Diefstal en inbraak camper voorkomen

Diefstal uit de camper is ontzettend vervelend. Toch gebeurt het helaas regelmatig. Hoe voorkom je diefstal en inbraak en waar moet je rekening mee houden? NKC raadpleegde een aantal experts en zet zin en onzin op een rij. 

Van diefstal uit campers houdt de politie geen aparte statistieken bij. NKC Verzekeringen weet echter te melden dat vorig jaar uit een op de tweehonderd verzekerde campers spullen werden gestolen. Het komt dus regelmatig voor en het leidt altijd tot vervelende situaties. Camperaars lijken er in de ogen van criminelen een beetje om te vragen. Er liggen vaak kostbare apparaten en contant geld in de camper, soms liggen de spullen in het interieur voor het grijpen en de diefstalpreventie is in veel gevallen te verwaarlozen. 

Diefstal uit de camper komt soms op het moment dat je het ‘t minst verwacht en zelfs als je denkt dat je de kampeerauto goed hebt afgesloten. Het overkwam Peter en Katrien van Toren uit Breda. Zij hebben een extra slot op de voordeur van de camper, zodat die niet zomaar van binnenuit open te draaien is. Het raam in het portier inslaan, is dus niet voldoende om de deur te openen.   

Snelle kraak 

Toch ging het mis. Het echtpaar Van Toren was op vakantie in Spanje en maakte een tussenstop in Mataró. De camper werd voor tien minuutjes op een parkeerterrein langs het strand geparkeerd. Bij terugkomst wachtte een onaangename verrassing: zowel het raam in de deur als het grote raam in het bestuurdersportier was ingeslagen. De inbrekers zijn door het grote raam naar binnen geklommen. Een rugzak met het kentekenbewijs van de camper, het scherm van de achteruitrijcamera en het navigatiesysteem zijn meegenomen.

“Het was duidelijk een snelle kraak”, vertelt Peter van Toren. “Mijn portemonnee en rijbewijs lagen er nog.”  Het doen van aangifte bij de Spaanse politie, die geen woord Engels sprak, plus het vervangen van de ruiten, kostte enkele dagen.  

Kostbare spullen 

De beste manier om de kans op inbraak te verkleinen, is door geen kostbare spullen in de camper achter te laten. Lastig voor camperaars, die vaak aan de rand van een stadje parkeren en hun hebben en houwen in de camper achterlaten. Je kunt het moeilijk allemaal meeslepen. En diefstal gebeurt echt niet alleen in donkere achterafsteegjes. Dus stop kostbare spullen in ieder geval goed weg, liefst in een kluis. Maar spullen als de tv en de routeplanner blijven toch altijd aanwezig.  

Inbraakgevoelige plekken van de camper

En dan komt het aan op inbraakpreventie. Hoe bescherm je de kampeerauto tegen inbrekers? “Als ze echt willen, komen ze toch wel binnen”, vertelt Kees Hubert, van alarmcentrale SOS International. Hubert en zijn team helpen jaarlijks tientallen verzekerden die door inbraak in de problemen raken, bijvoorbeeld als de sleutels van de camper ook zijn gestolen. Hoe komen inbrekers binnen? Hubert: “Bij de Ducato is het driehoekige raam in het portier berucht. Intikken is zo gebeurd en daarna kan er een arm naar binnen om de deur te openen.” 

Absolute favoriet bij inbrekers zijn echter de zijramen van het leefgedeelte. “Die kun je naar buiten zetten met twee grendeltjes”, vertelt Hubert. “De duurdere varianten hebben een knopje waar je op drukt om de vergrendeling op te heffen. De wat eenvoudigere modellen hebben dat niet. Dan kan een dief met een schroevendraaier het raam openwrikken en daarna met een liniaal de grendeltjes open duwen. Soms is dat niet eens nodig: dan laten mensen die raampjes gewoon op een kier staan.”  

Zijraam 

Het overkwam Willem en Ria Boon uit Schagen zelfs terwijl ze in hun Hymer Tramp uit 2008 lagen te slapen. “We stonden op de camperplaats van Baume-les-Dames, vlak bij Besançon in Frankrijk”, vertelt Willem Boon. “Toen we wakker werden, stond het raam open. Dan duurt het even voordat je doorhebt wat er is gebeurd.” Dieven hadden ‘s nachts het zijraam geopend en alle kostbare spullen weggepakt waar ze makkelijk bij konden. Het horloge en de tas van Ria, met telefoon, pasjes, autosleutels en geld. “Je denkt daar toch niet aan als je gaat slapen?” 

Al snel bleek dat er die nacht in vier campers op de camperplaats was ingebroken. Boon: “Dit was een heel vervelende ervaring, maar we zijn er alweer overheen hoor. Wel heb ik meteen een beveiliging aangeschaft, die je over de grendeltjes van je raam kan plaatsen. Niet duur en heel effectief.” 

