne voor lokale WiFi èn 4G mobiele data, gecombineerd met een router in een kastje dat een eigen WiFi netwerk maakt in en om de camper.
Speciale camperoplossingen
Met een buitenantenne is een merkbaar betere ontvangst mogelijk. Een eenvoudige oplossing is de Alfa WiFi-Camp Pro 2v2 van ca. 160 euro welke het lokale 2,4 Ghz netwerk versterkt bij gebruik van een buitenantenne en een binnenunit.
Wil je ook 4G gebruiken kan je voor ca 60 euro meer een versie met 4G mobiele data aanschaffen. Daar komt eventueel de installatie en configuratie nog bij. Via het eigen WiFi netwerk kan iedereen zijn eigen telefoon, tablet, laptop en chromecast weer gebruiken. Maxview heeft speciaal voor campers de MaxView Roam welke WiFi en 4G mobile data ontvangst heeft en een lokaal WiFi netwerk maakt.
Een duurdere versie Maxview Roam X heeft meer capaciteit en aansluitingen. Bedenk dat als de antenne geschikt is voor 5G mobiele data, dat niet automatische betekent dat het hele systeem dat ook kan gebruiken. Dat kan wel met de uitvoering Roam 5G maar met de huidige 5G dekking is het nut nog beperkt tot bepaalde stedelijke locaties. Daarbuiten valt het systeem uiteraard terug op 4G. Voor buscampers zijn er uitvoeringen met een speciale antenne welke precies tussen de ribbels in het metalen dak vallen, zoals de Maxview Roam Campervan. Deze antennes variëren in prijs tussen de 400-900 euro, afhankelijk van versies.
Een vergelijkbaar systeem is de Oyster Connect van Ten Haaft. Een mooi geïntegreerd systeem met als kenmerkend verschil dat de Sim nu in de dakunit zit. Voordeel is dat door kortere antenneleidingen de ontvangst beter kan zijn, vooral in gebieden met slechte dekking van het 4G signaal. Keerzijde is dat je niet makkelijk onderweg even een voordelige lokale Simkaart kan plaatsen. Het prijsniveau zit rond de 1.000 euro.
Er zijn ook sets met losse antenne’s, ontvangers en routers. Vaak voordeliger, maar niet voor iedereen eenvoudig in te stellen. Voor al dit soort systemen geldt dat je ze het best kan laten vóórconfigureren door de leverancier die het ook installeert. Wie ervaren is met netwerken en routers en het leuk vindt, kan zelf ook configureren en aanpassen. Voor sommige camperaars is dit echter te complex en die zijn misschien meer gebaat met een schotel, of eventueel onderstaand systeem, dat zich anders dan de eerder genoemde special richt op TV kijken.
IPTV Router
De Travelvison Mobiel IPTV heeft enerzijds een vergelijkbare functionaliteit als de eerder genoemde systemen, maar bevat bovendien een ingebouwde IPTV ontvanger met HDMI aansluiting welke direct aan een TV gekoppeld kan worden.
Men biedt een eigen pakket Nederlandse TV-zenders aan dat binnenkort wordt uitgebreid met internationale zenders en claimt dat door compressie van de data het dataverbruik voor TV kijken van de aangeboden zenders aanzienlijk geringer is dan gewone mobiele data routers, zelfs bij HD een factor 5 x lager. Bij de aanschaf van rond 1.700 euro hoort een abonnement van ca 130 euro per jaar en eventueel aanvullende databundels. Voor wie alleen af en toe het journaal wil bekijken op TV is dit systeem misschien niet de voordeligste oplossing, maar mogelijk wel een comfortabele.
Starlink
Een bijzondere oplossing is het gebruik van het Starlink Netwerk. Met een netwerk van duizenden laagvliegende satellieten is wereldwijd vrijwel overal internet toegang mogelijk. Door de ‘Starlink for RV’ abonnementen werd het mogelijk het ook onderweg te gebruiken (mits stilstaand). Dit is verder ontwikkeld tot de Starlink Roam.
Een wereldwijd abonnement kost 230 euro per maand maar voor één vast continent zijn de kosten 105 euro. Daarbovenop komt de eenmalige aanschaf van de antenne/ontvanger voor 450 euro. (excl. montage en installatie). Deze optie werkt nog niet tijdens het rijden. Daarvoor kan een nieuwe geavanceerde vierkante antenne zorgen welke ca. 2.500 euro gaat kosten (prijsindicatie uit 2023).
Er zijn nog weinig ervaringen bekend maar gebruikers zijn positief. Kijk op de link voor een zeer uitvoerige Nederlandstalige gebruikerservaring. Wie zich er verder in wil verdiepen kan ook veel vinden op de website starlinkhardware.com. Op ons blog van Bernadet Heimans vindt je haar persoonlijke ervaring met starlink.
