Huisdier mee op reis


Bijna een kwart van de NKC-leden neemt op campervakantie regelmatig een hond mee en een enkeling neemt de kat mee op reis, zo blijkt uit onderzoek. Als de dieren de landsgrenzen passeren, moet het baasje de nodige maatregelen nemen, want ieder land heeft eigen verordeningen. Wat zijn de regels in Europa?

Voor honden, katten en fretten gelden binnen de landen van de Europese Unie sinds juli 2004 drie algemene regels: de hond, kat of fret moet een Europees dierenpaspoort hebben, dat alleen nog door de dierenarts uitgegeven mag worden; het dier moet gechipt zijn; en zijn ingeënt tegen rabiës, ofwel hondsdolheid. Dit laatste moet tenminste 21 dagen voor aanvang van de reis.

Dit lijkt vrij overzichtelijk, maar een behoorlijk aantal EU-landen heeft aanvullende regels en buiten de EU gelden weer andere wetten. De camperaar heeft bovendien niet alleen met het land van eindbestemming te maken, maar ook met alle landen waar de reis doorheen gaat. Nog lastiger wordt het als het gaat om dieren als konijnen, kleine knaagdieren, vogels, vissen, amfibieën en reptielen. Daarvoor zijn er geen algemeen geldende regels, ook niet binnen de EU. In veel gevallen is een gezondheidsverklaring van de dierenarts voldoende, maar soms gelden specifieke eisen per diersoort. De ambassade van het land kan informatie verstrekken. Ook voor reizen naar verre landen is het verstandig om hiermee contact op te nemen.

Puppies

In de Europese Unie zijn veel uitzonderingen voor dieren jonger dan drie maanden. Ze zijn niet welkom in Zweden, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Letland, Frankrijk, Italië, Malta, Polen en Oekraïne. In Noorwegen worden deze dieren alleen in uitzonderingsgevallen toegelaten en in Spanje moeten ze drie maanden en drie weken oud zijn. Mogen deze dieren wel het land in, dan hoeven ze doorgaans niet ingeënt te zijn tegen hondsdolheid, op voorwaarde dat het moederdier aanwezig is, of er een verklaring is dat zowel het jonge dier als de moeder niet in contact zijn geweest met mogelijk besmette dieren. Deze regel geldt in Finland, Estland, Litouwen, België, Luxemburg, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Portugal, Slovenië, Kroatië, Griekenland, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Bulgarije, en Roemenië.

Strenge regels

IJsland is in Europa het strengst. Huisdieren mogen hier alleen het land in met toestemming van het Ministerie van Landbouw en moeten dan nog minimaal vier maanden in quarantaine. Verder zijn allerlei inentingen en tests nodig. De Scandinavische landen behoren ook tot de strenge landen. In Noorwegen moet de hond of kat ontwormd worden, volgens heel specifieke regels. Het dier moet minimaal zes aaneengesloten maanden hebben verbleven in een EU-land of in een land dat is aangesloten bij de Europese Vrijhandelsassociatie (EVA): IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland. Deze laatste regel geldt ook voor Zweden. In Finland moet het dier behandeld worden tegen wormen en de hond ook tegen lintworm. Dit moet tussen de één en vijf dagen voor aankomst in Finland gebeuren. In Denemarken moet voor andere dieren dan een hond, kat of fret een invoervergunning aangevraagd worden. En op de Faeröer Eilanden is de invoer van alle dieren verboden. Ook in het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Malta moet een dierenarts de hond één tot vijf dagen voor aankomst ontwormen. Deze verplichting geldt eveneens voor Cyprus, alleen moet dit 24 tot 48 uur voor binnenkomst gebeuren. Gaat het dier mee naar Oekraïne, dan is een bloedtest op toxoplasmose verplicht. Tot slot moet voor vertrek naar de landen Servië, Montenegro, Marokko en Oekraïne met behulp van een bloedtest de zogeheten rabiëstiter bepaald worden. Zonder test kan het dier wel vertrekken naar deze landen, maar de hond of kat mag Nederland alleen weer in als met een bloedtiterbepaling is aangetoond dat het dier al goed beschermd was voordat het naar een met rabiës besmet land vertrok. Dus zonder test vooraf komt het dier Nederland niet meer in.

