Met de camper naar Turkije

Bij veel Nederlanders is Turkije bekend van badplaatsen als Antalya en Bodrum. Maar Turkije biedt meer: de prachtige bergketens in Cappadocië, de historische plaats Efeze en de bruisende metropool Istanbul.

Overnachten

  • Overnachten in Turkije kan op campings. Kijk voor de camperlocaties op Campercontact
  • Vrij kamperen is verboden.
  • Overnachten op parkeerplaatsen is verboden.

Algemene Informatie

Betaalmiddel Turkse Lira en Euro
Landnummer +90

Alarmnummers

112

 

Nederlandse Ambassade

 

 

Nederlands Consulaat

A: Hilal Mahallesi Turan Güneş Blv, Hollanda Cd. 5, 06550 Yildiz, Ankara 
T: +90 312 409 1800 (24/7 bereikbaar)

E: [email protected] 

 

A: Istiklal Caddesi 197, 34433 Beyoglu, Istanbul (24/7 bereikbaar) 
T: +90 212 393 2121 

 

Verkeersbureau

Kijk voor meer toeristische informatie op Welkom in Turkije

Pechhulp

Bel de alarmcentrale van je camperverzekering voor pechhulp. Zet vooraf het telefoonnummer in je telefoon en houdt deze altijd in de buurt. 

 

Verplicht meenemen

Een twee gevarendriehoeken, veiligheidshesje, verbanddoos, brandblusser en reservewiel zijn verplicht in Turkije.

Voor andere benodigde documenten, kijk op de website van de rijksoverheid en neem contact op met de ambassade voor de meest recente informatie.

Wegen en verkeer 

Tol

In Turkije moet tol worden betaald op de meeste snelwegen en enkele bruggen. Dit gaat via het elektronische betaalsysteem, Hizli Geçis Sistemi (HGS). Kies dan ook altijd een tolpoortje met de vermelding HSG (niet OGS). De prepaid vignetten of kaarten zijn verkrijgbaar en op te laden bij postkantoren, banken, tankstations of servicestations langs de snelweg. Opladen is ook mogelijk bij de tolstations.

Op de Fatih-Sultan-Mehmetbrug en de brug over de Bosporus moet alleen richting Azië tol betaald worden. Verder zijn er nog een paar afzonderlijke toltrajecten.

Brandstof

  Type  Beschikbaarheid
Diesel B7 (ma. 7% bio) Goed
LPG   Goed (4000+ locaties)
E-laadpalen   Beperkt  (2200+ locaties)

 

Om LPG te kunnen tanken is een koppelstuk (dish) nodig. Een overzicht van lpg stations in Turkije.

Rijden in winterse omstandigheden

Gebruik van winterbanden is niet verplicht. Het wordt aangeraden winterbanden te gebruiken als sneeuwrijke gebieden worden bezocht. Bij winterse omstandigheden kan lokaal het gebruik van sneeuwkettingen worden verplicht. Spijkerbanden zijn toegestaan bij winterse omstandigheden. 

Maximumsnelheden

De maximum campersnelheden in Turkije:

  ≤ 3,5 ton

> 3,5 ton tot < 7,5 ton

Binnen bebouwde kom 50 km/u

50 km/u

Buiten bebouwde kom 90 km/u 90 km/u
Autowegen 110 km/u 90 km/u
Snelwegen 120 km/u 90 km/u

Alcohol

Een bestuurder van een camper (geregistreerd als personenauto, M1) zonder aanhangwagen mag u 0,5 promille alcohol in het bloed hebben. Voor alle andere bestuurders geldt een absoluut alcoholverbod.

Huisdier mee op reis

Neem voordat je op pad gaat met je huisdier kennis van alle regels die gelden in de landen waar je naartoe gaat. Lees hierover meer op ‘Huisdier mee in de camper’.

Overige (camper)reistips

  • Ga vóór de reis na waar vulstations zijn of waar gasflessen te koop zijn. In Turkije is het vrij gemakkelijk een gasfles te laten vullen omdat huishoudens ook gasflessen gebruiken.
  • Informeer bij u zorgverzekeraar of een Verdragsformulier 111 nodig is. Dit formulier kan uw zorgverzekeraar verstrekken wanneer de Europese Zorgkaart (EHIC) niet erkend wordt. Soms kunt u dit vooraf aanvragen of anders wordt het afgegeven zodra spoedeisende medische zorg nodig is. 

Checklist

Klaar om te gaan, maar bang dat je iets bent vergeten? Neem dan onze ‘Checklist reizen met een camper’ door en ga goed voorbereid op reis.