Klusvideo

Hoe vervang je een contourlicht?

Een stuurfoutje is gauw gemaakt en voor je het weet sneuvelt daar ook je contourlicht bij. Dit contourlicht, ook wel breedtelicht genoemd, kan je vaak zelf eenvoudig vervangen. Probeer hetzelfde model te kopen bij een (camper)onderdelenwinkel of automaterialenwinkel. Lukt dat niet, kan je eventueel ook twéé nieuwe lichtjes kopen en ze aan beide zijden vervangen. Let op dat je ook de benodigde accessoires hebt zoals schroefjes, lampjes zelf en eventueel kabelschoen. In ons geval zaten die er niet bij.

Benodigdheden

 • Nieuw contour/breedte licht
 • Schroevendraaier
  Indien niet aanwezig:
 • Nieuw lampje
 • 2 Kabelschoentjes en kabelschoentang
 • Eventueel extra stukje kabel met verlenghulsjes
onderdelen breedtelicht of contourlicht

Stap 1: Demonteer lamp

Probeer de oude kabels zo lang mogelijk te houden zodat je ze kan hergebruiken.

Demonteren gesneuveld contourlicht

Stap 2: Bevestig kabels en lamp

Zorg dat de kabel lang genoeg is. Zo nodig kan je het soms nog iets doorschuiven uit de camper. Helpt dat niet dan moet je verlengen.

Gebruik hiervoor een stevig stukje kabel met een extra dikke isolatie of met een een extra isolatielaag om de geïsoleerde aders. Zo is de leiding beter beschermd tegen doorschuren door beweging van de kabels tijdens het rijden. Gebruik geen kroonsteentjes om de kabels aan elkaar te zetten, maar bijvoorbeeld speciale verlenghuls of doorverbinder welke aangeknepen kan worden. (Een verlenghuls monteer je net als een kabelschoen, zie stap 6). Voor een gloeilampje maakt het niet uit wat de plus en de min draad is.

Kabels bevestigen voor contourlicht

Stap 3: Markeer gaten

Bepaal eerst de montagepositie van de lamp. Let op: het gat voor de afwatering komt aan de onderzijde te zitten en rood licht schijnt straks naar achteren en wit licht naar voren. Markeer nu de positie voor de schroeven. Als je niet de oude schroefgaten kunt benutten, kan je de gaatjes eventueel dichtplamuren met polyesterplamuur. Je kan ook kit gebruiken. Bij plaatsing op een bumper zoals hier is dat niet noodzakelijk, want water wat door de gaatjes lekt kan niet in het interieur komen, maar valt gelijk op de grond.

Markering maken voor te boren gatren

Stap 4: Boor gaten voor

Vooral als je in polyester schroeft is het goed het gat voor te boren om barsten te voorkomen. Neem een boortje dat wat smaller is dan de schroeven.

Voorboren in polyester om barsten te voorkomen

Stap 5: Schroef vast

Zet het lampje vast. Als er rubber afdichtingen zijn plaats je die eerst.
Let op dat de afwatering aan de onderzijde komt!

Draai de schroeven niet al te strak in het polyester. Als je het schroefdraad dol draait, krijg je het lampje niet goed meer vast. Je kan in dat geval kiezen voor:

 • Als het past een iets dikkere schroef gebruiken
 • Repareren met polyester en opnieuw voorboren
 • Het gat eerst vullen met een kit met grote lijmkracht
 • Nieuwe gaatjes ernaast boren
Vastschroeven van contourlicht

Stap 6: Monteer kabels en lamp

Schroef de kabel vast of steek de kabelschoenen over de lipjes van de lampvoet en plaats het lampje. Soms heeft het lampje geen schroef of klemverbinding voor de kabel maar een contact waar een hulsje over schuift. Deze zogenaamde kabelschoentjes, (ook wel  AMP connector genoemd) zijn in de autohandel, camperwinkel of elektro- of bouwmarkt verkrijgbaar. Gebruik er een speciale kabelschoentang bij om een goede, veilige verbinding te maken naar de kabel. Schuif de kabelschoen na montage om de contacten van het lampje en plaats het gloeilampje zelf.

Als je nog niet eerder kabelschoentjes of verlengverbinders hebt aangeknepen, kijk dan bij ‘kabelschoen aanzetten‘.

Kabels en lampje aansluiten van contourlicht

Stap 7: Druk kap vast

Plaats nu het kapje (wit voor en rood achter). Druk het stevig aan of klik of schroef vast (afhankelijk van de uitvoering). Controleer tenslotte of het lampje ook werkt als je het licht aanzet. Bij problemen, check je het gloeilampje en de zekering voor de contourlichten.

Kap van contourlicht vastzetten

Klaar

Je hebt nu zelf je contourlicht succesvol vervangen. Heb je een defect oranje reflectorlampje aan de zijkant van je camper? Dat vervang je gemakkelijk op dezelfde manier. Het enige verschil is de kleur.

Contourlicht - eindresultaat

Kom je er niet uit?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs campertechniek
via telefoonnummer 033 – 467 70 77. Of vul het contactformulier in.

east
Neem contact op
east
Bel ons
Verder lezen
Verder lezen