Televisie in de camper

Wie met de camper op pad is, kan niet de kabel uitrollen om televisie kijken. Camperaars moeten gebruikmaken van de tv-signalen die via de ether worden gestuurd.

Televisie kijken via DVB-T2 

Als je met de camper in Nederland verblijft, kun je volstaan met de aanschaf van apparatuur voor het gebruik van Digitenne en een abonnement. Het installeren is eenvoudig en vergelijkbaar met thuis.

Voor de ontvangst van publieke en commerciële zenders heb je nodig:

  • Een antenne 
  • Digitenne abonnement (incl. DVB-T2 Digitenne leenontvanger)
  • Televisie.

Vanaf 2019 zijn in Nederland en diverse andere landen overgeschakeld op DVB-T2 met HD kwaliteit.
Voor Nederland is nu een nieuwe Digitenne ontvanger nodig van KPN. Oudere DVB-T ontvangers, ook die in oudere tv's zijn ingebouwd, zijn niet meer geschikt. Gebruikte je een tv met ingebouwde ontvanger, dan kan deze meestal nog steeds worden gebruikt als beeldscherm, maar uitsluitend samen met de nieuwe ontvanger.
De nieuwe ontvanger heeft voor zover bekend een losse 12V-adapter en is in principe dus ook op 12V te gebruiken.

DVB-T2 zonder abonnement

Zonder abonnement en met wat beperkingen kan het eenvoudiger en voordeliger door zelf een ontvanger aan te schaffen voor DVB-T2, die voorzien is van HEVC ofwel H.265 decodering. Dat laatste moet er echt bij staan. Je ontvangt dan in Nederland NPO-1, -2 en -3,  een regionale zender en enkele radiostations. In Duitsland circa 20 Duitse publieke en regionale zenders. Uiteraard afhankelijk van het zendersignaal. In de meeste Europese landen zijn wel, nationale en regionale, ongecodeerde programma’s te ontvangen, maar niet in België en Zwitserland.
Er is wel een tv-antenne nodig, bijvoorbeeld die van een oude Digitenne-ontvanger. Ontvangers zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer 40 euro.

Televisie kijken via DVB-S

Het plaatsen en richten van de schotel is het meest belangrijke onderdeel van het opzetten van een satellietontvangstinstallatie. Het richten op de juiste satelliet vraagt een juiste hoogteafstelling en kompasrichting van de schotel. Afhankelijk van waar je je bevindt in Europa, veranderen de hoogte (elevatie) en kompasrichting (azimut). Hoe dichter bij de evenaar, hoe hoger de schotel moet worden ingesteld. 

Een app als bijvoorbeeld ‘SatFinder’ (Android) of Satellite Finder (iOS) kan goed helpen.
Voor meer comfort tijdens het richten van de schotel zijn er automatische satellietschotelsystemen die zowel los geplaatst kunnen worden of vast gemonteerd zijn op de camper.

Grootte van de schotel

Een ander aspect is de grootte van de schotel (45, 50, 65, 85, 100, 120 etc.): deze is bepalend voor het ontvangstbereik bij slecht weer of op de randen van de satellietfootprint.

Zuid-Europa

Bij Canal Digitaal is voor een schotel met een diameter van 60 cm diameter voor de kust van Portugal en (zuid)kust van Spanje net te ver. Daarvoor wordt ca. 90 cm aanbevolen, deels zelf meer.
Bij Joyne voldoet een schotel van 60cm nog net voor Zuid-Spanje en Zuid-Portugal.

Ook voor Midden-Europa komt Joyne met een kleinere schotel uit (45 cm) dan Canal Digitaal (60 cm). Deze waarden zijn indicatief en ook weersafhankelijk. Kijk voor details op de betreffende websites voor Canal Digital en Joyne. Beide aanbieders hebben abonnementen voor Nederlandse (vakantie)pakketten vanaf ongeveer 15 euro per maand.

Het gebruiksgemak en de grootte van de schotel bepalen de investering die varieert van € 200,- (los en handmatig)  tot € 2.500,- (vast en automatisch).