Ontvangstzekerheid
Voor alle mobile internetoplossingen speelt de ontvangststerkte een rol.
WiFi op de kampeerlocatie
Bij WiFi is de vraag: Waar staan de zenders en repeaters op het terrein? Hoe veel en hoe ver weg? Staan er geen gebouwen of begroeiing in de zichtlijn? Zelfs als dat gegarandeerd is speelt nog de vraag of de plaatselijke internetcapaciteit genoeg is voor het aantal gebruikers. Sommige camperplaatsen en campings hebben uitstekende voorzieningen. Bij andere kan je nog geen website openen op drukke momenten. Het is moeilijk om dat vooraf in te schatten.
Mobiele data via 4G en 5G.
4G is op veel plaatsen in de EU aanwezig, vooral in bewoonde gebieden. Maar midden in het platteland of in natuurparken zijn er vaak minder zendmasten aanwezig. (Bekijk op deze website de mobiele data dekking van jouw bestemmingsland.) Bovendien als er veel dataverkeer is (zoals tijdens de finales van voetbalkampioenschappen) kan de capaciteit ook wel eens te kort schieten en bevriest je beeld misschien net voor dat belangrijke goal! Vind je een ontvangstzekerheid van 100% belangrijk, kan je niet uitsluitend hierop vertrouwen.
5G is vooral beter door de veel hogere capaciteit. De bedoeling is dat in 2025 alle stedelijke gebieden in de EU 5G bieden. Het buitengebied volgt pas later.
Bij 4G (en 5G) wordt gewerkt met een SIM met een data abonnement. Wie in Nederland een onbeperkt abonnement heeft zal merken dat dat in het buitenland meestal toch beperkt is tot bijvoorbeeld 30Gb. Als je iedere avond je favoriete serie kijkt kan je daar best doorheen raken. Afhankelijk van je abonnement stopt je internet dan, of wordt je snelheid verlaagt. Je kan soms voordeliger lokaal een SIM kopen voor dat land met hoog of onbeperkt internet tegoed.
Let op! Binnen de EU betaalt u geen extra kosten voor roaming, zolang uw telefoon verbinding maakt met een zendmast op het vaste land. Dat gebeurt meestal niet als u over internationale wateren reist. Uw telefoon maakt dan verbinding met het satellietnetwerk van het schip. Bij dit soort dataverbindingen betaalt u al snel € 10 per MB, waardoor de kosten voor het streamen en internetten behoorlijk oplopen. Houdt sms-berichtgeving van u provider in de gaten, zet dataroaming uit en gebruik eventueel het wifi-netwerk op het schip.
TV-Satellietschotel
Een TV-satellietschotel heeft ook geen 100% gegarandeerde TV-ontvangst. Zo moet de schotel altijd vrij zicht op het zuiden hebben en mogen bomen of gebouwen in de zuidrichting niet te hoog zijn. In Noord- en Zuid-Europa en Noord-Afrika zit je aan de grens van het zendgebied (de ‘footprint’) van de satellieten. Alleen met een extra grote schotel kan je dan de Nederlandse zenders nog ontvangen. Of het lukt je misschien bij helder mooi weer, maar niet bij regen en bewolking. In het noorden van Europa staat de satelliet soms zó laag boven de horizon, dat een huis, heuvel of hooiberg de ontvangst al kan verhinderen. Wie de hoogste zekerheid wil voor TV ontvangst zorgt voor beide methoden, 4G èn satelliet.
Hoewel er ook via deze satellieten internet mogelijk is met speciale tweeweg systemen, laten we die wegens de kosten en benodigde hardware buiten beschouwing.
Starlink
Door het grote aantal satellieten heb je met uitzicht naar boven al gauw goede ontvangst voor internet en daarmee ook IPTV of streaming video. Er is nog weinig particuliere ervaring mee. Of de tarieven van deze monopolist erg zullen gaan stijgen is niemand bekend. Wie de kosten ervoor over heeft lijkt ‘overal’ verzekerd te kunnen zijn van goed en snel internet met Starlink.
TV via aardse zenders DVB-T(2)
Als het alleen om TV gaat en dus niet internet, bestaan er ook nog steeds de ouderwetse TV-zendmasten. Deze ‘Terrestrial’ zenders zijn inmiddels ook digitaal en veelal in HD kwaliteit. Met een goedkope ontvanger met DVB-T2 en een H.265 decoder (ook als HEVC aangeduid) kan je in bijna alle landen plaatselijke TV en radio zenders ontvangen. En nee, géén internet en in het buitenland kan je geen Nederlandse zenders ontvangen. Maar als je je talen spreekt of genoeg hebt aan de weerkaart op het journaal is het een leuke en voordelige optie. Zie Televisie in de camper.