Met de camper naar Slovenië

Slovenië is een gevarieerd land. Hoofdstad Ljubljana bruist, terwijl Bled de grandeur van oude tijden ademt. De natuur is veelal adembenemend, de stilte oorverdovend. Trots zijn de Slovenen op hun Triglav Nationaal Park, genoemd naar de driekoppige berg der bergen van Slovenië. Voert dat te ver, geniet dan van de smaragdgroene rivier Soča, die er haar weg baant naar Italië.

Overnachten

  • Overnachten in Slovenië kan op speciaal daarvoor ingerichte en aangewezen parkeerplaatsen en op campings. Kijk voor de camperlocaties op Campercontact
  • Vrij kamperen is verboden, ook bij particulieren.

Algemene Informatie

Betaalmiddel Euro
Landnummer +386

Alarmnummers

112

 

Nederlandse Ambassade

A: Palaca Kapitelj, Poljanski nasip 6, 1000 Ljubljana

T: +386 14 20 14 60 (24/7 bereikbaar)
E: [email protected]

Verkeersbureau

Kijk voor meer toeristische informatie op deze site

Pechhulp

Bel de alarmcentrale van je camperverzekering voor pechhulp. Zet vooraf het telefoonnummer in je telefoon en houdt deze altijd in de buurt. 

Verplicht meenemen

Onderweg zijn reservelampen, verbanddoos, veiligheidsvesten en een gevarendriehoek in de camper aanwezig. Met aanhangwagen zijn twee gevarendriehoeken verplicht. Voor andere benodigde documenten, kijk op de website van de rijksoverheid en neem contact op met de ambassade voor de meest recente informatie.

Wegen en verkeer 

Tol

In Slovenië is op autowegen en snelwegen een tolvignet verplicht van DarsGo. Sinds 2022 is het oude vignet vervangen door een e-vignet. Dit kun je online bestellen. Het vignet is ook verkrijgbaar bij tankstations of grotere benzinestations in buurlanden in de grensstreek met Slovenië. Check hier vooraf voor verkooppunten. Campers met een toegestane maximale massa van minder dan 3.500 kg vallen onder categorie 2A. Bij registratie wordt de Euro-emissieklasse vastgelegd aan de hand van de kentekengegevens (achterop bij V.9) of de Europese typegoedkeur van de fabrikant. Let op: de categorie 2B is niet van toepassing voor campers <3.500 kg (te zien achterop je kentekencard aan de code SA, achter voertuigcategorie). De Dars webpagina 'Determine the toll-class' geeft dit echter niet aan, maar je kan het o.a. hier teruglezen.

Campers boven 3500 kg hebben een OBU (On Board Unit) nodig van DarsGO. Deze tolbox is verkrijgbaar op de volgende plaatsen. Toezenden is mogelijk via de site. Ook hier dient de Euro-klasse opgegeven te worden. Als de kentekencard niet de Euro-klasse vermeldt, kan een COC of CVO gebruikt worden, dit is een voertuigdocument wat soms (tegen betaling) bij de camperleverancier aangevraagd kan worden.

Met de tolcalculator kun je berekenen hoe hoog de tol op een traject is.

Brandstof

  Type  Beschikbaarheid
Diesel B7 (max. 7% bio) Goed
LPG   Beperkt (140+ locaties)
E-laadpalen   Beperkt (270+ locaties)

 

Rijden in winterse omstandigheden

Bij winterse omstandigheden en zeker van 15 november tot 15 maart zijn winterbanden verplicht. Alternatief zijn dan zomerbanden (met minimaal 3mm profiel) met sneeuwkettingen op alle wielen toegestaan. Bij sneeuwkettingen max. 50 km/u rijden.

Maximumsnelheden

De maximumsnelheden voor een camper in Slovenië:

  ≤ 3,5 ton

> 3,5 ton tot < 7,5 ton

Binnen bebouwde kom 50 km/u

50 km/u 

Buiten bebouwde kom 90 km/u 80 km/u
Autoweg 110 km/u 80 km/u
Snelweg 130 km/u 80 km/u

Verlichting

Het voeren van dimplicht overdag is verplicht.

Flitswaarschuwing

Het gebruik en bezit van apparatuur met flitspaalsignalering op GPS is in Slovenië toegestaan.

Alcohol

De maximale toegestane alcoholpromillage in het bloed mag tijdens het rijden niet hoger zijn dan 0,5 promille. Voor bestuurders jonger dan 21 en bestuurders die hun rijbewijs nog geen 2 jaar hebben geldt een absoluut alcoholverbod.

Huisdier mee op reis

  • In de Europese Unie zijn veel uitzonderingen voor dieren jonger dan drie maanden. In Slovenië hoeven puppy’s tot 12 weken oud niet ingeënt te zijn tegen hondsdolheid, op voorwaarde dat het moederdier aanwezig is, of er een verklaring is dat zowel het jonge dier als de moeder niet in contact zijn geweest met mogelijk besmette dieren.

  • Neem voordat je op pad gaat met je huisdier kennis van alle regels die gelden in de landen waar je naartoe gaat. Lees hierover meer op ‘Huisdier mee in de camper’.

Overige (camper)reistips

  • Ga vóór de reis na waar vulstations zijn of waar gasflessen te koop zijn.
  • Gasflessen met DIN-aansluiting worden gevuld. Campings kunnen vaak naar regionale leveranciers verwijzen.

Checklist

Klaar om te gaan, maar bang dat je iets bent vergeten? Neem dan onze ‘Checklist reizen met een camper’ door en ga goed voorbereid op reis.