Tolwegen, bruggen en veerboten in Noorwegen

De tolheffing is goed geregeld in Noorwegen en gebeurt voor een groot deel automatisch. Toch is het, afhankelijk van de situatie, vaak verstandig of noodzakelijk je te laten registreren. Bovendien kan je met een tolbox of tolcard flinke kortingen krijgen op bruggen en veerboten en voor zware campers kan je onnodig hoge tarieven voorkomen. Er zijn diverse maatschappijen bij betrokken waardoor het erg complex kan lijken. Met onderstaande informatie kan je zelf het nodige vooraf regelen.
Begin op tijd! Liefst uiterlijk 3 tot 4 weken voor vertrek, anders maak je het jezelf onnodig moeilijk.

Tolwegen  

In 2022 is de tolsituatie iets veranderd t.o.v. eerdere jaren. Een registratie bij EPCplc werkt niet meer voor Scandinavië. Tolheffing in Noorwegen is nagenoeg overal geautomatiseerd met kentekenherkenning. Er zijn verschillende mogelijkheden om je kenteken te registreren waarmee je meer zicht hebt op de betalingen, het juiste toltarief betaalt en zelfs korting krijgt. Kies voor een van de onderstaande opties.

Optie 1

Je kunt zonder vooraf registreren de tolwegen gebruiken. Je krijgt de rekening vanzelf (soms pas na maanden) door het Zweedse Epass24 thuisgestuurd. Zonder registratie wordt het standaard tarief gerekend. Een camper >3500kg betaalt wel het vrachtwagentarief (ca. 200%) en een e-camper loopt zijn hoge korting mis. Voorkom dit met optie 2 of optie 3.

Optie 2

De camper vooraf registreren bij Epass24 geeft verschillende voordelen. 

  • Je kunt de rekeningen per E-mail ontvangen, beheren en betalen. Je betaalt zelf de tolfacturen die je ontvangt of laat automatisch betalen via je credit card.
  • Je hebt inzicht in de tolhistorie.
  • Als je camper >3500Kg weegt en als personenwagen geregistreerd is (M1) betaal je het lage personenwagentarief in plaats van het vrachtwagentarief van 200%. Ook het type brandstof en de Euroklasse worden meegenomen in de tariefbepaling bij steden zoals Oslo, Bergen en Kristiansand.

Registreer éérst je voertuig op deze pagina. Klik eerst rechtsboven op Nederlands. Er wordt o.a. gevraagd een kopie van je kentekenbewijs te sturen. Vul de gegevens in op basis van de info achterop je kentekencard. Zet een bolletje bij camper/motorhome. Vul voertuigklasse in: M1, mits dat staat achter de 'J' en neem de Euroklasse over uit de regel achter V.9 (indien ingevuld). Deeltjesfilter op 'ja' als je een roetfilter af fabriek hebt. Kijk voor  het deeltjesfilter zo nodig op de RDW site , vul kenteken in, klik op 'motor & milieu' en lees achter V.6: Af fabriek roetfilter APK. 
Maak dan een account aan via de aanmeldpagina (en kies rechtsboven 'Nederlands'). Geef voor automatische betaling van de tolkosten ook je creditcardgegevens op.

Voor de milieuzone's in Noorwegen kan je het best ook je milieu informatie van de camper vastleggen bij Epass24 via deze link (en klik rechtsboven op: Nederlands).

Als je een tag aanschaft (Optie 3) vanwege de hogere korting, mag je heel optie 2 overslaan. Zolang je tag werkt, worden namelijk je voertuiggegevens en milieu informatie door je tag doorgegeven. Echter sommige tolboxgebruikers vinden een Epass24 registratie toch prettig als back-up; voor als de tolbox eens niet zou werken. Dat is geen probleem en je betaalt dan ook géén dubbele tolkosten.

Optie 3a

Bestel een Autopass tag, tolbadge of OBU (in Scandinavië vaak Bizz genoemd) bij een van de 5 providers. Deze automatiseert betalingen van tolwegen en verleent hierop een korting van 20% op alle Autopass-tolstations in Noorwegen voor campers tot 3500Kg  (en voor zwaardere, mits op personenautokenteken (M1 SA)). Tevens ontvang je 10% korting op veerboten voor zover die met de autopass tag afrekenen. Door je creditcard te koppelen worden kosten automatisch afgeschreven. 
Voordeel voor campers >3500kg: je betaalt niet meer het vrachtwagentarief van ca. 200% (mits je camper een personenwagen registratie heeft: M1 / SA).
Voordeel bij Oslo: één enkele tagregistratie bij een poortje blijft 1 uur geldig, dus ook voor de andere poortjes waar je daar doorrijdt, terwijl zonder tag ieder poortje opnieuw kosten berekent.
Als je ook Optie 3b uitvoert krijg je flinke extra kortingen.

