Rookmelder in de camper

Net als in huis kan een rookmelder in de camper levensreddend zijn. In zo’n klein volgepropt interieur is de dreiging van rook zelfs groter dan in een woning. Een melder met een batterij die tien jaar meegaat, is de beste keuze.   

Regelmatig worden er rookmelders getest. De Brandweeracademie concludeerde in 2015 dat 40 procent van de in woningen geplaatste rookmelders het niet doet, door vervuiling of door een lege of een ontbrekende batterij. Dat lijkt dan ook de zwakste schakel: de meeste rookmelders hebben een batterij die jaarlijks of tweejaarlijks moet worden vervangen.

Als de batterij bijna leeg, piept de melder. Heel vervelend, want dat is vrijwel altijd in de winterstalling, als het koud is en de capaciteit van de batterijen afneemt. In het voorjaar valt het niet op dat de melder niet werkt. Een oplossing vormen de long life-rookmelders met een lithiumbatterij die tien jaar meegaat.   

Test Consumentenbond 

De Consumentenbond testte vorig jaar vijftien rookmelders met tien jaar garantie en constateerde dat dertien ervan prima voldoen. De prijzen lopen uiteen van 14 tot 25 euro. Bij de goedkoopste moet de batterij elk jaar worden vervangen. Boven de 20 euro zijn ze doorgaans uitgerust met een lithiumbatterij. Apparaten als de Alecto SA-110, Ei Electronics Ei650 en de Smartwares RM218 doen tien jaar lang precies wat ze moeten doen. De twee afvallers in de test zijn de Flow Mister Owl en de Lidl FSM-121. Volgens de Consumentenbond zijn deze minder betrouwbaar naarmate de batterij ouder wordt.  

Combimelders

Er zijn combimelders te koop die behalve rook ook koolmonoxide (CO) detecteren. Dat lijkt een veilig idee, maar de praktijk is anders. De juiste plek van montage van een rookmelder is namelijk aan het plafond, terwijl koolmonoxide zich gelijkmatig mengt met de lucht. De juiste plek voor een CO-melder is aan de wand, ter hoogte van het beddenkussen. Dan waarschuwt de melder op het moment dat je het meest kwetsbaar bent. Combimelders zijn ook niet goedkoop: ze kosten hetzelfde of iets meer dan een CO-meter en een brandmelder samen.