Water en sanitair - Toilet


Inhoudsopgave - Water en sanitair


Toilet

Inleiding

Onze hedendaagse kampeerauto is veelal uitgerust met een cassettetoilet. Ook de draagbare toiletten worden toegepast.

De draagbare toiletten staan onder meer bekend onder de namen Porta Potti van Thetford, de Bi Pot van Fiamma en de Sanipottie van Dometic. Dit type toiletten zijn niet permanent bevestigd.

Het cassettetoilet behoort tot het inbouw type en is dan ook permanent bevestigd. Thetford levert de C 200 en de C 400 series en Dometic de CT 3000 series. Deze type toiletten zijn uitgerust met een uitneembare afvaltank.

Daarnaast zijn er vaste toiletten die zijn aangesloten op een vaste afvaltank. Deze zijn veelal vacuum bediend. In grote kampeerauto's, zoals de expeditie-uitvoeringen, kan men dit type toilet aantreffen.

Hierna informeren wij u in algemene zin over de draagbare en cassette toiletten.

Draagbare toiletten

Toilet

Ook wel Porta Potti genoemd. Dit type toilet wordt zowel toegepast in de kampeerauto als in de caravan. Het toilet bestaat uit twee hoofdonderdelen. Het bovenste deel bestaat uit de spoelwatertank en de toiletpot. De toiletpot heeft een afneembare bril en deksel en wordt gevuld met spoelvloeistof.

Het onderste deel is de afvaltank, die voorzien is van een draaibare schenktuit. Via deze tuit wordt de tank gevuld met afbraakvloeistof voor de vaste bestanddelen.

Toilet

De twee delen zijn eenvoudig met elkaar te koppelen en te ontkoppelen. Na het ontkoppelen van de beide delen kan via de schenktuit toiletvloeistof in de afvaltank worden toegevoegd.

Deze toevoeging onderdrukt de onaangename geurtjes, bevorderen de afbraak van vaste bestanddelen en toiletpapier en reduceren de gasvorming.

Toiletvloeistof

Toilet

Thetford adviseert bijvoorbeeld Aqua Kem Blue en voor de winter Aqua Kem Green. Dit laatste product blijft vloeibaar tot -20 °C.

De toegevoegde vloeistof reinigt de afvaltank en beschemt de bewegende delen.

De vloeistoffen zijn getest en voldoen aan de Europese en landelijke normen en zijn voorzien van een Milieukeur.

De producten zijn biologisch afbreekbaar en geschikt voor de rioolwaterverwerkingssystemen.

  • Wie na het legen van het toilet een borrelglaasje azijn, een kneepje zeepsop en pakweg een liter water in de tank doet, heeft geen chemicaliën nodig. De azijn breekt de vaste massa af, het zeepsop voorkomt stank. Bij het legen wordt een behoorlijk homogene, vloeibare massa uitgestort, die in een biologische beerput geen kwaad kan en uiteraard ook niet in een speciale daarvoor gemaakte stortplaats voor het legen van chemische toiletten. 

Spoelwatervloeistof

Toilet

De spoelwatertank wordt gevuld met water en een toiletverzorgingsproduct. Thetford adviseert Aqua Rinse te gebruiken.

Deze toevoeging heeft een bepaalde geur en houdt het spoelwater fris.

Het laat een beschermend laagje achter om aanslag in het systeem te voorkomen te voorkomen. Bovendien smeert het de schuif van de afvalwatertank.

Het gebruik

Toilet

In zijn algemeenheid gaat dat als volgt. Echter per merk en type kunnen er verschillen zijn. Raadpleeg altijd de meegeleverde servicesinstructie.

Door een vergrendeling te verschuiven kan de spoelwatertank van de afvaltank worden gescheiden. Draai de schenktuit omhoog en voeg de vloeistof voor de afvaltank en water toe. Vervolgens de schenktuit terugdraaien en de dop vastdraaien. Daarna de beide delen met elkaar koppelen.

Vul vervolgens de spoelwatertank met schoon water en voeg de vloeistof toe. Vòòr het gebruik eerst even de schuif van de afvaltank (deze zit aan de voorzijde), met gesloten deksel, een keer open en sluiten. Hiermee wordt het drukverschil in het toilet tegen gegaan.

Gebruik geen normaal toiletpapier. Dit kan namelijk verstoppingen veroorzaken. Gebruik daarentegen sneloplossend toiletpapier. Gebruik de pomp om te spoelen. Dit kan een balgpomp, een zuigerpomp of een elektrische pomp zijn.

Het legen van de afvaltank

Toilet

Sommige draagbare toiletten hebben een niveau-indicator, die een kleursignaal aangeeft wanneer de afvaltank moet worden geleegd. Open de schuif om afval te lozen en sluit de schuif na het gebruik. Breng de afvaltank naar een toegestane stortplaats of een normaal toilet, om deze te legen.

Leeg de afvaltank via de draaibare schenktuit. Druk de beluchtingsknop in om spatten te voorkomen. Dit doet u alleen als de schenktuit naar beneden wijst.

Onderhoud

Voor de winterstalling reinig je eerst het toilet en berg hem droog op. Verwijder de batterijen wanneer er een elektrisch bediende pomp aanwezig is. Smeer de dichtingen in met een geadviseerd middel voor het toilet. Het gebruik van de huis- tuin- en keukenmiddelen raden wij af. Dit vanwege eventuele beschadigingen aan de afdichtingen en het overig materiaal.

Handleidingen en documentatie