Let op. Vraag je tolbadge een aantal weken van tevoren aan (minstens 3-4 weken) om hem tijdig in huis te hebben. Doe je dat niet wordt het allemaal erg veel lastiger. Er wordt een borg gevraagd van ca. 20€, die krijg je weer terug als je alles afmeldt. De badge zelf hoeft dan niet terug. Ontvang je de tag niet op tijd, maar ben je al wel geregistreerd, dan wordt je voertuig met camera's geregistreerd en krijg je volgens AutoPASS toch je kortingen. Dat werkt niet bij de ferries, wil je daar je korting (zonder je de tag al in je auto zit), kan je je registratie melden bij de ferry organisaties (afhankelijk van welke je benut). Bij sommige oversteken kan toch nog betaling per creditcard  worden verlangd.

Er zijn 4 serviceproviders die de AutoPass tag kunnen uitgeven: Fremtind Service, Flyt, SkyttelPASS en ØresundPAY. Welke provider je kiest is om het even, maar de site van Fremtind Service vinden we vrij duidelijk.
De tags van de Deense aanbieder Brobizz kunnen sinds 1 april 2023 niet meer gebruikt worden in Noorwegen!
De vroegere mogelijkheid met Easygo+ tags is al 2022 beëindigd. Overigens blijkt het voor sommige bestaande tags toch nog te werken.

Voor registratie heb je diverse kenteken gegevens nodig en moet je eventueel een kopie (foto) van je kentekenbewijs sturen (beide kanten). Als de Fremtind aanvraag vraagt naar de CO2 uitstoot en je kunt maar 2 in plaats van 3 cijfers invullen, mag je 99 invullen.

Als op tijd bestellen niet lukt, koop het dan bij de douane op de ferries of aan de grens. Dit werkt voornamelijk op werkdagen, zie de lijst met tijden en adressen voor locaties. Je koopt daar een tag en registreert die ter plekke op de aanwezige computers of je telefoon (In het Engels of een Scandinavische taal). Er is ook personeel aanwezig dat je kan helpen. Volgens de website kan je ook vooraf thuis registreren en aan de grens een tag kopen en dan koppelen, echter dan kan het wel eens een dag of meer kosten voordat de registratie verwerkt is, dat is niet handig. Als het aan de grens niet lukt, of de publiekscomputers werken niet, kan je (mits je een Fremtind tag hebt) een mail sturen naar [email protected] . Ze helpen je dan, maar het kan wel tot 24 uur duren voor je antwoord hebt.

Wanneer je na je vakantie het tolkastje niet meer nodig hebt kan je het contract en de betalingsverplichting beëindigen door in te loggen bij Autopass en dan te selecteren: 'remove your vehicle'. De tolbox kan je inleveren als elektronisch afval of terugsturen naar de contractpartner. 

Veerboot en Bruggen

Optie 3b
Regel zo'n 50% korting op ferries en bruggen

  • Registreer je tolbadge (Optie 3a) bij AutoPASS ferje. Dit levert kortingen op bij veel Noorse veerdiensten. De betaling wordt gedaan vanuit een depositobedrag dat je vooraf betaalt. Bij de ene veerboot kan je de tag gebruiken, bij de andere is een card nodig. In dit overzicht zie je bij welke veerboot je een tag of card nodig hebt. De card kan je gelijk aanvragen bij het registreren van de AutoPASSferje tag. Je moet je accountnummer van de tag vermelden, dus koop je je tag aan de grens, dan kan die nog niet onmiddellijk registreren zolang de AutoPass tag nog niet helemaal bevestigd is. Meer info in het Engels vindt je hier.
  • Een jaarcontract bij Bropas levert korting van 50% op per brugpassage bij de Oresundbrug tussen Kopenhagen en Malmö. Na je vakantie kan je het abonnement beëindigen. Neem die zo nodig naast je AutoPass tag.
  • De "Grote Beltbrug (DK)" kan je met korting gebruiken na registratie voor een kortingscontract.

Voor mindervaliden zijn er vrijstellingsmogelijkheden.

 

 Terug naar landeninformatie Noorwegen.