BPM

Wanneer je in Nederland een nieuwe camper koopt of een gebruikt model importeert uit het buitenland moet je BPM betalen. BPM is de belasting van personenauto’s en motorrijwielen.

 

Fiscaal begrip kampeerauto

Een kampeerauto is voor de BPM een personenauto. Maar wat verstaat de fiscus onder een kampeerauto? Op de website van de Belastingdienst staat een uitgebreide omschrijving van alle inrichtingseisen.

Waardebepaling camper

Van een in het buitenland geregistreerd en gebruikt motorrijtuig dat voor het eerst in Nederland wordt geregistreerd, kan de waarde van de auto op verschillende manieren worden vastgesteld. Je mag zelf de voordeligste methode kiezen en betaalt BPM over de verkregen waarde van de auto. Op de website van de Belastingdienst staan tips hoe je het gunstige BPM-tarief bepaalt.

BPM berekenen

Nieuwsgierig naar de hoogte van het BPM-bedrag? Dankzij een hulpmiddel van de Belastingdienst kun je via een aantal stappen zelf de BPM berekenen van de geïmporteerde occasion.

Afschrijving met koerslijst, taxatierapport of forfaitaire tabel

Wil je de korting op de bruto BPM van een gebruikt motorrijtuig vaststellen? Dan maakt het uit of dit motorrijtuig een buitenlands of een Nederlands kenteken heeft, en waar het gebruikt is. Lees op de website van de Belastingdienst meer over afschrijving op basis van koerslijst, taxatierapport of forfaitaire tabel.

BPM-formulieren

De Belastingdienst heeft een handig overzicht gemaakt van alle formulieren BPM.

BPM-aangifte laten verzorgen

Er zijn bedrijven die de BPM-aangifte kunnen verzorgen. Een voorbeeld van een bedrijf dat dit doet is Autotelex. Zij kunnen eventueel ook de import van een voertuig begeleiden. Op de website vind je antwoord op veel vragen over BPM en import van voertuigen.

Invoer en ombouw kampeerauto

Lees alles over de invoer en ombouw van een kampeerauto en de fiscale verplichtingen op de website van de RDW.

Nieuw of gebruikt?

Voor een nieuwe of weinig gebruikte kampeerauto moet men BTW afdragen. Voor een camper geldt dat deze zes maanden of minder in gebruik is, of niet meer dan zesduizend kilometer heeft gereden.

BTW afdracht

Buitenlandse leveranciers in EU-lidstaten kunnen bij verkoop van nieuwe campers aan inwoners van een ander EU-land het 0% BTW-tarief hanteren. Informeer hiernaar bij deze leverancier zodat je niet het risico loopt tweemaal het BTW-tarief te betalen.