Waar gas verkrijgbaar


Op deze pagina vind je meer informatie over het vullen van gasflessen.

In Nederland en elders in Europa, is een netwerk van gasvulstations voor het vullen van gasflessen. Dit zijn flessen met één opening voor vullen en afname van gas. Het vullen van deze gasflessen bij een LPG-tankstation langs de weg is in Nederland verboden.

Dit verbod heeft te maken met veiligheid. Dit type gasfles heeft geen 80% vulbegrenzer waardoor de kans bestaat dat de fles tot maximaal 100% wordt gevuld. Een 100% gevulde gasfles kan bij toename van de buitentemperatuur op een bepaald moment openscheuren of zelfs uit elkaar knallen. Er ontstaat gaslekkage met kans op brandgevaar en eventueel lichamelijk letsel.

Het vullen van de dampgastank en de -tankfles, waarvan de LPG-inhoud wordt gebruikt voor verwarmingssystemen in kampeerauto's die tijdens het rijden kunnen branden, wordt door de pomphouders van LPG-tankstations gedoogd. Onder voorwaarde dat:

  • de drukhouder een 80% vulbegrenzer heeft
  • de drukhouder een overdrukbeveiliging heeft en
  • de drukhouder via een buitenvulaansluiting wordt gevuld.

De gecertificeerde dampgastanks en -tankflessen hebben afzonderlijke openingen voor vullen en afname en hebben allemaal een 80% vulbegrenzer en een overdrukbeveiliging. De kans op 100% vullen van deze drukhouders is dan ook uitgesloten.

De drukhouders zijn dan ook op dezelfde veilige wijze te vullen als de drukhouders van autogasinstallaties en de wisseltanks van de vorkheftrucks, waar het LPG als motorbrandstof wordt gebruikt.

Voor het vloeibaar gas (LPG) geldt in Nederland het accijnstarief. Voor de fiscus maakt het niet uit bij welk station het vloeibaar gas wordt betrokken. Zij loopt immers geen inkomsten mis.

Dit is ook de reden dat de pomphouders langs de weg het vullen van deze drukhouders gedogen. Onder voorwaarde zoals hierboven is omschreven. Waarmee de veiligheid gelijkwaardig is aan het vullen van autogastanks.

Gasflessen in het buitenland

De gasflessen, die in Europa worden gebruikt voor het vullen, het vervoer en het huishoudelijk gebruik van gas zijn feitelijk "transporteerbare drukvaten". Het is een verpakkingsvorm waarvoor specifieke eisen gelden.

De gasflessen hebben onder meer het keurmerk π (pi) en een keuringsinterval van 10 of 15 jaar. Op de "schouder" of op de "kraag" van de gasfles staat dit te lezen. Hier vindt je meer informatie over de gasfles.

Het is verstandig een set euronippels aan te schaffen (bij de grotere kampeerzaken verkrijgbaar) die op de meeste buitenlandse flessen passen. Een set bevat vier verschillende soorten nippels. In geval van nood kun je dan in het buitenland een vreemde fles huren en op de gasinstallatie aansluiten.

Verloopnippels Aansluiten Op Buitenlandse Gasfles

Daarnaast is er een set verloopnippels om in het buitenland de mogelijkheid te hebben de gasfles te laten vullen.
Verloopnippels Vullen Gastank


LPG-adapters voor Europa
Gasflesaansluitingen, informatie Truma

 Aanvullingen op onderstaand overzicht zijn welkom op advies@nkc.nl

België

Belgische flessen zijn identiek aan de Duitse fles.

Denemarken

Duitse flessen kunnen niet worden gevuld. BP-Gas heeft Duitse flessen die omgewisseld kunnen worden. Informatie: telefoon 0045/894877 00.

Duitsland

Duitse DIN flessen komen overeen met de Nederlandse DIN flessen. Vullen zal doorgaans geen probleem zijn.

Finland

Flessen met Epsilon-markering (E) worden gevuld. Finse flessen hebben DIN-aansluitingen.

Frankrijk

Buitenlandse flessen worden niet gevuld of omgewisseld. Franse flessen kunnen met behulp van de Euro-aansluitingen- set worden gebruikt.

Griekenland

Duitse flessen kunnen met de Euro-vulset bij vele gastankstations worden gevuld.

Groot-Brittannië

Duitse flessen worden niet gevuld. De aansluitingen verschillen per aanbieder. Calor heeft een uitgebreid netwerk en verkoopt ook adapters.

Hongarije

Omwisselen en vullen is mogelijk. De flessen komen overeen met de Duitse fles.

Italië

De aansluitschroefdraden verschillen per aanbieder. Zorg voor een Euro-vul- en aansluitset aan boord. Wij ontvangen meldingen (2014) dat het in Italië niet meer is toegestaan LPG-tanks bij een tankstation te vullen als het gas  huishoudelijk wordt gebruikt. Een buitenvulaansluiting kan oplossing bieden (geen garantie). Een gasvulbedrijf zou uitkomst moeten bieden.