 

Satellietontvanger (DVB-S2 Decoder)

Tegenwoordig is meestal een DVB-S2 ontvanger benodigd omdat HD televisie nu de gangbare standaard is.

Voor het ontvangen van Nederlandse programma’s is een geschikte ontvanger met abonnement van Canal Digitaal of Joyne benodigd.

Zonder abonnement kan ook, eventueel met een eenvoudige DVB-S2-ontvanger zonder smartcard of abonnement. Maar dan is uit Nederland alleen BVN (Beste Van Nederland) te ontvangen. Deze zendt weer uit via de Astra 1M satelliet.
De ontvanger dient MPEG4 te ondersteunen. Een HD- of HD-ready ontvanger voldoet daar aan. Met diezelfde ontvanger zijn dan overigens ook circa veertig gratis Duitse zenders te ontvangen, enkele Engelse (CNN, CNBC-europe, Euronews & Al Jazeera) en Franse (Arte,  TV5-Monde & Euronews). Dit kan via de Astra 1satelliet. De details voor de zenderinstellingen staan hier.

Na 30 september 2020 is BVN niet meer op de Hotbird-satelliet te vinden.

Abonnement Canal Digitaal

Nagenoeg alle Nederlandse kanalen worden gecodeerd uitgezonden. Om deze kanalen te kunnen ontvangen is een Canal Digitaal gecertificeerde ontvanger nodig of een geschikte DVB-S2 ontvanger met Canal Digitaal CA module.

Bekijk de abonnementen en zenderpakketten van Canal Digitaal. 

Regelmatig worden door Canal Digitaal wijzigingen in de zenders en zenderfrequentie doorgevoerd. Voor een ongestoorde ontvangst is het van belang om periodiek de zenders opnieuw in te laden op de ontvanger. Een aantal ontvangers doet dit automatisch, bij anderen dient de ‘Smartscan’ gebruikt te worden. Raadpleeg hiervoor de gebruiksaanwijzing van de ontvanger.

Abonnement Joyne

Sinds 2017 is er een alternatieve aanbieder: Joyne. Deze maakt gebruik van een krachtigere satelliet (Eutelsat)  waardoor met dezelfde antenne een groter ontvangstgebied ontstaat. Joyne werkt met een CI-module met geïntegreerde smartcard. De satellietontvanger moet daarom een vrij slot hebben voor een CI-module.

Daarnaast dient op een automatisch schotelsysteem (zoals Oyster) de voorkeurssatelliet van Astra naar Eutelsat te worden ingesteld.

Oudere satellietontvangers als bijvoorbeeld de Oyster II ondersteunen standaard mogelijk niet de Eutelsat. Informeer vooraf of de schotel en ontvanger voor Joyne geschikt zijn.
Joyne heeft op de website informatie beschikbaar over de geschiktheid van apparatuur.

Bekijk de abonnementen en zenderpakketten van Joyne. 

Televisie kijken op de camping of camperplaats

Indien gebruik wordt gemaakt van een losse schotel, is dat veelal bij een verblijf op een camping. Zeker omdat kampeergedrag op veel camperplaatsen niet is toegestaan. De standplaats op een camping is normaal gesproken uitgerust met een 230v-aansluiting. De gebruikte apparatuur voor televisiekijken zal dan hierop aangesloten kunnen worden.

Televisiekijken op een camperplaats betekent dat de gebruikte apparatuur is aangesloten op het camper 12V-boordnet en dat gebruik wordt gemaakt van een vast gemonteerde schotel of schotelsysteem. Let bij aanschaf van apparatuur op of deze ook voor 12V geschikt is.

Televisie kijken op tablet/telefoon of pc

Overigens is het ook steeds vaker mogelijk om tv te kijken op je telefoon/tablet/pc met een simkaart met groot of onbeperkt mobiel internetabonnement. De ontvangstkwaliteit kan afhangen van het netwerk (3G/4G) en het aantal gebruikers op jouw locatie. Check vooraf wel of ook in het buitenland je internetbundel groot genoeg is. Buiten de EU of buiten je internetbundel kunnen kosten extreem snel oplopen.