Klusvideo

Hoe repareer je een grote schade aan de bumper?

Een parkeerfoutje kan gebeuren. Voor je het weet zit er een scheur of gat in je bumper. We beschrijven hoe je dit kunt repareren voor een polyester bumper. Hoe herken je of het polyester is? Polyester is vaak in glans gelakt en heeft een harde glasachtige toplaag. Bij een scheur voel je ‘glasscherpe’ randen en zie je de glasvezels zitten. Bij andere kunststoffen als PE of ABS is het materiaal vaak zachter, het vormt zich soms ook terug na de schade en zal mogelijk eerder buigen dan barsten. Voor zulke bumpers geldt deze instructie niet.

Benodigdheden

  • Polyester reparatieset
  • Duct tape
  • Schuurpapier
  • Schaar
  • Reinigingsmiddelen
Benodigdheden reparatie polyester bumper

Stap 1: Zorg dat je er goed bij kan

Op een plek als deze kunnen we mooi vanaf de ‘onzichtbare’ achterzijde repareren. Demonteer voorwerpen die je in de weg zitten. In dit geval moet de opdraaipoot worden verwijderd voordat we er van de achterkant bij kunnen.

Liggend werken onder de camper

Stap 2: Plaats deel zo vlak mogelijk terug

Zit het deel half los, probeer het dan zo goed mogelijk terug te plaatsen. Als dat niet lukt door de harde randen en rafels kan je eventueel een paar stukjes wat wegvijlen.

Positioneren half vast zittende delen

Stap 3: Zet bumper vast met duct tape

Zet de delen strak vast met duct tape, zodat het oppervlak glad is en je er verder aan kunt werken zonder dat het verschuift. Het is ook mogelijk om een lat of balk ervoor vast te knijpen met zware knijpers of een lijmklem. Als je dan van binnenuit druk uitoefent, zal het niet gauw verschuiven. Zorg dat je aan de herstelzijde voldoende ruimte rondom vrij houdt.

Vastzetten met duct tape aan de 'mooie' kant

Stap 4: Schuur op

Schuur aan de achterzijde met schuurpapier de beschadigde plek en daar waar straks polyester komt. Polyesterschuurstof is schadelijk, zorg dat je het niet inademt. Gebruik een stofmasker en/of blaas of zuig het stof constant weg.

Opschuren aan de achterkant tbv betere hechting

Stap 5: Maak schoon

Maak het reparatiegebied stof-, vuil- en vetvrij met reinigingsmiddel. Zorg dat het goed droog is voordat je verder gaat.

Schoonmaken te behandelen vlak

Stap 6: Knip glasmat

Open de reparatieset. Daarin vind je meestal:

  1. Glasvezelmat met schutfolie
  2. Polyester in blikje met tube harder
  3. Mengbeker
  4. Roerspatel
  5. Kwastje

Knip een stuk glasmat af dat rondom 3 cm groter is dan de te repareren plek. Deze mat dient straks als wapening van de reparatie.

Glasmat op maat knippen

Stap 7: Rafel randen van glasmat

Rafel de glasmat aan de buitenranden gelijkmatig uit, zodat je straks een vloeiende overgang krijgt van reparatieplek naar het omliggende gedeelte.

Rafelen van de buitenranden voor mooi verloop

Stap 8: Meng

Maak het polyester precies aan volgens voorschrift. Voeg bij de Polyester 3% verharder toe. Dus bij een hoeveelheid van 100 gram Polyester zou 3 gram verharder toegevoegd moeten worden, zodat het totaal op 103 gram uitkomt. Doe je het verkeerd, dan wordt het polyester veel te snel hard of duurt het uren. Het best kan je hierbij een weegschaaltje gebruiken dat minstens tot op de gram nauwkeurig weegt. Meng goed en ga dan gauw verder, want het polyester wordt snel hard.

Precies mengen van het polyester

Stap 9: Breng polyester aan op bumper

Het stuk waar de glasmat komt smeer je in met de gemengde polyester. Zorg voor goede ventilatie, polyesterdamp moet je niet inademen.

Laagje polyester achterop bumper aanbrengen rond de schade

Stap 10: Smeer glasmat in

Leg dan de glasmat op de folie en smeer ook de glasmat in. Deze wordt nu wat doorzichtig. Polyester wil je niet op je handen krijgen. Daarom kan je nu het best handschoenen gebruiken.

Insmeren glasmat met polyester

Stap 11: Plak glasmat op

Plak de glasmat aan de achterzijde op de reeds ingesmeerde reparatieplek, samen met de folie die aan de buitenkant komt. Vanaf de foliezijde kan je het goed aandrukken zonder dat het een smeerboel wordt.

Opplakken galsmat over beschadiging

Stap 12: Verwijder folie

Na ongeveer 20 minuten is het polyester hard. Probeer dat eerst even uit. Je kan nu de folie eraf trekken. Waar nodig kan je nog wat rafels afknippen en de ruwe plekken glad schuren.

Extra versterken
Afhankelijk van de ernst van de schade kan een verdere versteviging verstandig zijn. Bijvoorbeeld bij een gat in de bumper is dat nodig. Je kan hiervoor meerdere lagen glasvezel en polyester aanbrengen. Knip de glasmatstukjes in verschillende, oplopende grootte, zodat de dikte vloeiend verloopt.
Voor extra sterkte kan je ook aan de andere zijde van de schade een extra polyestermat aanbrengen maar dat blijft uiteraard wel zichtbaar.

beschermfolie van glasmat aftrekken

Stap 13: Werk af

Je kan nu het Duct tape aan de andere zijde afnemen. Om die kant mooi te maken kan je de gaten vullen met polyester plamuur, het geheel glad schuren en tenslotte eventueel de hele bumper opnieuw schilderen. Door het schilderen bescherm je het nieuwe polyester ook tegen intrekken van vocht en je brengt hem mooi op kleur waardoor het er weer mooi uitziet. Bekijk voor plamuren en bijwerken van een bumper onze uitleg en video.

Als je voor de reparatie onderdelen hebt gedemonteerd (opdraaipoot, achterlicht of nummerplaat), monteer deze dan weer en controleer of alles goed werkt.

Buitenzijde afwerken

Zelf doen of niet?

Deze uitleg is geschreven voor wie zélf een kleine schade wil herstellen. Dat is voordelig en geeft voldoening. Ben je niet een beetje handig, is de schade veel groter of moet het er perfect uitzien voor je nieuwe camper, dan komt er meer bij kijken en kan je overwegen naar een (camper)herstelbedrijf te gaan. Polyester reparatiematerialen kan je onder andere aanschaffen bij bouwmarkten, camperservicebedrijven en leveranciers van bootaccessoires.

beschadigde achterbumper - polyester

Kom je er niet uit?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs campertechniek
via telefoonnummer 033 – 467 70 77. Of vul het contactformulier in.

east
Neem contact op
east
Bel ons
Verder lezen
Verder lezen