Rijden met een buitenlandse (huur)camper in Nederland

Wanneer je als ingezetene van Nederland op de Nederlandse weg rijdt met een camper die is geregistreerd buiten Nederland, ben je in principe verplicht om BPM en motorrijtuigenbelasting te betalen.

 

Fiscale vrijstelling

Rijd je in een in het buitenland gehuurde camper die is geregistreerd buiten Nederland? Dan is het (per huishouden) toegestaan om met deze kampeerauto maximaal twee weken op de Nederlandse weg rijden. Je bent dan vrijgesteld van het betalen van BPM en motorrijtuigenbelasting. De vrijstelling is één keer per jaar verkrijgbaar.

Let op! Om voor deze vrijstelling in aanmerking te komen, moet je dit vóór het gebruik van de weg elektronisch melden bij de Belastingdienst via ‘Vrijstelling voor BPM en motorrijtuigenbelasting bij kortstondig gebruik. De digitale vrijstelling kan per direct ingaan. Bewaar de print van dit formulier in de camper tijdens de vrijstellingsperiode.

Langer dan veertien dagen

Als na veertien dagen de termijn van de ontheffing is verstreken, mag de camper niet meer in Nederland zijn. Mocht de camper toch fysiek aanwezig blijven in Nederland, dan dien je onder alle omstandigheden aangifte te doen voor BPM en motorrijtuigenbelasting.