7 augustus 2024
Door Marc Erwich
Het ligt op de grens van Zuid-Holland en Noord-Brabant, in de achtertuin van ‘Dordt’. Toch voelt thuis ver weg in de wildernis van Nationaal Park De Biesbosch. Navigeer je camper daarom naar dit bijzondere natuurgebied en ga op expeditie in deze Hollandse jungle.
Geen betere plek om je verkenning te beginnen dan in het BiesBosch MuseumEiland. Hier leer je namelijk hoe het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa ontstond na de Sint-Elisabethsvloed van 1421 en zie en hoor je hoe wij door de eeuwen zijn omgegaan met water.
Over omgaan met water gesproken: naast het museum ligt de ‘Biesbosch Beleving’. Dit schaalmodel van de Biesbosch – compleet met polders, dijken en stromen – maakt de waterhuishoudkundige werking van het gebied in een oogopslag inzichtelijk. Leuk voor jong en oud.
Verder is het decor een attractie op zich. Zo ligt het museum op een nieuwgevormd eiland, midden in de Biesbosch, en gehuisvest in een prijswinnend en onder het gras verstopt gebouw.
Het ideale vervolg op je ontdekkingstocht door de Biesbosch? Een vaartocht met de fluisterboot. Ja, het in dit geval gratis museumbezoek is mooi meegenomen, maar de schitterende natuur maakt deze ervaring pas echt onbetaalbaar. Muisstil glijd je over het kabbelende water en kom je via smalle kreken en sloten op de mooiste en meest ondoordringbare plekken van de Biesbosch. Zoals de sloot ‘Beneden Petrus’. Met een beetje fantasie waan je je in deze smalle en ondiepe kreek in de Everglades, maar dan zonder krokodillen.
Overigens kun je ook uitstekend zelf kapiteintje spelen. Zo zijn er op veel plekken (fluister)bootjes te huur. Is ontspannen door inspannen meer iets voor jou? Kies dan voor de kano of een roeiboot.
De Biesbosch mag dan een rivierdelta zijn met wetlands, eilanden en kreken, dat wil niet zeggen dat je er niet kunt fietsen. Sterker nog: de fiets is juist perfect als je meer van het liefst 9.000 hectare grote natuurgebied wilt zien. Helemaal sinds de aanleg van fietspaden aan de noordkant van de Biesbosch. Hierdoor is een Rondje Biesbosch mogelijk.
Een kans die je moet grijpen, want tijdens dit rondje is het 55 km lang genieten van afwisselende natuur en mooie uitzichten. Echte diehards verlengen de route met de extra oranje lussen. Tip: check voor vertrek of de pontjes in de vaart zijn.
Met de benenwagen beleef je een gebied altijd net wat anders. Rustiger. Relaxter. En bewuster. Doorkruis het unieke getijdengebied daarom zeker ook te voet. Kan makkelijk, want de Biesbosch telt veel wandelroutes.
Volg bijvoorbeeld het Jantjespad. Deze 4 kilometer lange route toont je de verschillende landschappen van de Biesbosch en geeft je mooie doorkijkjes naar de Nieuwe Merwede. Er komen een paar kilometer bij als je start vanaf MuseumEiland. Of kies je liever voor een van de twaalf etappes van het Biesboschpad? Bijzonder: dit 169 km lange streekpad volgt ongeveer de contouren van hoever het water kwam tijdens de verwoestende Sint-Elisabethsvloed in 1421.
Otters, vossen, boommarters, waterbuffels, reeën, zeearenden: de Biesbosch kent een rijke dierenwereld. Maar de meest beroemde Biesboschbewoner is ongetwijfeld de bever. Het grootste knaagdier van Europa en hét icoon van de Biesbosch. Na een succesvolle herintroductie in 1988 leven er inmiddels zo’n 300 bevers in het gebied. Je hebt dus best kans om er onderweg eentje tegen te komen. Helemaal als je ‘s avonds meegaat met een speciale bevertocht.
De Biesbosch is ook een vogelparadijs. Het hele jaar door is het een komen en gaan van allerlei soorten vogels. Verspreid over het gebied staan vogelkijkhutten, vanwaar je de gevleugelde vrienden het beste ziet. Zeker als je een verrekijker bij je hebt. En wie weet spot je wel de visarend of de nog grotere zeearend.
In ‘Rondje Zwerven’ in het magazine Kampeerauto 6-2024 lees je meer over de Biesbosch. De gpx-routebestanden zijn gebaseerd op dit artikel.
Meer informatie over het downloaden van gpx-bestanden staat hier.