Ziektes

Rabiës tast de hersenen aan en is een serieuze bedreiging voor de gezondheid van mens en dier. Alle zoogdieren kunnen het krijgen, dus mensen ook. De ziekte wordt verspreid door speeksel van besmette dieren, door middel van likken, krabben en bijten. Jaarlijks moeten er wereldwijd zo’n twee miljoen mensen behandeld worden, omdat ze mogelijk besmet zijn geraakt. Het aantal doden loopt jaarlijks in de tienduizenden. Europa is grotendeels rabiësvrij, alhoewel de ziekte recent weer is opgedoken in Spanje.
En veel landen willen dat graag zo houden, vandaar de strenge regels in bijvoorbeeld IJsland en Scandinavië. In sommige landen van Oost-Europa en landen buiten Europa komt rabiës nog voor bij straathonden en vossen. Dat is de reden waarom Nederland bij een aantal landen een extra bloedtest eist. Maar hondsdolheid is niet de enige bedreiging voor de dieren in het buitenland: teken vormen een steeds groter gevaar. Risicogebieden zijn Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Spanje. Er zijn voldoende middelen op de markt om te voorkomen dat dieren teken oplopen. Vaak helpen deze middelen ook tegen zandvliegen, die een parasiet kunnen overbrengen en vooral in de schemeruren actief zijn in de landen rondom de Middellandse Zee. Ook hartwormmuggen, die vooral voorkomen in Zuid-Europa, vormen een gevaar voor de gezondheid van hond en kat. Behandeling voor vertrek en na terugkomst wordt aanbevolen.

Vervoer

Als dan aan alle enge ziektes is gedacht, zijn er voor hondenbezitters in veel landen nog aanvullende bepalingen en eisen, bijvoorbeeld voor het vervoer van het dier. In Nederland en veel andere landen wordt de algemene regel gehanteerd dat bestuurders niet afgeleid mogen worden en dat het vervoer van huisdieren dus niet tot gevaarlijke situaties of verkeershinder mag leiden. Maar in Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Liechtenstein, Spanje en Italië moet het dier in een speciale gordel op de achterbank, achter een net of rek in de achterbak of in een transportbox. Voor sommige landen is het aantal dieren dat je mag invoeren beperkt. In Oostenrijk maximaal drie en in België, Frankrijk en Zwitserland ligt dat aantal op vijf.

Kijk voor meer informatie over het vervoer van huisdieren in auto en camper op deze site.

Schofthoogte, muilkorf en vechthonden

Met name de vechthondenrassen worden in sommige landen geweerd. De pitbull wordt
vaak genoemd, maar er zijn meer rassen. In Noorwegen, Zweden, Denemarken, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje en Kroatië zijn bepaalde hondenrassen niet welkom. Ze mogen Zwitserland weer wel in, maar alleen met een muilkorf. Dit geldt in Frankrijk en Spanje ook voor een aantal rassen. In sommige andere landen is de muilkorf voor alle honden verplicht, of er is een aanlijnplicht. In Duitsland moeten honden zwaarder dan twintig kilogram of honden met een schofthoogte van meer dan veertig centimeter altijd aangelijnd zijn en een muilkorf bij zich hebben. In Tsjechië, Slowakije en Hongarije moet je de muilkorf altijd bij je hebben en in het openbaar vervoer is het verplicht de hond te muilkorven. In Frankrijk moet je de muilkorf bij je hebben in het openbaar vervoer.  Als de hond gebruik mag maken van het openbaar vervoer in Kroatië en Portugal, dan moet deze gemuilkorfd zijn. In Italië geldt dit voor alle openbare gelegenheden.   

Hondvriendelijk

Als dan aan alle regels is voldaan, kan de vakantie met het huisdier beginnen. België wordt algemeen gezien als een hondvriendelijk land. Meestal is de hond welkom in restaurants en winkels. Voor vele andere landen geldt dit ook. Maar het is natuurlijk verstandig om vooraf even toestemming te vragen. Ook voor het openbaar vervoer is het verstandig vooraf navraag te doen. Als kleine honden op schoot worden genomen of in een mand of tas worden vervoerd, mogen ze soms gratis mee. Voor grote honden geldt vaak half geld.

Tot slot: in veel landen zijn honden niet welkom op de stranden, zeker niet op de drukke toeristenstranden. 

Meer informatie over reizen met dieren, ook per land,  is te vinden op de site van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren. Op de website  van Dogs Included veel nuttige tips over het reizen met een hond.