Dampgastank voor LPG


Velen hebben de traditionele handelspropaan- en -butaanfles afgezworen. Daarvoor in de plaats gebruikt men de dampgastank of -tankfles. Dit zijn drukhouders met meerdere openingen, waaronder een overdrukbeveiliging en een 80% vulbegrenzer. Het is een veel toegepaste vorm van opslag. De tanks en flessen worden gevuld met vloeibaar gas.

Het vullen van de drukhouder gaat op dezelfde veilige wijze als het vullen van de tank die voor de opslag van het handelsgas Autogas/LPG wordt gebruikt. Qua constructie en veiligheid voldoen ze aan dezelfde productie- en beproevingseisen.

Het vullen van de drukhouder gaat via de 80% vulbegrenzer. Het is dan ook onmogelijk de tank tot 100% te vullen. De drukhouder heeft ook een overdrukbeveiliging. Bij brand blaast de inhoud van de tank af.

Dampgastank en dampgastankfles

Op de dampgastank (de liggende drukhouder) en de dampgastankfles (de staande drukhouder) staat Propaan vermeld. Dat wil zeggen dat deze met de gasmengsels A en C (LPG/Autogas) gevuld kunnen worden. Deze drukvaten zijn veilig op druk te vullen.

Dampgastank De dampgastank. De inhoud varieert tussen de 20 en 200 liter. 
Dampgastankfles De dampgastankfles. Bij 80% vulling zit er ca. 22 liter gas in, ca. 11 kg. 

 

Het principe

Liggende drukhouder

Doorsnede liggende drukhouder. 1. Drijver van de niveaumeter. 2. Drijver van de 80% vulbegrenzer. 3. De afnamepijp voor afname van het gas in de dampfase. 3a. Het dempingskapje. Om te voorkomen dat er vloeibaar gas de afnamepijp in komt. 4. De afblaaspijp. Deze zit in de dampfase en is aangesloten op de overdrukklep. De overdrukklep blaast af bij ca 25 bar en blaast gas in damp af. 

Staande drukhouder Doorsnede staande drukhouder. 1. Buitenvulaansluiting 2. Aansluiting voor de afname naar de verbruikers. 3. Drijver van de 80% vulbegrenzer. 4. Drijver van de niveaumeter.

 

Het vullen

In de meeste landen van Europa is LPG/Autogas verkrijgbaar. Het vullen van de dampgastank en -tankfles gaat via een speciale adapter, waaraan de vulslang van de afleveringspomp wordt gekoppeld. Zoals aangegeven onder ‘Welk gas in de tank’ is het in Nederland verboden zelf LPG voor huishoudelijk gebruik bij een tankstation te vullen.

Deze adapters zijn onder meer bij de ANWB en grote kampeerzaken verkrijgbaar.

LPG-adapters voor Europa

Adapter Europa Adapter Italië Adapter Bajonet Adapter Spanje / Portugal
Adapter Europa Adapter Italië Adapter Bajonet Adapter Spanje
Belgie, Duitsland, Engeland, Ierland, Noord-Ierland, Luxemburg, Schotland en Wales. Ook bij enkele stations in Nederland, polen en Zwitserland. Denemarken, Griekenland, Frankrijk, Italië, Hongarije, Bosnië-Herzegowina, Kroatie, Servië, Montenegro, Slowakije, Turkije, Polen, Zweden, Portugal en Tsjechië. Nederland, Noorwegen, Spanje, Engeland en Schotland. Bij sommige tankstations in Spanje en Portugal is deze nieuwe Europa standaard x W21,8 nippel nodig. Onder andere verkrijgbaar bij vogelsautogas.nl en gaswinkel.com.

 

Vakkundige installatie

Nog steeds worden er omgebouwde autogastanks gemonteerd. Dat raden wij ten zeerste af. Bovendien is de installatie niet in overeenstemming met de NPR 2577.

Een gasinstallatie moet vakkundig zijn geïnstalleerd en met de juiste tank of fles uitgerust zijn.

Gerelateerde informatie