IJsland

Bij Esso in Reijkjavik (Sundahöfn) kunnen grijze Duitse flessen gevuld worden. Ook bij het N1 tankstation aan de Holtavegur kan men deze fles wisselen. Ruilen en vullen ook bij het N1 station in Akureyri> Flessen zijn ook verkrijgbaar bij N1 in Reyðarfjörður waar de veerboot aankomt. Ook zou men in Hafnarfjörður achter de Aluminiumfabriek flessen kunnen laten vullen.
De gele IJslandse flessen kunnen met een extra rubberring, verkrijgbaar bij Esso op IJsland aangesloten worden op de drukregelaar. (Info ADAC)

Kroatië

Flessen waarvan de keuring niet ouder dan vijf jaar is, worden in de vestigingen van INA en voor een deel in particuliere bedrijven gevuld.

Nederland

Omwisselen en vullen mogelijk. De flessen komen overeen met de Duitse fles. Kijk voor gasvulbedrijven kaart met Nederlandse en Europese gasvulbedijven.

Noorwegen

Het is slechts beperkt mogelijk de Duitse flessen bij te laten vullen. Bij AGA AS kunt u een Noorse adapter aanschaffen. De flessen kunnen tegen betaling van statiegeld worden geleend en aan het eind van de vakantie weer worden ingeleverd. Informatie bij AGA AS, fax 0047/22027805, en Statoil via fax 00 47/22 96 22 10. Tanks worden gevuld, het aantal gastankstations is echter dun gezaaid.

Op de NKC kaart met Europese gasvuladressen zijn adressen te vinden die wij van camperaars hebben ontvangen.

Gasleveranciers in Noorwegen:
Website AGA Gas
Website LPG Norge
LPG vulsatations met informatie of flessen gevuld worden

Oostenrijk

Oostenrijkse flessen komen overeen met de Duitse fles.

Polen

Omwisselen en vullen mogelijk. De flessen komen overeen met de Duitse fles.

Portugal

Portugese gasflessen kunnen tegen statiegeld worden geleend. Bij gas- vulstations met een blauwe olifant als logo schijnen Duitse flessen te worden gevuld. Zij moeten hierbij wel in de gasflessenkast staan.

Klik hier voor gasvulbedrijven zuid Portugal.

Slovenië

Duitse gasflessen en -tanks worden gevuld.

Spanje

Hier mogen geen buitenlandse flessen en tanks worden gevuld. Volgens de ADAC kunnen vakantiegangers bij de gasleverancier Repsol een X-polis afsluiten. De gasaansluiting wordt dan aangepast voor het aansluiten van de Spaanse flessen. De gasflessen kunnen worden gehuurd en aan het eind weer geretourneerd worden. Bij gastankstations moet de aansluiting door een Spaanse technicus worden aangepast. Informatie: telefoon 00 34/9 01 10 01 00. Als alternatief kunt u de zes-kilo-statieflessen van Repsol gebruiken. De fleskranen kunnen volgens ADAC via normaal verkrijgbare aansluitkoppen (verkrijgbaar bij ijzerhandels) en adapters (adapter Alemania) worden gebruikt.

Gasleveranciers in Spanje:
Website Cepsa
Website Repsol

Aanvullende tip.
Bij een bouwmarkt kan een reduceerventiel gekocht worden dat aangesloten kan worden op de gasleiding van de camper. In combinatie met een Spaanse gasfles is dit een prijsvriendelijke oplossing.

Spanje3 Spanje4
Spanje1 Spanje2

 

Tsjechië 

Flessen en tanks kunnen opnieuw worden gevuld.

Turkije

In Turkije zijn LPG tankstations waar men soms de gastank kan laten vullen. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om bij Ipragaz een fles en adapter met slang te kopen. Aan het einde van uw bedrijf kunnen deze geretourneerd worden. Men zou de borg terug kunnen krijgen.

Zweden

Duitse flessen kunnen niet worden gevuld. Alternatief volgens lezers: aanschaf van een adapter van de firma Air Liquide, waarmee Zweedse zes- en elf-kilo-flessen kunnen worden gebruikt. Deze passen niet altijd in Duitse gasflessenkasten.

Zwitserland

Vullen in uitzonderings- gevallen met behulp van een adapter. Zwitserse gasflessen met druk- regelaar kunnen worden gehuurd. Informatie: Shell Gas, telefoon 0041/327587555 - 0041/327587555.

 

De NKC werkt aan een overzicht van Nederlandse en Europese gasvulbedrijven. Klik hier voor dat overzicht. Aanvullingen op dit overzicht zijn welkom en kunnen gemaild worden naar advies@nkc.nl.

Links naar gasvulstations buitenland:

 Gerelateerde informatie