Zijdeur

Een andere zwakke plek van de camper is de zijdeur. Het slot daarvan stelt niet veel voor. “Er zijn goede extra opzetsloten in de handel voor de camperdeur”, vertelt Hubert. Daarmee wordt het forceren van de deur een stuk lastiger en daar gaat het in de praktijk om. Net als bij woningen kiezen inbrekers ook bij campers voor de minst beveiligde exemplaren. Het dakraam wordt overigens zelden gebruikt om toegang te krijgen tot campers. “Waarom zou je klimmen als het via een zijraam kan?” reageert Hubert nuchter.

Praktijktips

Hij heeft nog wel een paar praktijktips, die hij zelf ook toepast in zijn caravan: “Hang een hondenriem aan de deur en zet een hondenbakje buiten. Dat werkt echt! En wij hebben zelf altijd een oude telefoon op tafel liggen en een portemonnee met nepgeld in de besteklade. De kans is groot dat eventuele inbrekers dat vinden en meteen vertrekken. Het gaat ze puur om een snelle buit.”  

Kans op diefstal verkleinen

Diefstal uit campers komt overal voor: op parkeerterreinen, voor de deur van de eigen woning, maar ook op campings en zelfs in de camperstalling. Diefstal volledig uitsluiten is eigenlijk niet mogelijk. Wel kun je de kans verkleinen. Hubert: “De kans is natuurlijk groter als je in een donker, verlaten steegje parkeert. Net als de kans op inbraak en problemen een stuk groter is, als je op een parkeerplaats langs de snelweg overnacht. Daar loopt ‘s nachts heel wat gespuis rond. Rijd dan liever even een stukje om en ga op een camperplaats of een camping staan. Daar hebben mensen over het algemeen toch meer de neiging om op elkaars spullen te letten.” 

5 Systemen tegen inbraak

1. Versnellingsbakslot

Deskundigen beschouwen een ingebouwd versnellingsbakslot als de beste mechanische manier om de camper tegen diefstal te beveiligen. De verzekering stelt montage hiervan soms ook als eis. De inbouw moet gebeuren door een erkend bedrijf. Voor veel modellen kan dat aan huis gebeuren. De prijs van inbouw verschilt en ligt meestal rond de 800 euro. Heb je jouw camper verzekerd bij de NKC? Dan profiteer je van een ruime korting op een slot van BearLock®. 

2.Voertuigvolgsystemen 

De hoogste graad van beveiliging bestaat uit een voertuigvolgsysteem, of terugvindsysteem. Hierbij wordt een kastje ingebouwd op een geheime plek in de camper. Dat kastje kan vervolgens vanuit een meldkamer worden gelokaliseerd. Het systeem wordt wegens de hoge kosten vooral toegepast bij exclusieve auto’s met grote kans op diefstal. Voor campers wordt het nog niet zo heel vaak gebruikt. 

3. Raamfix

Raamfix bestaat uit eenvoudige stalen beugeltjes die over de grendeltjes van de zijramen geplaatst kunnen worden. Daarna kan de grendel niet meer los. De beugeltjes kosten € 14,50 per stuk en zijn er voor veel verschillende merken ramen. Er is ook een uitvoering voor schuiframen. 
  

4. Extra slot op de camperdeur

Diverse fabrikanten maken sloten die aan de buitenzijde op de deur van het leefgedeelte worden geplaatst. Thule heeft met de Inside Out Lock G2 een slot dat van buiten met een slot en van binnen met een grendeltje te openen en sluiten is. De adviesprijs is € 96,-. 

Fiamma levert het Safe Door slot dat enkel aan de buitenzijde af te sluiten is. Er is ook een extra lange versie, die over het normale slotje van de camperdeur valt. De adviesprijs is € 55,70. 

Heosafe levert vele varianten, onder meer een slot dat speciaal is ontworpen voor camperdeuren die enkel van binnenuit af te sluiten zijn. De sloten kosten rond € 75,-.  

5. Extra sloten op de cabinedeur

Diverse fabrikanten leveren extra slotjes die aan de binnenzijde van de twee cabinedeuren worden aangebracht. Ze vormen een extra belemmering voor inbrekers om de portieren te openen, zelfs als er een ruitje is ingeslagen. Bijvoorbeeld Heosafe levert een assortiment voor de meest voorkomende modellen, zoals de verschillende generaties van de Ducato, de Master, LT, Crafter, Transit en Sprinter. Prijzen liggen rond de € 150,- voor een set van twee sloten.  

Narcosegas: broodje aap 

Over het gebruik van narcosegas om camperaars te beroven bestaan de wildste verhalen. Kees Hubert van alarmcentrale SOS International hoort mensen ook wel eens vol overtuiging zeggen dat zij bedwelmd geweest moeten zijn, maar of dat ook echt zo was? Zeker is dat criminelen met flinke gasflessen over de camping moeten sjouwen om een dergelijke actie uit te voeren. En waar spuit je het gas naar binnen? Het lekt er ook weer uit, want elke camper is geventileerd.  

De verhalen hierover blijven hardnekkig de ronde doen, maar veel deskundigen houden het op een geval van broodje aap. In 2014 vond er langs de Duitse snelweg een golf van inbraken plaats, waarbij mensen met hoofdpijn wakker werden. Experts van de Duitse politie hebben echter geruchten ontzenuwd dat hier narcosegas in het spel zou zijn. Ook toen de daders werden betrapt wees niets in die richting.